Scriitor roman in Franta: Poate m-as intoarce in Romania. Daca se cumintesc treburile pe acolo

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:57
4392 citiri
Scriitor roman in Franta: Poate m-as intoarce in Romania. Daca se cumintesc treburile pe acolo

Probabil mai cunoscuti in strainatate decat in propria tara, unii romani au reusit sa se faca respectati prin talentul lor si sa fie exemple pentru multi oameni din toata lumea. Este si cazul lui Darie Ducan, un poet roman care a emigrat in Franta.

Se descrie drept "un poet. Un om care a ajuns in Franta si cea mai mare bucurie a lui a fost sa isi cumpere un top de hartie de scris, cu 4,99 euro. Din acel 1%, psihologic, sper sa deduceti ca e si om, nu doar poet".

A plecat din Romania in urma cu un an, cu o bursa. A ales Franta pentru ca, spune Darie Ducan pentru Ziare.com, "suntem intr-un fel francezi fara sa stim, ca formatie. Culturala si de civilizatie".

Adrian Lobontiu, pionier in chirurgia fara incizii: Bineinteles ca m-as intoarce in Romania Interviu

"Nu am ales-o din 1.000 de oferte, dar probabil si dintr-o mie de variante o alegeam tot pe ea. Iar daca alegeam altceva ar fi fost din pur exotism. E o alegere naturala. O demografie a plecarii numerice", ne-a povestit romanul.

Experienta emigratiei

In ceea ce priveste experienta emigratiei, poetul spune ca "a fost si este in cautarea unei normalitati pe care noi nu o avem in Romania. Nici sociala, nici culturala, nici media. Nu am vazut, din pacate, o societate atat de incatelita in televiziuni care numai presa nu fac, cum e cea din Romania. Incatelita in sens maidanez".

In Franta, marturiseste romanul, se simte ca "pestele in apa, desi nu e deloc usor". L-am intrebat cum l-au primit francezii: "Victor Hugo spunea undeva 'France, France sans toi le monde serait seul! (Franta, Franta, fara tine lumea ar fi singura!, n.red.) '. As spune, Romania, fara Franta din tine socul cultural ar fi mare. Nu am pretentii sa fiu primit nicicum. Ies putin din conventia intrebarii, dar in Paris nu se pune problema sa te primeasca cineva. Aici existi undeva intre o greseala de tipar si o litera neinteleasa".

Batranul ceasornicar - Povestea romanului care da ora exacta la New York

Din Romania, cel mai mult ii lipsesc "oameni dragi, iluminari ale realitatii". "Dar Romania nu imi lipseste, o am cu mine in cap pe toata, o filtrez prin filamentele mele. E cu mine ca o veghe", puncteaza poetul roman.

Acum, viata lui in Franta este "simpla si plina de scris. Un santier perpetuu. Atat in viata cat si in foaie", marturiseste Darie Ducan.

Rosia Montana si cainii maidanezi, in Franta

L-am intrebat pe tanarul poet roman cum se vad in Franta cele doua mari subiecte care tin agenda publica in tara.

"In presa franceza stirile acestea sunt trecute la index. E oarecum normal, nu privesc direct omul francez. Ar fi o greseala istorica sa se inceapa exploatarea aurifera. E, desigur si o problema importanta de mediu, poate la fel de grava precum cea a aurului, dar, totusi, istoric vorbind, darea aurului pe nimic e problema morala, problema de fond. Si aproape ca mi-e rusine ca nu s-a pus accentul suficient de mult pe aceasta latura.

Artist roman in Germania: Mi-e dor de Romania, nu mi-e dor de situatia de acolo

Desigur, patrioti de carton avem destui care sa faca suficient deserviciu ideii de patriotism, dar aici chiar e o chestiune de patriotism. El inseamna si aur si wolfram si argint. Despre caini: trebuie gasita o solutie, poate adoptarea de catre iubitori, daca tot sunt atat de vocali. Existenta cainilor pe strazi e un ev mediu", a comentat Darie Ducan.

Sunt romanii patrioti?

Romanii, spune el, sunt ca orice popor, iar patriotismul nu se manifesta doar la nivel declarativ.

"Nu imi plac etichetele de ansamblu. Romanii sunt ca orice popor. Patriotismul nu e destul sa il afirmi, as spune chiar ca de multe ori, daca nu se intalnesc fapta si vorba, afirmandu-l doar, il infirmi. Daca e ceva ce cred, da, cred ca a fi patriot, desi indirect, e a face totul pentru destinul tau individual. Patriotismul nu are legatura nici cu cetatenia, nici cu etnia, nici cu tara in care te afli, nici cu statul caruia ii platesti impozite. Sa va fac o marturisire.

Acum cateva zile eram intr-o librarie mare din Paris si rasfoiam o carte de poeme de Attila Jozsef. In momentul acela patriotismul meu de roman era acolo citind cu candoare si dragoste acest mare poet maghiar (si nu pentru ca are origini romanesti) ci pentru ca simteam ca el, cel din 'Nici mama, nici tata'. Simteam acelasi destin si imi traduceam, amestecat cu rasuflarea, din franceza in romana, versurile. Franceza era, deci, un intermediar. Desi ma simt bine in ea. Cred ca si aceasta e o latura a patriotismului. Patriotismul nu ar trebui sa insemne sa fi cautat neaparat Eminescu sau Cioran", ne-a povestit romanul.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, vrea sa isi duca la capat promisiunea facuta in alt interviu, mai demult: "sa scriu cele 100 de carti pe care le-am promis".

"Restul cred ca vine de la sine. Dar si ele vin de la sine daca trebuie sa vina. Cred ca aflarea in tine comod, ca intr-un fotoliu imens, e cea mai buna forma de stat. Fie starea de fapt, fie statul francez", adauga tanarul poet. In Romania "poate" s-ar intoarce, "daca se cumintesc treburile pe acolo".

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Dari Ducan poet roman, #poet roman Franta , #romani Franta