Cea mai mare pedeapsă pentru o femeie din Rusia, de la căderea URSS. 27 de ani de închisoare în dosarul asasinării unui blogger pro-Kremlin VIDEO

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 20:24
2163 citiri
Cea mai mare pedeapsă pentru o femeie din Rusia, de la căderea URSS. 27 de ani de închisoare în dosarul asasinării unui blogger pro-Kremlin VIDEO
Femeia a declarat în proces că nu a știut de explozibil FOTO X

Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023 a unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, căruia i-a înmânat o statuetă-capcană, într-o cafenea, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

Acest asasinat, orchestrat de Ucraina, potivit Moscovei, dar pe care Kievul nu l-a confirmat vreodată, a făcut mult zgomot în Rusia, mai ales în rândul celor mai aprigi susţinători ai intervenţiei militare ruse.

Daria Trepova ”a fost condamnată la o pedeapsă de 27 de ani” de închisoare ”într-o colonie penitenciară”, a anunţat într-un comunicat un Tribunal Militar de la Sankit Petersburg (nord-vest), unde a avut loc procesul. Aceasta este ce mai mare pedeapsă primită de o femeie din Rusia, de la căderea URSS, a relatat agenția Ria Novosti, adăugând că, potrivit legislației ruse, o femeie poate primi maximum 30 de ani de închisoare pentru acuzații de terorism.

Tânăra, care purta un pulover alb cu portocaliu, a ascultat verdictul într-o cuşcă de sticlă, potrivit unui fotograf AFP. Parchetul a cerut ca ea să fie condamnată la 28 de ani de închisoare.

Blogerul rus Vladlen Tatarski, pe adevăratul său nume Maksim Fomin, a fost ucis în aprilie 2023 după ce a acceptat o statuetă-capcană într-o cafenea, la Sankt Petersburg, din mâna Dariei Trepova. Explozia a rănit alte 30 de persoane.

Ea a fost arestată rapid cu privire la ”terorism” şi a fost plasată în detenţie. Moscova acuză Kievul şi ”agenţi” ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi de faptul că se află î spatele acestei operaţiuni. În cursul interogatoriului şi procesului, tânăra a dat asigurări că nu ştia că transporta o bombă, estimând că a fost manipulată.

Ea a dat asigurări că statueta conţinea un dispozitiv de ascultare, însă parchetul consideră că ea ştia că transporta un obiect-capcană. ”Ţin să-mi cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, încă îmi este ruşine”, a declarat ea în ianuarie în faţa judecătorilor, citată de presa rusă.

Daria Trepova a declarat că a acţionat la cererea unei persoane din Ucraina pe care o cunoştea doar sub numele de ”Gheştalt” şi că acesta i-a dat asigurări că statueta-capcană conţinea ”un microfon”. Ea a dat asigurări că a acceptat misiunea din cauza opoziţiei sale faţă de asaltul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, pe care victima îl susţinea pe reţele de socializare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a arătat cu degetul, mai general, un presupus rol al serviciilor secrete din Occident în atacuri pe care le cataloghează drept ”teroriste” pe teritoriul rus. El l-a decorat pe Maksim Fomin cu ”Ordinul curajului”. Kievul nu şi-a confirmat niciodată implicarea în acest asasinat, iar oficiali ucraineni apreciau că a fost vorba despre o reglare de conturi internă în mediul naţionalist rus.

Ucraina este acuzată de Moscova de mai multe atacuri ţintite, ca cel care a cauzat moartea, în august 2022, a Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist Aleksandr Dughin, sau cel în care a fost rănit, în mai 2023, scriitorul Zahar Prilepin, un susţinător fervent al Războiului din Ucraina.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#Daria Trepova, #terorism Rusia, #blogger militar rus ucis , #Rusia