Ciolos, despre raportul MCV si ordonantele pe Justitie: Inamicii Romaniei sunt in interiorul tarii

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53
8640 citiri
Ciolos, despre raportul MCV si ordonantele pe Justitie: Inamicii Romaniei sunt in interiorul tarii
Foto: Ziare.com

Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".

Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.

"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.

Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.

De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.

Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe Facebook Dacian Ciolos.

Acesta sustine ca "inamicii Romaniei" pe subiectul Justitiei sunt "in interiorul tarii", facand referire la ordonantele de urgenta "scrise cu dedicatie pentru o mana de politicieni".

Iata ce a mai spus Dacian Ciolos despre ordonantele pe justitie

"Din pacate, ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, arata ca 'inamicii Romaniei' pe acest subiect erau in interiorul tarii nu in afara ei, cum in mod fals au lasat unii sa se inteleaga.

Protestul in strada al atator mii de romani a aratat ca progresele obtinute in lupta anticoruptie nu mai pot fi sterse cu buretele, pe ascuns, prin Ordonante de urgenta scrise cu dedicatie pentru o mana de politicieni.

Aceiasi politicieni care au ingropat deja doua masuri de preventie a coruptiei din Sanatate si Educatie adoptate in 2016 si apreciate in raportul MCV: concursul de directori in scoli si noile criterii obiective si transparente pentru selectia managerilor de spitale", a mentionat fostul premier.

Nu in ultimul rand, acesta sustine ca are incredere ca progresele obtinute in Justitie pot fi ireversibile, cu o conditie.

"Reactia recenta a magistratilor, care au respins unanim modul in care s-a incercat sa se impuna brutal modificari ale legislatiei in Justitie, arata si cum monitorizarea pe Justitie a creat spatiul necesar dezvoltarii unui corp profesional care nu mai accepta interventii politice si jumatati de masura in lupta anticoruptie.

Am incredere ca progresele obtinute in Justitie sunt ireversibile cat timp cei multi, care cred in dreptate, nu vor ceda celor cativa care vor sa-si 'cumpere' putina libertate", mai noteaza Dacian Ciolos.

Citeste mai multe despre raportul MCV care critica ordonantele pe Justitie

Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind Romania. Desi sunt remarcate progrese, tara noastra nu va scapa de monitorizarea pe Justitie. In raport se face referire critica la ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale.

Iohannis: Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Dacian Ciolos raport MCV, #Dacian Ciolos ordonante justitie, #raport MCV Romania, #MCV justitie Romania , #premier