Marea cumetrie reevaluata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 12:07
5843 citiri
Marea cumetrie reevaluata (Opinii)
Foto: Gandul (Arhiva)

Ion Iliescu a reevaluat capitalismul de cumetrie, pe care il infiera la sfarsitul celui de-al treilea mandat de presedinte, scotand de sub incidenta lui relatia nas - fin, care, nu-i asa, nu este una de rudenie.

Sigur ca nu este, conform Codului Civil. Asa cum potrivit Codului Penal darurile de nunta, inclusiv cele dintre nasi si fini, nu sunt, Doamne fereste de asa vorba proasta!, mita.

Nasul si finul/finii au o relatie strict spirituala, parentala, de indrumare si sprijin emotional in complicata institutie maritala. Si cine sa intelega mai bine aceste lucruri decat un liber cugetator precum Ion Iliescu?

Asa ca toti finii pusi de nasi prin pozitii cheie reprezinta numiri legale, dincolo de mana lunga a ANI si la adapost de orice conflict de interese. Rezon! Iar consecinta este ca o imensa cumetrie se intinde linistita peste tara, asa cum s-a intins spre exemplu peste Finantele ei, dominate acum de clanul nasesc al lui Dan Radu Rusanu.

Unul dintre cei mai influenti locotenenti ai lui Crin Antonescu si-a asezat un fin, pe Daniel Chitoiu, la Ministerul Finantelor, un alt fin, pe Gelu Stefan Diaconu, tocmai la conducerea ANAF.

Repet, dupa cum intelept ne-a explicat Ion Iliescu, nu e nimic ilegal in asta. Asa dupa cum, tot dupa norma legala, nu e relevant nici faptul ca dl. Diaconu a fost urmarit penal pentru inselaciune si abuz in serviciu, un mizilic!, pentru ca in calitate de director al Bankcoop Neamt ar fi falsificat un contract de credit, cat timp dosarul a fost inchis cu scoatere de sub urmarire penala.

Legal nimic nu-l impiedica sa ocupe orice functie din aceasta tara, nici macar una atat de legata de banul public.

Norma morala, insa, aceea de bun simt, este insa grav ultragiata. Intr-un partid mare, frumos si manos, care avea, nu-i asa, vreo 15 ministri de Justitie, de exemplu, asezati in linie si numai buni de instalati in functie intr-o clipita, dupa cum ne asigura la un moment dat Sorin Rosca Stanescu, un partid mustind de specialisti, chiar nu gasea pentru aceste pozitii decat pe finii baronului liberal care este la randul lui presedinte al Autoritatii de Supraveghere Fiscala?

Da, un NUP este, teoretic, o certificare a nevinovatiei. Dar nu intotdeauna el si este o consecinta a nevinovatiei. Este posibil sa fie doar o consecinta a lipsei de probe, bine ascunse, bine mascate, distruse etc. Oare chiar nu gasea un partid mare frumos si manos pentru sefia ANAF un personaj care sa nu fi avut de-a face in niciun fel cu procurorii, care sa aiba un trecut impecabil si mai presus de orice suspiciune?

Mai ales dupa ce au facut din fostul sef, Sorin Blejnar, un cal de bataie preferat si un etalon al coruptiei. Zic si eu, asa?

Dupa cum, ca tot veni vorba de Ministerul Justitiei, un partid chiar mai frumos, mai manos si mai plin de specialisti, ma refer la PSD, nu-l putea genera pentru conducerea Justitiei decat pe sotul verisoarei premierului, un fost procuror cu trecut foarte modest de magistrat si foarte bogat ca functionar de minister.

Sigur ne putem intreba cum de verisoara premierului, de aceastra data chiar ruda, este si ea persoana importanta, si cat de importanta, adica director de reglementare in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile.

Acestea sunt doar exemplele cele mai notorii de la nivel central. Dar numarul lor este infinit mai mare, mai ales in teritoriu unde marea familie este adesea chiar transpartinica. Si as vrea sa fiu foarte bine inteleasa: cumetria nu este doar boala actualei guvernari. Si celelalte partide au procedat fix la fel. Dar au platit electoral pentru asta. Au fost inlaturate de la putere si din cauza retelei sinistre in care au prins Romania si prin care i-au drenat resursele.

Problema este ca nu s-a schimbat decat reteaua, si nici macar integral. Practica insa nu numai ca supravietuieste, ci a fost chiar reevaluata.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#nas Rusanu Chitoiu Diaconu, #Rusanu nas Chitoiu Diaconu , #ASF