Un roman din Spania trimite in tara 5.100 de euro pe an

Joi, 19 Februarie 2009, ora 16:33
1670 citiri
Un roman din Spania trimite in tara 5.100 de euro pe an

Opt din zece emigranti romani din Spania declara ca trimit o parte din veniturile lor in tara, iar valoarea medie anuala trimisa in Romania este de 5.100 de euro, se arata intr-un studiu al Fundatiei Soros.

Studiul a fost realizat in septembrie 2008 pe un esantion de 832 de imigranti romani adulti, din regiunea autonoma Madrid, informeaza NewsIn.

80% dintre emigrantii romani care au participat la cercetarea Fundatiei Soros, institulat "Comunitati romanesti in Spania", spun ca au remis in ultimul an o parte din venituri in Romania. 50% dintre acestia au trimis bani in mod regulat, iar 28% au trimis ocazional sau neregulat.

Valoarea medie anuala a sumei trimise in tara este de 5.100 de euro, dar numai 30% dintre gospodariile din esantion au atins sau au depasit aceasta suma, in timp ce peste 50% au trimis, in medie, 2.400 de euro.

Cei care au venituri pana in 750 de euro lunar au trimis in ultimul an 3.400 de euro in tara, iar cei cu venituri intre 750 si 1.400 de euro au trimis in aceeasi perioada 6.800 de euro.

In acelasi studiu se arata ca sumele trimise in tara au fost utilizate cu precadere pentru cheltuielile curente ale gospodariei, pentru sanatate, cumpararea unor bunuri de uz personal, lucrari de imbunatatire a locuintei, educatie si plata unor datorii sau credite.

Foarte putini bani din aceste sume s-au utilizat pentru investitii in afaceri.

In functie de categoriile ocupationale, romanii din Spania castiga astfel: conducatorii de unitati, patronii si intreprinzatorii aveau un nivel mediu al venitului de 2.676 de euro lunar, cei cu ocupatii intelectuale 1.392 de euro, tehnicienii sau maistrii 1.575 de euro, functionarii 1.214 euro, lucratorii in servicii si comert 1.142 euro, muncitorii calificati 1.906 euro, iar muncitorii necalificati 1.256 euro.

43% dintre romanii emigranti lucrau in servicii si comert, 26% muncitori calificati, 13% muncitori necalificati, 3% erau conducatori de unitati si patroni sau intreprinzatori, 1% au ocupatii intelectuale, 1% tehnicieni sau maistri, 1% functionari, iar 11% erau fara ocupatie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romanii din Spania, #emigranti romani, #fundatia Soros , #diaspora romana