Deutsche Welle: Cum este readusa la viata Transilvania de sasii intorsi acasa

Vineri, 21 August 2015, ora 10:35
11666 citiri
Deutsche Welle: Cum este readusa la viata Transilvania de sasii intorsi acasa
Foto: Facebook/Basilica Maria Radna

Multor straini le vin in minte imagini cu vampiri cand aud numele Transilvania. Platoul inconjurat de Muntii Carpati este celebru in intreaga lume datorita romanului "Dracula" al lui Bram Stoker.

Mai putin cunoscut este faptul ca, in limba germana, Transilvania este numita Siebenburgen sau "sapte cetati". Inca din secolul al XII-lea, regiunea i-a gazduit pe sasi, se arata intr-un reportaj Deutsche Welle.

Scepticii spun ca istoria de aproape 900 de ani a comunitatii de etnici germani se apropie de sfarsit. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, erau 300.000 de sasi in Transilvania; astazi au mai ramas aproximativ 15.000.

Romania, acuzata ca-si bate joc de banii UE: Manastire istorica renovata "brutal" sa arate ca un castel Disney

Multi au migrat in Germania in timpul dictaturii comuniste, iar si mai multi dupa prabusirea regimului din 1989. Ferme parasite si biserici au ramas acum amintirea unei ere apuse.

Intoarcerea acasa

Multi dintre cei care au plecat se intorc acasa an dupa an, inapoi la castele, sate si orase, pentru a-si vizita familia si prietenii. Se intorc si pentru a sarbatori festivaluri traditionale, iar unii participa inclusiv la proiecte culturale si umanitare.

Cel mai proeminent exemplu este cantaretul german de muzica rock Peter Maffay. Fundatia sa Tabaluga a ajutat la transformarea unei vechi case parohiale protestante din satul Roades intr-un paradis de vacanta pentru copiii traumatizati.

Complexul are, de asemenea, o pensiune, o resedinta pentru muncitori si voluntari, o ferma ecologica si un atelier. De toate aceste facilitati beneficiaza si multi localnici, majoritatea romani si rromi. Maffay a inceput totodata construirea unui nou sistem de alimentare cu apa si unei clinici medicale.

Bisericile din lemn din Transilvania si Oltenia, printre cele mai amenintate situri culturale europene

Vara aceasta, contributiile lui Maffay in regiune au fost recunoscute in mod oficial. A fost numit cetatean de onoare al orasului sau natal Brasov, cunoscut in Germania sub numele de Kronstadt, pe care l-a parasit cand era tanar, alaturi de familia sa, in 1963. In plus, la scoala in care a invatat se afla o placuta pe care este scris numele sau.

Festival cu sasi, romani, unguri si rromi

Alaturi de omul de afaceri de succes Michael Schmidt, si el intors in Transilvania, Maffay a fondat un festival cultural in urma cu trei ani in Haferland sau Tara Ovazului, regiune intre Rupea si Sighisoara.

In fiecare vara, mii de sasi se aduna aici impreuna cu romani, unguri si rromi, pentru a-si celebra istoria si traditiile. Atat Maffay, cat si Schmidt au o pasiune pentru obiceiurile regionale si isi doresc sa le imbunatateasca viata oamenilor care lucreaza aici.

Schmidt a emigrat in 1983, dar s-a intors acasa dupa caderea Cortinei de Fier. Si el conduce o fundatie, care a reconstruit o veche casa parohiala din Crit, satul sau natal. Astazi este pensiune, dar gazduieste si evenimente culturale si sociale.

Manastirea din Romania renovata cu 10 milioane de euro - Papa Francisc a trimis un mesaj

Cu toate aceste eforturi ale sasilor intorsi in Romania, multe dintre cele 130 de castele medievale din Transilvania au ajuns niste ruine si sunt in pericol de prabusire.

Biserica Protestanta incearca acum sa stranga fonduri europene, de la Guvernul roman si donatii private, pentru a reabilita monumentele. Pana acum, circa 20 au fost renovate, iar unele au fost chiar incluse pe lista UNESCO a monumentelor protejate.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#sasi Transilvania, #cultura Transilvania, #castele Transilvania , #stiri cultura