Matei Florian, scriitorul pocnit de vocea personajului

Luni, 14 Februarie 2011, ora 21:06
1300 citiri
Matei Florian, scriitorul pocnit de vocea personajului

Scriitorul Matei Florian se afla la cel de-al doilea roman al sau (dupa Baiuteii, scris impreuna cu fratele sau, Filip) si apare in peisajul literar autohton cu o armata de personaje fantastice, in care frenezia si bucuria copilariei vin in intampinarea ritmului dezordonat si delirant al lumii cotidiene.

Asemanat cu Teodosie cel Mic a lui Razvan Radulescu, Si Hams Si Regretel propune o forma hibrida de literatura fantastica, care insa nu isi propune sa iasa sau sa exploreze vreun alt taram decat obisnuitul univers real.

Intr-un interviu acordat Revistei Echinox, scriitorul vorbeste despre intentia lui de a scrie o poveste despre pitici, pe care a completat-o ulterior cu o poveste extrem de tragica cum e cea a protagonistului.

"Pai imediat dupa ce am terminat Baiuteii am... de fapt pe piticii acestia i-am avut in cap de foarte multa vreme, nu mai spun ca ii cunosc, e si asta adevarat. Tot incercam romanul acesta, dar aveam tot felul de constrangeri, ca nu puteam scrie la oras si ca aveam un serviciu care nu-mi permitea... in fine ideea era ca nu reuseam sa scriu povestea cu pitici. Nu se inchega, nu se lega.

Si am ajuns, m-am retras, am renuntat la servici. Si am venit aici, la tara, in locul asta de care am mai vorbit, si am continuat sa ma gandesc la povestea cu pitici - cum ar trebui sa arate. Tot ce scrisesem pana atunci nu ma multumea, mi s-a parut fara rost. Stand pur si simplu, m-a pocnit vocea personajului si am auzit-o clar, o voce distincta care imi spunea "Buna dimineata!". E chiar adevarat ce spun! Si in momentul acela mi-am dat seama ca e vocea unui om care spune "Buna dimineata!" cuiva si ca cineva-ul asta, caruia i se adreseaza personajul, e o femeie, el e un barbat si ii spune "Buna dimineata!" ei, ca ea nu mai exista, de ce nu mai exista? - m-am intrebat.

Cred ca in mai putin de jumatate de minut mi-am lamurit tot romanul. Si pentru ca stiam ca va fi cu pitici, acestia au venit la pachet cu vocea asta. Asa au venit lucrurile, vocea s-a impus de la sine, iar eu nu am refuzat-o. Cred cu tarie ca lucrurile astea vin de undeva, cred ca au un rost, nu vin intamplator pe lume. In momentul in care am inceput sa scriu am stiut tot ce voi scrie. Cumva ma feream, stiam unde trebuia sa ajung, dar nu-mi doream sa ajung acolo. Nu era povestea pe care as fi vrut sa o spun, dar omul acela trebuia sa-si spuna povestea deodata cu mine. Si m-am luptat cu el... Nu stiu cine a invins pana la urma." a declarat Matei Florian.

Citeste mai mult despre Matei Florian, scriitorul pocnit de vocea personajului pe Revista Echinox.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Matei Florian scriitor, #roman poezie matei florian, #si hams si regretel matei florian , #scriitori