Deputatul care și-a construit două case, în perioada când era primar, cu angajații din primărie. Pentru ce a fost trimis în judecată de DNA

Autor: N.G.
Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 13:42
3197 citiri
Deputatul care și-a construit două case, în perioada când era primar, cu angajații din primărie. Pentru ce a fost trimis în judecată de DNA
Daniel Rusu a fost președintele AUR Alba FOTO Facebook

Un deputat al Forței Dreptei, fost lider AUR în Alba, a fost trimis în judecată de procurori DNA pentru fapte de corupție comise în perioada când era primar al comunei Șpring.

În noiembrie 2022, deputatul Daniel Gheorghe Rusu a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, după ce a postat pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală.

În noul dosar, DNA îl acuză pe parlamentarul de Alba de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 în formă continuată) și participație improprie la fals intelectual, în formă continuată. Alături de deputat vor mai fi judecați persoana juridică Transilvania Total Invest SRL Sibiu și administratorul acesteia pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2016-2020, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe, în calitate de primar al comunei Șpring, județul Alba, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară. „În mod nelegal ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ șapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulți angajați ai instituției pe care o conducea și angajați ai Filialei Județene Alba a Comunelor din România (delegați să-și desfășoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Șpring) să desfășoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparțineau edilului.

Ulterior, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăție, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezență deși cunoștea faptul că numărul de zile lucrate de către angajații respectivi, menționate la rubrica «zile lucrate», nu ar fi corespuns adevărului”, susțin procurorii.

Bani plătiți pentru servicii care nu au fost realizate

De asemenea, fostul primar mai este acuzat că ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curățare pășuni în condițiile în care activitățile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană și utilajele necesare executării acelor obligații contractuale. În plus, Daniel Rusu ar fi dat spre folosință unei persoane o suprafața de 8,5 hectare de pășune pe termen nelimitat și gratuit și ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafață de teren de 6.326,5 mp pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparțineau primăriei comunei Șpring.

„Prin demersurile menționate mai sus a fost produs primăriei comunei Șpring și Filialei Județene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați. Primăria comunei Șpring și Filiala Județeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#deputat DNA trimis judecata, #daniel rusu, #comuna spring, #deputat alba , #DNA