Descoperire neobișnuită pe planeta noastră: Locul unde nu există viață pe Pământ VIDEO

Duminica, 10 Decembrie 2023, ora 05:00
8160 citiri
Descoperire neobișnuită pe planeta noastră: Locul unde nu există viață pe Pământ VIDEO
Zona Dallol din Etiopia este un loc unde nu există viață pe Pămțnt FOTO: Science Alert

Un grup de oameni de știință de la universități din Franța și Spania au rămas uimiți să facă o descoperire cu totul ieșită din comun: locul unde nu există viață pe Pământ. Experții au călătorit într-unul dintre cele mai inospitaliere și extreme medii de pe planeta noastră: izvoarele geotermale de la Dallol din depresiunea Danakil din Etiopia.

Lucrarea care a fost publicată în prestigioasa revistă Nature, arată că această lume de apă sărată este în general considerată cel mai fierbinte loc de pe Terra, cu lacuri colorate într-o largă paletă de nuanțe verzi, galbene, portocalii și maro, potrivit Science Alert.

Arată frumos de la distanță într-un fel de altă lume, dar nu te poți apropia prea mult; lacurile încălzite creează o saramură toxică, saturată cu gaz, datorită unui vulcan mocnit ascuns sub suprafața exotică.

Descoperirea piramidei misterioase de 27.000 de ani. Oamenii incapabili să o construiască, dar cine a ridicat-o? VIDEO

Din cauza mediului extrem din Dallol, Etiopia, zona i-a fascinat de multă vreme pe oamenii de știință. O expediție de cercetare și-a propus să găsească ceea ce – dacă este ceva – ar putea locui într-un astfel de împrejurimi neprimitoare, ce par mai degrabă extraterestre.

„Este un loc uimitor, dar ostil... vaporii de clor ne-au ars căile respiratorii”, a declarat liderul expediției Felipe Gómez de la Centrul de Astrobiologie din Spania. „Orice microorganisme care trăiesc aici vor fi microbi extremofili de interes major pentru astrobiologi”.

Rezultatele acelui sondaj au fost publicate cu doar câteva luni în urmă, echipa raportând ceea ce a spus că este prima dovadă a existenței vieții printre izvoarele fierbinți și acide: „microorganisme ultra-mici” care măsoară doar nanometri.

Acum, un nou studiu condus de o echipă separată de oameni de știință contestă descoperirea aparentă a acestei cercetări – sau cel puțin relevanța descoperirii. „Infirmăm recenta afirmație a vieții în iazurile hidrotermale poliextreme Dallol”, a scris microbiologul Jodie Belilla de la Universitatea Paris-Sud din Franța pe Twitter, când o primă variantă a lucrării a fost disponibilă.

„Există viață în bazinele hiperacide + hipersaline Dallol?”, au întrebat cercetătorii. „Noi spunem că nu, pe baza tehnicilor combinate moleculare și de microscopie, deși găsim mulți contaminanți aeropurtați și asociați omului”.

Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO

În descoperirile lor acum revizuite de colegi, care au fost publicate ăn revista Nature, echipa a folosit o serie de metode analitice pentru a investiga o gamă largă de probe prelevate din patru zone din complexul geotermal Dallol în trei expediții pe teren.

Deși au detectat și dovezi ale vieții bazate pe arhee, pe lângă semnalele a ceea ce ar putea fi secvențe de gene bacteriene, echipa spune că majoritatea observațiilor arată că totul este mort.

„Majoritatea dintre ele erau legate de trusa de biologie moleculară bine-cunoscută și de contaminanți de laborator, în timp ce altele erau bacterii legate de om, probabil introduse în timpul vizitelor zilnice intensive de departe și turistice la site”, explică autorii în lucrarea lor.

„Indentificăm două bariere fizico-chimice majore care împiedică viața să prospere în prezența apei lichide pe Pământ și, potențial, în altă parte, în ciuda faptului că prezența apei lichide la suprafața unei planete este un criteriu larg acceptat pentru locuință”, explică cercetătorii.

Una dintre aceste bariere este saramura dominată de magneziu, care induce celulele să se descompună printr-un proces cunoscut sub numele de haotropicitate; celălalt este un anumit nivel toxic de combinație intensă hiperacid-hipersalină, ceea ce sugerează că „adaptările moleculare la extremele simultane ale pH-ului foarte scăzut și sărurilor ridicate sunt incompatibile dincolo de aceste limite”.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#descoperire neobisnuita, #Dallol Etiopia, #Etiopia, #descoperire stiintifica, #ciudat, #straniu, #lac, #ciudatenie, #descoperire planeta , #stiri externe