Un deținut politic belarus a murit în detenție. Igar Lednik fusese găsit vinovat de ”defăimarea” lui Lukaşenko

Marti, 20 Februarie 2024, ora 16:43
1908 citiri
Un deținut politic belarus a murit în detenție. Igar Lednik fusese găsit vinovat de ”defăimarea” lui Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko Foto: Captură video/YiuTube/ euronews

Igar Lednik, un activist din cadrul opoziţiei belaruse, arestat în decembrie 2022, a murit la vârsta de 64 de ani într-o închisoare în care ispăşea trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, anunţă marţi partidul din care făcea parte şi un ONG specializat, într-o ţară cu peste 1.000 de deţinuţi politici, relatează AFP.

ONG-ul de apărarea drepturilor omului Viasna a confirmat această informaţie.

”Igar Lednik, un fost membru al Partidului Gramada (social-democrat), un activist şi jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani”, anunţă pe Telegram organizaţia politică.

Lednik a fost arestat în decembrie 2022 şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu privire la ”defăimarea” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko într-un material publicat în ziarul partidului, precizează formaţiunea.

Starea de sănătate a acestuia ”s-a deteriorat în mod considerabil în închisoare”, anunţă partidul, condus de membri care se află în exil.

OPERAŢIE CHIRURGICALĂ

Potrivit Gramada, Igar Lednik a fost supus unei operaţii chirurgicale în urma unei probleme la sistemul gastro-intestinal şi suferea de o tulburare cardiacă.

Însă formaţiunea nu precizează cauza morţii opozantului şi nici data decesului.

Reprimarea s-a intensificat în Belarus după algerile prezidenţiale din 2020, denunţate drept frauduloase, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, un aliat al lui Vladimir Putin, a rămas în funcţie.

În urma acestui scrutin au avut loc manifestaţii de protest de o amploare fără precedent, reprimate în forţă.

Sute de activişti, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau simpli cetăţeni au fost condamnaţi ulterior la pedepse grele cu închisoarea sau împinşi în exil.

Potrivit ONG-ului Viasna, în belarus se află în prezent peste 1.400 de deţinuţi politici.

Igar Lednik este al cincilea deţinut politic care moarte în detenţie în Belarus din 2021 încoace, potrivit Viasna.

La începutul lui ianuarie, Vadzin Hrasko a murit din cauza unei pneumonii într-o colonie penitenciară, porivit Viasna.

Organizaţii belaruse de apărarea drepturilor omului denunţă condiţiile în care acesta a fost încarcerat şi dau asigurări că nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
#detinut politic, #mort, #inchisoare, #Belarus, #vinovat, #defaimare, #Lukasenko, #Lukasenko belarus , #Belarus