Adina și Daniel Tudorache au explicat judecătorilor cum au făcut bani fiecare. Politicianul, surclasat de fosta soție la capitolul comerț cu bijuterii și chinezării

Joi, 01 Februarie 2024, ora 03:25
9875 citiri
Adina și Daniel Tudorache au explicat judecătorilor cum au făcut bani fiecare. Politicianul, surclasat de fosta soție la capitolul comerț cu bijuterii și chinezării
Adina și Daniel Tudorache sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și spălare de bani. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache și fosta lui soție, Adina Tudorache, au fost audiați marți, 31 ianuarie, în fața instanței supreme, în dosarul în care deputatul PSD este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani. Daniel Tudorache a recunoscut că n-a avut alte venituri în afara salariului, iar Adina Tudorache a dat detalii despre cum s-a îmbogățit din afaceri cu bijuterii, chinezării și transporturi internaționale.

Acuzația de complicitate la trafic de influență pe care procurorii DNA i-o aduc lui Daniel Tudorache se referă la procentul de 10% pe care Ion Niță l-a cerut unui om de afaceri în schimbul intervenției pe lângă edilul Sectorului 1 în vederea atribuirii unui contract.

Daniel Tudorache și fosta lui soție mai sunt acuzați de spălare de bani, după ce procurorii DNA au descoperit că fostul edil ar fi beneficiat vreme de 11 ani, cât timp a lucrat la primărie, de sume disproporționat de mari în raport cu veniturile lui de funcționar public.

Daniel Tudorache: „De la Adina am plecat doar cu hainele de pe mine”

Daniel Tudorache a vorbit în fața instanței despre relația pe care a avut-o de-a lungul timpului cu fosta lui soție. El a declarat că nu are nicio legătură cu banii Adinei Tudorache și spus că acesta a fost și motivul divorțului lor în 1993. Ulterior, cei doi au reluat relația, dar s-au despărțit definitiv în 2010.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

  • În toți cei 4 ani și 4 luni cât a durat mandatul meu de primar am fost monitorizat în permanență de către procurorii DNA și nu am făcut nicio faptă care să contravină legii. În mandatul meu de primar mi-am delegat o mare parte din atribuții către viceprimarul Daniela Popa, care se ocupa de urbanism și către city managerul Petruța Ulmeanu, care se ocupa și de spitale.
  • Eu am divorțat în 1993 de Adina Tudorache, din cauza tatălui ei, care mă considera un tip care nu aduc bani în casă. Salariile erau foarte mici pe atunci și eu eram inginer stagiar la metrou. Am încercat să fac și taximetrie pentru a-l mulțumi pe socru, dar nu am reușit, așa că am divorțat. A urmat o perioadă în care eu am încercat să o sprijin în micile ei afaceri, avea un chioșc la metrou, iar eu o ajutam cu mașina în timpul meu liber, deoarece dimineața eram la muncă la metrou.
  • Undeva prin 2003 ne-am mutat din nou împreună, iar în 2006 s-a născut fetița noastră, noi nemaifiind căsătoriți. Pot spune că am stat împreună până în 2009-2010., când relația noastră s-a deteriorat iremediabil. Am ajuns la o înțelegere să plătesc pensie alimentară de 1.000 de euro din salariul meu, pe care o plătesc în continuare.
  • Din 2010 am avut mai multe relații. (...) Deși am fost căsătorit cu o altă femeie sau am avut alte relații, cel puțin o dată pe an mergeam în concediu în străinătate alături de copil și de fosta soție.
  • Adina a primit de la mine doar pensia alimentară pentru fiica noastră, iar în 2010, când ne-am despărțit, eu am plecat doar cu hainele de pe mine, nu am avut nicio pretenție. În 2011, imobilul din strada Sisești era tot ce aveam pe numele meu, respectivul imobil fiind construit cu banii Adinei între anii 2001-2003. Am fost la notar și i l-am dat fiicei mele, iar în schimb nu am cerut nimic”, a declarat fostul edil al Sectorului 1
.

Daniel Tudorache a mai declarat că nu a avut alte surse de venit în afara salariului de primar al Sectorului 1, iar pentru toate imobilele la care se referă procurorii în rechizitoriu a plătit familia Adinei Tudorache.

Cum a făcut bani Adina Tudorache din bijuterii și chinezării

Adina Tudorache a susținut în fața instanței supreme că declarația ei de la urmărirea penală fost una dată sub presiune, după 30 de ore de nesomn, în condițiile în care nu a înțeles toate întrebările care i-au fost puse.

  • Nu am înțeles exact care sunt întrebările și de ce procurorii insistau atât de mult cu privire la fostul meu soț. Nu mi-am dat seama că în toată declarația m-am referit la Daniel Tudorache ca la soțul meu. Din acest motiv am cerut înregistrarea audio, deoarece nu m-am exprimat așa. Eu eram foarte îngrijorată la momentul acela, deoarece apărătorul meu de atunci mi-a spus că pot fi arestată.
  • Am divorțat de Daniel Tudorache în 1993 și până în 2003 nu am mai avut o relație apropiată cu el. În 2001 eu am pus bazele unei companii de transport internațional, iar el era director în Ministerul Transporturilor. Am apelat la el pentru că aveam nevoie de o relație în acel minister pentru afacerea mea.
  • Ne-am apropiat din 2003, ieșeam împreună și am locuit împreună, asta s-a întâmplat în urma decesului mamei.
  • Ca o garanție pentru el că nu îl voi da afară, așa cum s-a întâmplat în 1993, i-am cedat jumătate din imobilul din strada Sisești, acesta este motivul pentru care jumătate din casă e a lui, ca și cum ar fi cumpărat-o el. Relația a durat până când el s-a mutat cu o altă persoană, iar atunci am considerat că garanția nu mai este valabilă, așa că am luat înapoi jumătate din casă.
  • Din punctul meu de vedere, nu înțeleg de ce DNA vrea să mă asocieze cu Daniel Tudorache, doar pentru că am un copil cu acesta. Fetița a vrut să mergem la Disneyland și a trebuit să îl iau și pe Daniel Tudorache, la fel și în Dubai. Toate deplasările în străinătate alături de Daniel Tudorache le făceam de dragul fetiței.
  • Banii au fost ai familiei mele, majoritatea din afacerile pe care tata le-a făcut, iar altă parte din afacerile mele. (…) Am mers în China de unde aduceam jucării și haine pe care le vindem în magazinul meu. Am plecat cu fratele meu cu 100.000 de dolari, pe care i-am transformat în urma vânzării produselor în 400.000-500.000 de dolari. Din China am adus în România containere cu vaporul, am dat bani unor persoane care aduceau de acolo ce le spuneam eu. Cred că în toată activitatea mea am investit în jur de 200.000 de euro în comerțul acesta și am câștigat de 4 ori mai mult. Banii investiți îi aveam de la familia mea.
  • Tatăl meu făcea comerț cu monede (de colecție – n.r.) și alte obiecte pe care le vindea în străinătate. El avea multe cunoștințe care lucrau cu obiecte de artă și era prieten cu foarte mulți pictori, care îi aduceau lucrări și obiecte valoroase.
  • În 2001 am început afacerea cu transporturi internaționale, la sfatul unui prieten care îmi dădea parcarea. Am avut 20 de mașini, cap de tractare, containere de 20 de tone. Toate au fost achiziționate în leasing, iar valoarea lor, de 1 milion de dolari, a fost achitată după 6-7 luni de activitate.
  • Estimez că profitul total al societății în perioada în care eu eram asociat, adică până în 2004-2005, a fost în jur de 2 milioane de dolari. Atunci au intervenit niște probleme între mine și asociatul meu, profitul a fost împărțit, iar eu am ieșit din firmă.
  • O pasiune pe care am avut-o mult timp au fost bijuteriile sau pietrele prețioase. Eu desenam bijuteriile, dar nu le făceam eu, era un hobby.
  • O mare parte dintre bijuteriile mele au fost moștenite de la mama și de la o prietenă de-a ei, care a părăsit România în 1995 și mi-a lăsat mie bijuteriile ei. Nu am documente prin care să arăt că mi-a lăsat bijuteriile prin donație, dar am poze cu bijuteriile respective.
  • Alte bijuterii erau confecționate în Turcia: eu mă duceam cu pietrele prețioase sau cu bijuteriile care trebuiau transformate în Turcia, alteori veneau bijutierii în România. Nu am câștigat foarte mult din acestă afacere. Le purtam și persoanele care îmi admirau bijuteriile mă întrebau de unde le pot achiziționa. Am avut un profit de 400.000 de euro.
  • Nu am declarat la Fisc aceste câștiguri, deoarece nu era obligatoriu la nivelul anilor 1995-2000. O astfel de bijuterie costa, erau cu bijuterii cu diamante mari, o piatră centrală și pe lângă diamante mai mici sau safire, rubine și așa mai departe”, a declarat Adina Tudorache.

La întrebarea instanței, Adina Tudorache a detaliat că în decursul timpului a împrumutat sume mari, de ordinul zecilor de mii de euro sau chiar sutelor de mii de euro, bani pe care nu totdeauna i-au fost restituiți.

Ce spun procurorii despre traficul de influență de la Primăria Sectorului 1

Iată acuzațiile procurorilor pentru Daniel Tudorache, potrivit comunicatului DNA din data de 2 martie 2022:

  • În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată (n.r. – Ion Niță) aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.
  • În schimbul banilor, persoana respectivă (Niță – n.r.) se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
  • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului (Ion Niță – n.r.) ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
  • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența (Niță – n.r.) ar fi fost sprijinită inculpatul Tudorache Daniel.
  • Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta (n.r. – Daniel Tudorache) i-ar fi întărit omului de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) convingerea că solicitantul comisionului (n.r. – Ion Niță) ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

Daniel Tudorache, prins cu diamante luate din salariul de primar

Procurorii anticorupție mai rețin că Daniel Tudorache, vreme de 11 ani în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună:

  • Depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • Achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • Acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • Achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
  • Restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.

„Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată (n.r. -Ion Niță) din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1. În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, mai arată procurorii DNA.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Daniel Tudorache DNA, #Adina Tudorache dna, #trafic de influenta, #spalare de bani, #DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie