E ceva putred în Danemarca. Motivul ascuns din spatele abdicării reginei Margareta a II-a

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 23:47
20125 citiri
E ceva putred în Danemarca. Motivul ascuns din spatele abdicării reginei Margareta a II-a
Regina Margareta a II-a a Danemarcei, printul moștenitor Frederik și prințesa Mary FOTO / Hello

Regina Margareta a II-a Danemarcei a acționat decisiv pentru a-și încheia domnia și a-l promova pe fiul ei, prințul moștenitor Frederik, într-o încercare "isteață" de a salva monarhia daneză și de a evita "dezastrul" căsniciei fiului său cu prințesa moștenitoare Mary, care s-ar fi prăbușit pe fondul zvonurilor privind aventura acestuia, scrie Daily Mail.

Monarhul danez, în vârstă de 83 de ani, a anunțat în discursul său anual din ajunul Anului Nou că se va retrage pe 14 ianuarie - prima abdicare în statul nordic din ultimii 500 de ani.

Comentatorii regali au declarat pentru Daily Mail că regina Margareta a II-a a aruncat "în mod "deliberat" o "bombă masivă" la momentul potrivit pentru a asigura viitorul Familiei Regale daneze, al "cărui cel mai mare atu“ este prințesa moștenitoare Mary.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Mary, născută în Australia, a fost văzută în lacrimi și a împărtășit o postare critică despre singurătate, la doar câteva săptămâni după ce soțul ei a fost fotografiat într-o ieșire nocturnă la Madrid cu vedetă mexicană, ceea ce a stârnit zvonuri despre o presupusă aventură cu Genoveva Casanova.

"Cred că Margareta a II-a ar fi putut fi îngrijorată că mariajul fiului său era în pericol și, prin urmare, a trebuit să acționeze“, a declarat pentru Daily Mail autorul regal britanic Phil Dampier, expert în monarhiile europene

„Regina a crezut întotdeauna că Mary este un bun fantastic pentru familia regală și dacă ar pleca ar fi fost un dezastru. Ea speră acum ca Frederik și Mary să rezolve orice divergență și să lucreze împreună ca noii suverani“.

Mary, născută în Australia, este foarte populară în rândul publicului danez și este adesea comparată cu buna ei prietenă, Prințesa de Wales a Marii Britanii.

„Nu m-am gândit niciodată că regina va abdica și acest lucru a fost un șoc total pentru mulți danezi. Nu mă pot abține să mă gândesc că are ceva de-a face cu zvonurile recente despre prințul moștenitor Frederik petrecând o noapte cu actrița mexicană. Mary a fost recent în Australia natală, și a sosit împreună cu copiii, dar Frederik li s-a alăturat abia după câteva zile. La un moment dat, ea a apărut în lacrimi și a postat câteva tweet-uri emoționante“, a spus Dampier.

Comentatorul regal Richard Fitzwilliams a declarat că regina Margareta nu dorește ca monarhia daneză să fie văzută ca fiind veche și depășită.

"Regina Margareta a II-a a Danemarcei este un monarh isteț. Ea a uimit națiunea anunțând că va abdica peste două săptămâni în favoarea fiului ei, prințul moștenitor Frederick“. a spus acesta.

Zvonuri despre o aventură a prințului moștenitor cu actrița mexicană Genoveva Casanova

„Zvonurile recente despre o aventură cu actrița mexicană Genoveva Casanova, ilustrate cu ceea ce par a fi dovezi fotografice jenante care au fost publicate în noiembrie anul trecut, au fost extrem de dăunătoare familiei regale”.

Fitzwilliams a declarat că vârsta și recenta operație la spate ar fi putut, de asemenea, să influențeze decizia, dar a adăugat: "Întotdeauna a respins anterior ideea de a abdica".

"Prințul moștenitor Frederick are 55 de ani, iar prințesa Mary are 51 de ani. Este foarte posibil ca ea să fi calculat că o monarhie îmbătrânită nu era o idee bună, mai ales dacă ar fi domnit încă un deceniu sau cam așa ceva. Instinctele ei sunt istețe, deoarece monarhia se bucură în prezent de un sprijin public de aproximativ 80 la sută, ceea ce este fenomenal,“ a spus comentatorul regal britanic.

„Ea a aruncat în mod deliberat o bombă, care ar putea fi extrem de benefică pentru instituția pe care ea, născută la doar o săptămână după invazia nazistă din Danemarca, a făcut atât de mult pentru a o păstra și care se bucură de un sprijin popular atât de uimitor în această țară egalitară“, a mai spus acesta.

Șefa statului danez a șocat națiunea și pe mulți observatori regali din întreaga lume atunci când a folosit discursul său anual din ajunul Anului Nou pentru a anunța în direct la televiziune că se retrage după 52 de ani de domnie.

"Prințul moștenitor Casanova"

Danezii au declarat că se simt "fără mamă" când va părăsi tronul. Fiul ei cel mare, Frederik, supranumit "Prințul moștenitor Casanova", și Mary, vor deveni rege și regină în următoarele săptămâni.

În alocuțiunea sa, regina Margrethe (Margareta), în vârstă de 83 de ani, a declarat că a făcut un bilanț după ce a suferit o operație la spate anul trecut și a decis că este timpul "să lase responsabilitatea generației următoare", și anume fiului său cel mare, prințul moștenitor Frederik.

Se speculează tot mai mult că decizia a fost luată pentru a o păstra alături pe soția lui Frederik de 19 ani, prințesa Mary, care este extrem de populară în rândul publicului.

Prințesa Mary, care va deveni în câteva săptămâni prima regină născută în Australia, a cucerit publicul danez prin devotamentul său față de îndatoririle regale și prin fluența sa în limba daneză.

Un sondaj recent a arătat că 85% dintre danezi au o părere pozitivă despre viitoarea regină de 51 de ani, care și-a întâlnit soțul într-un pub aglomerat din Sydney în urmă cu 23 de ani și nu avea nicio idee că acesta era membru al familiei regale.

Soțul ei este, de asemenea, la fel de popular, după ce și-a schimbat imaginea publică, de adolescent rebel și petrecăreț în tinerețe, la un familist "trezit".

Cei doi s-au căsătorit și au împreună patru copii. Fiul lor cel mare, Christian, va prelua rolul de prinț moștenitor de la tatăl său la 14 ianuarie, când regina Margrethe va abdica.

Cu toate acestea, relația lor a fost pusă la încercare anul trecut, când Frederik a fost văzut într-o ieșire în oraș cu vedeta mexicană de reality show Genoveva Casanova, în octombrie.

În timp ce Casa Regală a refuzat să comenteze fotografiile cu cei doi împreună, Genoveva a emis o declarație publică în care a negat orice fel de relație romantică și a calificat zvonurile drept "răuvoitoare".

Editorul revistei Lecturas, Luis Pliego, a susținut la postul de televiziune spaniol Telecinco că vizita lui Frederik la Madrid a fost „secretă”. De altfel, această publicație a fost cea care a răsăpândit zvonurile despre presupusa relație a prințului cu actrița mexicană.

De când au apărut fotografiile, cei cunoscători au susținut că perechea sunt prieteni buni care „se întâlnesc de mai multe ori pe an”.

„Au o prietenie. Se cunosc și au prieteni în comun. De obicei, se întâlnesc de câteva ori pe an“, a susținut Susanna Griso, care prezintă emisiunea de televiziune spaniolă Espejo Público.

Griso a susținut că Genoveva a devenit apropiată de moștenitorul tronului danez după ce s-au întâlnit într-o excursie de vânătoare la munte.

Prezentatorul a explicat: „Sunt întâlniri exclusive, la care trebuie să plătiți mulți bani pentru a participa”.

„Toți membrii regali și copiii familiilor majore sunt acolo. Călătoriile sunt organizate mai ales în Germania și Austria.“

În pofida zvonurilor despre presupusa "aventură", prințul moștenitor, în vârstă de 55 de ani, și soția sa de origine australiană, în vârstă de 51 de ani, păreau îndrăgostiți în timp ce se îndreptau spre catedrala din Aarhus duminică, 24 decembrie.

Cu toate acestea, vestea abdicării șocante a reginei Margareta a II-a a stârnit speculații potrivit cărora monarhul se retrage pentru a păstra căsnicia fiului său și pentru a încerca să împiedice plecarea soției sale extrem de populare.

Relație de poveste cu o avocată din Australia

Frederik este căsătorit cu prințesa Mary de 19 ani, relația lor fiind adesea numită un "basm în viața reală".

Mary Donaldson avea 28 de ani când l-a întâlnit pe Frederik la Slip Inn din Sydney, în urmă cu 23 de ani.

După întâlnirea din bar, Fred, pe atunci în vârstă de 32 de ani - care se afla în Australia pentru a susține echipa de navigație a Danemarcei la Jocurile Olimpice din 2000 - i-a cerut lui Mary numărul de telefon și a început o poveste de dragoste.

„Prima dată când ne-am întâlnit ne-am strâns mâna. Nu știam că este prințul Danemarcei. Jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine și m-a întrebat: "Știi cine sunt acești oameni?”, a dezvăluit Mary într-un interviu despre întâlnirea cu moștenitorul tronului danez.

Au avut o relație la distanță timp de un an, Frederik făcând călătorii secrete în Australia, înainte ca Mary să se mute în Danemarca pentru a studia limba daneză la Studieskolen din Copenhaga în 2001.

La începutul anului 2003, mama lui Frederik, regina Margrethe, a recunoscut public relația, iar cuplul și-a anunțat logodna la Castelul Amalienborg, mai târziu în acel an, la 8 octombrie.

Între creșterea copiilor săi și apariția la evenimente diplomatice, Mary a devenit patroana a peste 25 de organizații internaționale de la căsătoria cu Frederik, în 2004.

Popularitatea ei în rândul publicului danez este oglindită de cea a lui Frederik, care și-a schimbat imaginea în ochii danezilor odată cu trecerea anilor.

Adolescent singuratic și chinuit, Frederik a avut resentimente față de părinții săi pentru că l-au neglijat în timp ce aceștia își îndeplineau obligațiile regale.

El a căutat consolare în mașini rapide și viață trăită la maxim, fiind considerat un prinț petrecăreț și răsfățat la începutul anilor 1990.

Dar această părere a început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995, fiind primul membru al familiei regale daneze care a terminat o universitate.

În timpul facultății, a urmat o perioadă la Harvard, în Statele Unite, unde a fost înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.

Numele de familie fals era o aluzie la tatăl său, diplomatul francez Henri de Monpezat, care a devenit prințul consort Henrik atunci când s-a căsătorit cu Margrethe.

Dar Frederik - care vorbește engleza, franceza și germana - a început cu adevărat să se maturizeze în rolul său în timpul perioadei de pregătire în cele trei ramuri ale armatei daneze.

Prințul a servit în Corpul Frogmen al marinei - unde a fost poreclit "Pingo" (Pinguin) - fiind unul dintre cei doar patru dintre cei 300 de recruți care au trecut toate testele în 1995.

În 2000, a luat parte la o expediție de schi de patru luni și 3.500 de kilometri prin Groenlanda.

Latura sa temerară l-a băgat în spital după accidente cu sania și cu trotineta, dar popularitatea sa a crescut vertiginos, stimulată de Royal Run, cursele de distracție anuale pe care le-a început în Danemarca în 2018.

„Este un sportiv, participă la concerte și meciuri de fotbal, ceea ce îl face și mai accesibil decât mama lui”, a spus expertul regal Redder.

„Nu vreau să mă închid într-o cetate. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană”, a spus prințul odată, insistând că va menține asta chiar și după va prelua tronul.

A întâlnit-o pe soția sa, Mary Donaldson, avocat australian, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice din 2000.

Ei au încercat să ofere celor patru copii ai lor o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școlile de stat.

Cel mai mare lor, prințul Christian, care a împlinit recent 18 ani, a fost primul prinț danez care a mers la grădiniță.

Cuplul și-a asumat treptat multe îndatoriri regale în ultimii ani, pe măsură ce regina a trecut de 80 de ani, a spus istoricul Sebastian Olden-Jorgensen.

Cuplul este „modern, iubitor de muzică pop, artă modernă și sport”, a adăugat el. Ei „nu reprezintă o potențială revoluție în comparație cu regina”, ci o tranziție atentă care se adaptează vremurilor, a spus el.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Danemarca, #regina margareta a II a, #abdicare, #printul frederik, #printesa mary, #actrita mexicana , #stiri externe