Spectaculos: Orase complet abandonate din toate colturile lumii (Galerie foto)

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:09
11146 citiri
Spectaculos: Orase complet abandonate din toate colturile lumii (Galerie foto)
Foto: Daily Mail

Fotografiile inedite spun multe despre civilizatiile care au populat candva aceste mici orasele. Izolate de alte unitati administrative, oazele de civilitatie au fost parasite, rand pe rand, de oamenii care locuiau acolo.

Un astfel de loc abandonat este oraselul Grytviken din insula Geogia de Sud, in care imaginile cu oase uriase de balena si nave parasite spun povestea unei comunitati a vanatorilor de balene. Acestia au trait in casute albe, intr-o vale inverzita, aflata la poalele muntilor cu piscuri acoperite de zapada. Vanatorii de balene isi duceau traiul pe insula izolata, aflata la aproximativ 1.600 de kilometri de America de Sud, se arata intr-un articol Daily Mail.

Istoria spune ca acestia au populat oraselul pana in 1960, cand statia de pescuit a fost inchisa din cauza lipsei de balene. Tot ce a mai ramas este un oras-fantoma.

Oraselul Grytviken, unde traiau vanatori de balene

Astfel de orase exista in toate colturile lumii, locuitorii fiind deseori alungati de dezastre naturale. De exemplu, orasul sud-american Chaiten din Chile a fost distrus aproape in totalitate de un vulcan puternic care erupt in 2008, ulterior fiind inundat de raul Blanco. Vulcanul a erupt atunci pentru prima data in 9.000 de ani, autoritatile din Chile incercand sa reconstruiasca zona, mai intai la o distanta de 10 kilometri, apoi pe amplasamentul original, insa viitorul orasului este inca necunoscut, acesta fiind parasit de locuitorii sai.

Chaiten a fost distrus de un vulcan care a erupt pentru prima data in 9.000 de ani

Micul orasel din munti Romagnano al Monte, din Italia, a fost scena unei tragedii ingrozitoare in 1980, cand a fost devastat de un cutremur violent. Seismul a dus la pierderea a aproape 3.000 de vieti. Casele daramate si firele de telefon incurcate raman, totusi, marturiile faptului ca acest loc a fost candva populat.

Aproape 3.000 de locuitori ai acestui orasel au murit in cutremurul puternic

Insa unele dezastre au fost provocate de oameni, cum s-a intamplat in cazul tragediei din Oradour-sur-Glane, un satuc din Franta. Peste 600 de rezidenti au fost masacrati in 1944 de un german care facea parte din Waffen-SS. Odata cu genocidul, satul francez a fost distrus si nimeni nu a mai locuit acolo.

Peste 600 de rezidenti ai satucului francez au fost masacrati de un militar german

Oraselul Kayakoy din regiunea Fethiye aflata in Turcia a fost, de asemenea, tinta unui dezastru natural necrutator. Locul a fost devastat de un cutremur, care a avut loc in anul 1856. Zeci de ani mai tarziu, un incendiu de proportii a gonit toti locuitorii micului oras turcesc.

Orasul turcesc, devastat de cutremur si incendiu

Un alt oras parasit este Calico din statul american California. Acesta era un oras minier aflat intr-o zona arida si muntoase numita Mojave. In Calico functionau peste 500 de mine, iar productia de argint a orasului a fost profitabila pana la mijlocul anilor 1890, cand pretul argintului a scazut drastic, fapt ce a dus la ruinarea economiei locale. Astfel, zona de exploatare a argintului a fost abandonata.

Scaderea pretului argintului a dus la ruinarea acestui orasel din California

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#orase abandonate, #orase parasite, #dezastre naturale , #istoria culturii si civilizatiei