Ce contine programul de guvernare al lui Dacian Ciolos - document (Video)

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 11:08
5238 citiri
Ce contine programul de guvernare al lui Dacian Ciolos - document (Video)

Premierul desemnat Dacian Ciolos a prezentat, luni, programul sau de guvernare, care are 13 pagini.

Fostul comisar european vrea un Executiv "deschis si transparent, in dialog cu institutiile democratice si cu societatea ca actor politic", potrivit unui document remis Ziare.com.

El vrea "deschiderea sistemului politic prin facilitarea initiativei legislative a cetatenilor si grupurilor civice", dar si "cultivarea unui dialog constant cu societatea civila, mediul de afaceri, sindicatele, organizatiile patronale, asociatiile profesionale si asociatiile minoritatilor nationale", precum si "crearea unor platforme online de interactiune sistematica intre Guvern si societate".

De asemenea, Ciolos sustine pozitionarea activa a Romaniei ca actor strategic in context regional, european si international.

Premierul interimar sustine independenta justitiei si vrea sa lupte in continuare impotriva coruptiei.

Totodata, documentul consemneaza ca niciun proces electoral din Romania nu mai trebuie sa fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare, astfel ca viitorul Cabinet vrea sa garanteze accesul tuturor la vot, dar si digitalizarea listelor si a procesului electoral in regim de urgenta.

Guvernul Ciolos isi propune imbunatatirea eficientei administratiei publice, in serviciul cetateanului, dar si derularea unui proiect-pilot de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului (SGG), iar apoi extinderea acestuia si in alte zone ale administratiei publice.

O alta prioritate o reprezinta imbunatatirea sistemului de protectie civila pentru cresterea sigurantei cetateanului, eficientizarea managementului sistemului de urgenta si protectia infrastructurii critice.

Astfel, Guvernul Ciolos isi propunerea infiintarea unui program national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, dar si cresterea eficientei ISU si a altor servicii cu responsabilitati in domeniul protectiei civile.

Ministrii din Cabinetul Ciolos, audiati in Parlament

La capitolul economie se propune revizuirea si prioritizarea proiectelor de investitii (inclusiv de infrastructura) in scopul crearii de locuri de munca si a cresterii productivitatii, dar si identificarea si eliminarea lacunelor si blocajelor din sistemele de implementare a fondurilor europene, cu accent pe cresterea gradului de utilizare si a calitatii proiectelor finantate.

La Sanatate, Guvernul Ciolos vrea redefinirea rolului si statutului personalului medical in societate si reducerea migratiei acestora in strainatate, in timp ce la Educatie vrea sa mute accentul de pe transmiterea de informatie pe crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice ale cadrelor didactice.

In document se mai mentioneaza ca Guvernul Ciolos va functiona pentru o perioada de un an.

Cand au loc audierile in Parlament

Ministrii propusi de Dacian Ciolos vor fi audiati in comisiile de specialitate din Parlament, luni, in intervalul 13:00-21:00. Ulterior, marti, de la ora 10:00 incepe sedinta plenului comun, unde prim-ministrul vine sa prezinte programul de guvernare.

Apoi, conform timpilor alocati, vor avea loc interventii din partea grupurilor parlamentare.

Guvernul Ciolos in Parlament: Programul audierilor si votul de investitura

"In functie de durata dezbaterilor, maine va avea loc si votul de investitura", a anuntat Calin Popescu-Tariceanu, seful Senatului.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com