Un deținut politic belarus a murit în detenție. Igar Lednik fusese găsit vinovat de ”defăimarea” lui Lukaşenko

Marti, 20 Februarie 2024, ora 16:43
1882 citiri
Un deținut politic belarus a murit în detenție. Igar Lednik fusese găsit vinovat de ”defăimarea” lui Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko Foto: Captură video/YiuTube/ euronews

Igar Lednik, un activist din cadrul opoziţiei belaruse, arestat în decembrie 2022, a murit la vârsta de 64 de ani într-o închisoare în care ispăşea trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, anunţă marţi partidul din care făcea parte şi un ONG specializat, într-o ţară cu peste 1.000 de deţinuţi politici, relatează AFP.

ONG-ul de apărarea drepturilor omului Viasna a confirmat această informaţie.

”Igar Lednik, un fost membru al Partidului Gramada (social-democrat), un activist şi jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani”, anunţă pe Telegram organizaţia politică.

Lednik a fost arestat în decembrie 2022 şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu privire la ”defăimarea” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko într-un material publicat în ziarul partidului, precizează formaţiunea.

Starea de sănătate a acestuia ”s-a deteriorat în mod considerabil în închisoare”, anunţă partidul, condus de membri care se află în exil.

OPERAŢIE CHIRURGICALĂ

Potrivit Gramada, Igar Lednik a fost supus unei operaţii chirurgicale în urma unei probleme la sistemul gastro-intestinal şi suferea de o tulburare cardiacă.

Însă formaţiunea nu precizează cauza morţii opozantului şi nici data decesului.

Reprimarea s-a intensificat în Belarus după algerile prezidenţiale din 2020, denunţate drept frauduloase, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, un aliat al lui Vladimir Putin, a rămas în funcţie.

În urma acestui scrutin au avut loc manifestaţii de protest de o amploare fără precedent, reprimate în forţă.

Sute de activişti, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau simpli cetăţeni au fost condamnaţi ulterior la pedepse grele cu închisoarea sau împinşi în exil.

Potrivit ONG-ului Viasna, în belarus se află în prezent peste 1.400 de deţinuţi politici.

Igar Lednik este al cincilea deţinut politic care moarte în detenţie în Belarus din 2021 încoace, potrivit Viasna.

La începutul lui ianuarie, Vadzin Hrasko a murit din cauza unei pneumonii într-o colonie penitenciară, porivit Viasna.

Organizaţii belaruse de apărarea drepturilor omului denunţă condiţiile în care acesta a fost încarcerat şi dau asigurări că nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strangulatorul din Petroșani, prins după două luni. Abia fusese eliberat din închisoare. A stat după gratii pentru o crimă asemănătoare
Strangulatorul din Petroșani, prins după două luni. Abia fusese eliberat din închisoare. A stat după gratii pentru o crimă asemănătoare
Un bărbat de 57 de ani din Petroșani, condamnat în trecut pentru uciderea unei prostituate, a fost reținut, din nou, pentru crimă. Trupul victimei a fost găsit după două luni, pe un teren...
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen...
#detinut politic, #mort, #inchisoare, #Belarus, #vinovat, #defaimare, #Lukasenko, #Lukasenko belarus , #Belarus