O baie de sange in Bucuresti, de sf. Mihail si Gavriil - Documentar

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 22:13
10244 citiri
O baie de sange in Bucuresti, de sf. Mihail si Gavriil - Documentar
Foto: istorie-pe-scurt.ro

Razboiul se terminase si se parea ca in Romania domneste linistea, dupa actul de la 23 august 1944, pe care bucurestenii il atribuiau regelui, cel care de fapt si-l asumase, in timp ce toti colaboratorii politici se risipisera, tremurand ca varga, fiecare ingrijorat de propria piele.

Cel putin asa era perceputa situatia de catre populatia Capitalei, care de ziua regelui, acel Sf. Mihail si Gavriil din 8 noiembrie 1945, simtea nevoia sa se afirme printr-o manifestatie in fata Palatului Regal. S-au adunat in jurul orei 11:00, cand s-a intonat imnul regal.

Era o manifestatie spontana, fara armata, fara fanfara si chiar fara dirijor. Imnul il cantau cetatenii, ad libitum, intr-un cor la unison.

Intuiesc ca multimea s-a adunat din proprie initiativa si, ajunsa in piata, a gasit acolo reprezentantii celor doua partide necomuniste - PNT si PNL. Membrii acestor partide veneau pe Calea Victoriei, cu steaguri tricolore, dinspre hotelul Athenee Palace.

Cert este ca prezenta lor i-a deranjat pe comunisti si, ca urmare, au aparut in scurt timp doua camioane incarcate cu muncitori inarmati cu rangi si cu bate de lemn, care au tabarat asupra manifestantilor.

Reactia acestora nu s-a lasat asteptata. Cand camioanele golite au dat sa se retraga, s-a crezut - poate pe buna dreptate - ca plecau sa aduca un nou transport, iar manifestantii le-au rasturnat in piata. Era probabil opera unor studenti de la Politehnica si de la Medicina.

Nu se stie cine a incendiat camioanele, poate a fost o inscenare, dar cert este ca au luat foc imediat. S-au auzit focuri de arma. Studentii nu erau in niciun caz inarmati, iar muncitorii luptau doar cu batele si rangile. A ramas neclar cine a tras, dar se pare ca focurile tasneau din cladirea Ministerului de Interne, aflata vizavi.

Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea gloantelor care suierau prin multime si multa vreme s-a crezut in public ca trasesera soldatii sovietici, "ca sa faca ordine". Tara era ocupata si nu puteai protesta fata de soldatul sovietic.

In scurt timp, a aparut o coloana numeroasa de muncitori cu steaguri rosii, ca sa ajute la numeroasele arestari. Cei scapati s-au risipit. Au ramas mortii, al caror numar neclar depinde de cei care i-au numarat, foarte multi raniti, muncitorii cu rangile si cei cu steagurile rosii, ramasi sa faca aceeasi ordine pe care dupa cateva decenii urmau s-o reia minerii, si caroseriile celor doua camioane arse, fotografiate din toate pozitiile, ca sa poata fi prezentate ziarelor straine "atrocitatile reactiuni burgheze din Romania".

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, evenimentul a ramas in istoriografia romaneasca drept "prima si una dintre cele mai consistente miscari de protest indreptate impotriva regimului comunist si, in acelasi timp, in favoarea afirmarii atasamentului fata de valorile democratiei liberale..."

Eram in anul I la Politehnica, iar un coleg, lovit crunt cu ranga, a zacut indelung la pat acasa, fiindu-i teama sa mearga la spital, de unde-l puteau umfla cat ai zice peste si fara sa stie nici el de ce.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#manifstatie rege 1945, #crime studenti comunisti, #rebeliune comunisti 1945 , #documentar