Ciolos: Tehnocratia, pe termen lung, pune in pericol democratia. Nu poti sa salvezi o tara intr-un an

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 23:03
7739 citiri
Ciolos: Tehnocratia, pe termen lung, pune in pericol democratia. Nu poti sa salvezi o tara intr-un an
Foto: Antena3

Premierul Dacian Ciolos a vorbit, miercuri seara, de obiectivele Guvernului sau, precizand insa ca acest Executiv independent politic nu poate face minuni intr-un an de zile, dar isi propune sa puna bazele pe care sa se construiasca dupa alegerile din 2016.

Fostul comisar european a spus ca desi mandatul de un an ii limiteaza optiunile, un guvern tehnocrat cu mandat plin ar putea pune in pericol democratia.

"Aceasta este o parere personala, dar cred ca o tehnocratie pe termen lung poate sa puna in pericol democratia pentru ca democratia, prin definitie, inseamna sa conduci un popor pe baza votului popular. Pe termen scurt, un an de zile e un termen scurt, Guvernul acesta independent, in sensul ca nu are in spate asumata o majoritate politica, clara, are un vot majoritar in Parlament. Parlamentul este, ca ne place sau nu, cel care reprezinta societatea.

Acest Parlament poate sa dea un vot de neincredere oricand acestui Guvern. Deci acest Guvern nu este in afara sistemului democratic. Pe termen lung, tehnocratia care este rupta de acest control care poate fi exercitat prin acest vot poate sa duca la derapaje de la democratie. Daca tehnocratia salveaza Romania? Nu poti sa salvezi o tara intr-un an de zile. Nu poti intr-un an de zile si cu un guvern tehnocrat sa salvezi sau sa reformezi", a spus Ciolos, la Antena 3.

Care este lucrul cel mai greu ca premier

Intrebat de moderatorul Mihai Gadea daca este mai usor sa fii premier sau comisar european, Ciolos a spus ca functia de sef al Guvernului este cu siguranta mai apasatoare.

"Evident ca e mai greu sa fii premier in tara ta si pentru ca responsabilitatile sunt mai mari, domeniul de competenta pe care trebuie sa-l acopar e mult mai mare... La Bruxelles, comisar european pe agricultura eram mai pe domeniul meu. Si acolo negocierile sunt dificile, dar acolo era mai mult pragmatism. Aici, ce mi se pare foarte greu e ca asteptarile sunt foarte mari, timpul e foarte scurt si sunt lucruri pe care un Guvern neasumat politic are mai putina legitimitate de a se lansa pe niste reforme profunde.

Stiu ca asteptarile oamenilor sunt sa lansam reforme, dar ele nu pot fi finalizate intr-un an de zile. Vreau sa fiu si aplicat in ceea ce facem, dar nici sa nu suscit asteptari prea mari. Si in anii trecuti au fost asteptari mari si tocmai pentru ca aceste asteptari nu au fost implinite a intervenit nemultumirea fata de clasa politica. Daca nemultumirea asta creste, avem un risc inclusiv in ce priveste democratia", a punctat Ciolos.

Cat de grea e greaua mostenire de la Ponta

Premierul a vorbit si despre ce a lasat la Guvern predecesorul sau Victor Ponta, aratand ca a gasit atat lucruri bune, cat si lucruri ce trebuie corectate.

"Daca ne referim la visterie... Sunt anumiti bani in buget necheltuiti si pentru mine nu e neaparat un lucru bun pentru ca banii aia erau planificati sa fie cheltuiti pe anumite lucruri. Eu sper sa nu lasam visteria plina cand plecam, ci sa cheltuim banii pe care ne-am propus, sa-i gasim intai si sa ii regasim apoi in autostrazi, in scoli...

Deficitul bugetar nu va fi foarte mare, dar au fost luate foarte multe masuri de Guvernul precedent si de Parlament care vor duce deficitul pe anul urmator mai sus. Trebuie sa fim atenti sa nu destabilizam tara si economia. Am gasit si lucruri mai putin bune si lucruri bune. Nu vreau sa fac apel la greaua mostenire pentru ca nu despre asta e vorba", a povestit premierul.

In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene structurale, acesta a aratat ca spera ca va mai putea salva cate ceva pana la finalul anului, dar ca vor fi oricum pierderi de miliarde de euro.

"Inca nu am tras linie, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, pe fonduri structurale, intre 7 miliarde si ceva de euro si 5 miliarde si ceva de euro, in functie de cum reusim sa facem niste plati sau sa inregistram niste proiecte pana la sfarsitul anului. Inca mai pot fi recuperate cateva. (...) E vorba si de capacitate institutionala, de nivel de competenta, lipsa de claritate in legislatia noastra, procedurile la noi sunt extrem de complicate", a explicat Ciolos.

Cum vede reforma in administratie si care e riscul pentru economie

Seful Executivului a prezentat in mare cum vede ca ar trebui facuta reforma in administratie, precizand ca asta nu presupune automat concedieri, ci eficientizare.

pe partea de administratie am gasit lu

"Sunt anumite institutii din cadrul Guvernului care vor fi reformate. Vedem ca e o ineficienta, mai ales in domeniul transporturilor si nu numai, si in domeniul sanatatii. In primul rand in infrastructura, educatie si sanatate avem mult de investit. Daca vrem sa dezvoltam economia, acestea sunt domenii inevitabile.

In administratie nu inseamna ca vrem sa facem reforma ca sa dam afara oameni, ci sa eficientizam. (...) Daca ne reuseste procesul de eficientizare a unor companii nationale care se ocupa de investitii in infrastructura unde e nevoie de mai multa performanta in absorbtia fondurilor si rezultate de teren, unde sunt probleme legate de suspiciuni de coruptie, de coerenta in urmarirea anumitor proiecte, atunci putem spune ca e inceputul predictibilitatii.

Sper sa putem vorbi de un nou inceput, dar si de a lansa reforme in anumite domenii - administratiei, educatiei, sanatatii. Sunt cateva domenii in care suntem constitenti ca nu putem lua noi decizii la nivel legislativ, dar putem lansa macar o dezbatere cu partidele pentru a pregati terenul pentru ce urmeaza dupa alegeri", a punctat Dacian Ciolos.

Fostul comisar european pentru Agricultura nu considera ca exista la acest moment riscul declansarii unei noi crize economice, iar situatia Romaniei este chiar una buna, daca nu va fi afectata de decizii politice.

"Daca ne gandim ca se vor putea face mariri de pensii si salarii in 2016 cu bugetul adoptat pe 2016 acolo da, suntem limitati. Daca mergem doar cu bani dati in consum si nu avem si investitii riscam sa ne aflam in cativa ani din nou in situatia din 2009-2010 si ar fi pacat, ca suntem pe un trend ascendent. Nu cred ca exista riscul unei crize care sa porneasca din cauza unei situatii din UE. Acum, la Consiliul European, a fost o discutie inclusiv cu prezenta lui Mario Draghi (seful BCE, n.red.), si a spus ca situatia nu sta foarte roz in UE, dar vedem o relansare economica.

Dar ce e clar e ca economiile nationale si regionale sunt interdependente, deci din punctul asta de vedere exista un grad de impredictibilitate. Dar asa cum stau lucrurile in UE eu nu vad riscul unei noi crize, ci mai degraba riscul unei relansari economice timide. Romania este intr-o situatie avantajoasa daca stim sa profitam de asta si daca nu riscam in deciziile politice pe care le luam si de asta e important sa tinem deficitul.

Vrem anul viitor sa venim si cu proiectul de lege al salarizarii unice care sa puna noi baze de predictibilitate in ce priveste salarizarea in administratie. Suntem constienti ca nici reforma in administratie nu o putem face daca nu refacem salarizarea. Pentru ca la acest moment nu este platita performanta in administratie. Si dupa aceea putem sa ne gandim si la o lege a pensiilor", a conchis Ciolos.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Dacian Ciolos tehnocratie pericol democratie , #premier