Un ministru demisionar da la iveala planurile PSD (Opinii)

Luni, 30 Iunie 2014, ora 23:24
10264 citiri
Un ministru demisionar da la iveala planurile PSD (Opinii)

Presa banuia demult tactica social-democratilor de a-si lansa candidatul la alegerile prezidentiale intr-un moment convenabil, pregatit ca la carte de masinaria de partid.

Caci, sa recunoastem cinstit, de o astfel de masinarie electorala nu mai dispune alta formatiune politica.

Iar acel moment ar trebui sa fie unul crucial, in care Opozitia e surprinsa cu garda jos. De demonstrat.

O demisie graitoare

Afirm din capul locului ca e vorba de o strategie si de un scenariu bine puse la punct: de aproape un an este amanat raspunsul ferm referitor la candidatura lui Victor Ponta. Si tot de atunci exercitiile sale de imagine devin din ce in ce mai numeroase, mai ample si mai sofisticate.

Scopul a fost atins: candidatul social-democratilor se va plasa pe unul din primele doua locuri, intrand in turul al doilea.

Dan Sova, fost ministru pentru relatia cu Parlamentul, actualul ministru al Transporturilor, si-a prezentat demisia, desi, curios, aparent intre el si echipa ministeriala a dlui Ponta nu au fost nicicand disensiuni majore.

A nu se intelege ca a fost un ministru eficient, confundand desele sale aparitii televizate cu activitatea de manager la Transporturi. A fost, e adevarat, un bun comunicator PSD, dar un policymaker in domeniul modernizarii cailor de transport si a logisticii rutiere, sa fim seriosi, n-a fost.

Cariera de presedinte nu se poate cladi pe minciuna

In schimb, s-a straduit sa fie omul de incredere al prim-ministrului, iar ultima sa declaratie o confirma, anuntandu-ne ca se va afla in fruntea echipei de campanie electorala a candidatului prezidential al coalitiei de la putere. Or, asta inseamna ca alesul PSD este Victor Ponta, iar pana la oficializarea deciziei nu mai este mult.

Ceea ce intriga, in opinia mea, este altceva: inca din zilele dezmembrarii USL, prim-ministrul se strofoca sa ne convinga ca liberalii si Crin Antonescu nu aveau absolut niciun motiv sa iasa din coalitia guvernamentala respectiva. Or, iata ca zvonurile din vara lui 2012 se confirma: Ponta candideaza la prezidentiale.

Caci, pe langa reducerea ponderii liberale in guvernul USL, nesustinerea lui Crin Antonescu la presedintie a umplut paharul nemultumirilor PNL. Tocmai acesta a fost cuiul lui Pepelea.

Lupta cu balaurul

Pentru ca, avand o intelegere la asemenea nivel, pe un fond de asteptari uriase ale populatiei, nu-ti poti abandona partenerul politic in mijlocul drumului dupa ce te-a ajutat sa incarci sacii guvernarii in caruta.

Iar Victor Ponta mi se pare ca tocmai asta a facut: odata ajuns prim-ministru, si-a alcatuit o majoritate doar pentru sine si 100% loiala, renuntand la angajamentele fata de Crin Antonescu. Dupa mine, acesta este unul dintre motivele importante pentru care in sondaje liderul social-democrat nu se poate ridica deasupra partidului.

De aici mai departe ne vine usor sa decriptam strategia PSD: viitorul lor candidat se va lupta cu balaurul regimului Basescu, de aceea trebuie, mort-copt, sa-l tina pe locatarul de la Cotroceni in forma ca sa aiba mereu o tinta a atacurilor si o sperietoare.

Lasa ca nici Traian Basescu nu vrea sa ramana mai prejos. In plus, in loc de batalia impotriva coruptiei se va declansa batalia impotriva "adevaratei" coruptii, fiindca, iata, adevaratii corupti sunt in clanul Basestilor, nu acolo unde-i cauta DNA cu lumanarea.

Voturile se dau pe incredere

In opinia mea, consultantii lor de PR si advertising sunt convinsi ca niciun alt candidat nu mai poate veni cu acelasi mesaj, deja confiscat de social-democrati.

Nu sunt specialist in consulting electoral, dar a nu lua in discutie credibilitatea mesajului si a celor ce vor sa-l foloseasca e calea sigura spre esec. Desi sunt constient ca nu au alta cale.

Avantajul actualei Opozitii este deocamdata intact. Are posibilitatea folosirii unui vector electoral in plus: acela impotriva tertipurilor social-democrate de la originile-i fesenisto-comunistoide pana la impartirea actuala a societatii romanesti in basisti si antibasisti.

Un clivaj de moment a carui actualitate va cadea in neant dupa noiembrie, cand criza de mesaj va deveni acuta. Disparand Basescu, nu vor mai avea la ce se raporta.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...