Când ar putea ataca Putin țările NATO. "Trebuie să aveți apă, un radio şi o lanternă pentru a fi siguri că supraviețuiți"

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 10:49
5071 citiri
Când ar putea ataca Putin țările NATO. "Trebuie să aveți apă, un radio şi o lanternă pentru a fi siguri că supraviețuiți"
Vladimir Putin FOTO Captură video The Telegraph

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius avertizează într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar să se pregătească în vederea unui război cu Rusia şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o extindere a Războiului din Ucraina.

Fostul parlamentar, un membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, trage un semnal de alarmă în acest interviu, publicat vineri, cu privire la ”ameninţările voalate” ale lui Vladimir Putin.

”Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (...). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO (...). Trebuie se reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.

În pofida faptului că un atac rus nu pare probabil ”pentru moment” în opinia sa, ministrul german îşi avertizează aliaţii europeni cu privire la viitorul conflictului.

”Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru esre posibil”, avertizează Boris Pistorius.

El refuză să evoce în mod public scenarii ale unui război direct cu Rusia, însă subliniază că se pregăteşte de ceea ce este mai rău, pentru a ”afla unde se află deficitele în caz de urgenţă”.

”Trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a subliniat Boris Pistorius într-un interviu acordat duminică seara televiziunii germane ZDF Heute.

Aceste declaraţii ale lui Boris Pistorius evocă un document al Bundeswehr, publicat recent de către revista Bild, în care se imaginează o escaladare iminentă între NATO şi Rusia.

Acest scenariu al Statului Major nu este alarmant în sine, dar apare în contextul unor îngrijorări puternice.

Preşedintele Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, se pregăteşte, la rândul său, de eventualitatea unui război între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia - în următorii 20 de ani.

Rob Bauer a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă tot vineri.

”Ne pregătim de un conflict cu Rusia”, a anunţat el.

Însă a precizat că un eventual război nu va fi lansat de către NATO.

”Noi nu căutăm să intrăm în conflict, dar dacă ei ne atacă, trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat amiralul olandez cu patru stele.

El a dat asigurări că civilii trebuie să se pregătească de un astfel de conflict.

”Trebuie să aveţi apă, un radio şi o lanternă, pentru a fi siguri că supravieţuiţi în primele 36 de ore. Astfel de lucruri sunt simple, dar trebuie să începem de aici”, a îndemnat el, provocând numeroase comentarii pe reţele de socializare.

Cu două zile mai înainte, preşedintele Comitetului Militar al NATO dădea asigurări că ”Războiul din Ucraina este un conflict critic, care va determina destinul lumii”.

Tensiuni recente între Rusia şi ţările baltice, Polonia şi Republica Moldova i-au pus în alertă, de mai multe săptămâni, pe liderii europeni în privinţa unei extinderi a Războiului din Ucraina.

Polonia - care alocă anul acesta 4% din PIB apărării - este îngrijorată de imprevizibilitatea Rusiei.

Ţările baltice au anunţat în ultimele zile că ridică un sistem de apărare comun la frontiera cu Rusia.

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
#Vladimir Putin, #NATO, #NATO Rusia, #Olaf Scholz, #Kremlin, #tari NATO , #stiri Vladimir Putin