Un roman la Facebook: Vom scrie programe cu usurinta cu care postam acum poze cu pisici

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 18:28
16903 citiri
Un roman la Facebook: Vom scrie programe cu usurinta cu care postam acum poze cu pisici

Andrei Alexandrescu a luat drumul Americii la finalul anilor '90, dupa ce a terminat Politehnica din Bucuresti, iar acum este unul dintre cercetatorii romani care lucreaza la Facebook.

Romanul a lucrat pentru o serie de firme de profil, iar in ziua in care a implinit 31 de ani, s-a decis sa faca un doctorat la Washington. Unul dintre cele mai mari regrete ale sale este legat de faptul ca nu a finalizat studiile doctorale mai repede pentru a beneficia de oportunitatile pe care ti le ofera o astfel de calificare, a povestit Andrei pentru Ziare.com.

Drumul spre America

Romanul spune ca "a facut lucrurile care trebuie, dar intr-o ordine ciudata". A terminat facultatea in 1994 si, patru ani mai tarziu, ajungea la New York, recomandat de un prieten. Experienta emigratiei este una foarte personala: pentru unii muma, pentru altii ciuma!", mentioneaza Andrei.

Citeste si Dramaturg roman de succes in NY: Patriotismul nu inseamna dragostea de mici, sarmale si palinca

"(...) Am prieteni carora le prieste si am prieteni care s-au intors in Romania. Pentru mine personal, emigrarea este o experienta fericita. Sunt foarte pasionat de programare si de stiinta, iar aici am avut oportunitati si sanse pe care nu le-as fi avut nicaieri altundeva in lume.

Bucuriile si satisfactiile pe care le-am obtinut au usurat dificultatile inerente emigrarii. Din punct de vedere cultural, America este unica - e mai degraba un conglomerat de culturi decat o monocultura, iar presiunea sociala ca sa te supui unui anumit standard cultural e foarte mica.

Din acest motiv nu a fost greu sa-mi pastrez o buna parte din etosul romanesc si european, si in acelasi timp sa integrez elemente pe care le admir din etica americana. Diversitatea si toleranta de aici se reflecta si in limba propriu-zisa. Atata vreme cat inteleg ce ai de spus, americanii nu stramba din nas daca ai un accent oribil (ca mine...). Chiar a trebuit sa-i rog explicit pe prietenii de aici sa ma corecteze cand fac greseli", ne-a marturisit Andrei.

Citeste si Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

A lucrat in Atlanta, apoi in Seattle, insa in tot acest timp devenise nemultumit de prestatia sa profesionala, desi scrisese o carte despre C++".

"Ma simteam limitat si din ce in ce mai plafonat. Parca eram pe un drum frumos si foarte interesant, si deodata ii vedeam sfarsitul intr-o fundatura. Cam asta sa fie intreaga mea cariera? Mi-amintesc cum mergeam la libraria Barnes and Noble din Brooklyn si stateam pana la ora inchiderii (11 seara!) citind despre viata unor oameni remarcabili - Einstein, Richard Feynman, Nikola Tesla. Asa ma apuca o ciuda ca nu reusesc sa fac mai mult.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Am vorbit despre asta cu un prieten, care s-a gandit o vreme si mi-a spus: 'Ce te-ar ajuta pe tine e un doctorat'. M-am mai gandit si razgandit si pana la urma m-am hotarat sa incerc. Era ziua mea, 30 noiembrie, faceam 31 de ani. Am aflat ca trebuia sa trimit aplicatii la scoli pana la 5 ianuarie, altfel pierdeam tot anul", ne-a marturisit Andrei.

Luna care a urmat a avut cea mai mare influenta asupra intregii sale vieti, spune el. In decembrie 2000 a dat patru examene, a obtinut cinci recomandari si a pregatit intreaga aplicatie pentru doctorat.

A fost admis la University of Washington in Seattle, "unde am petrecut opt ani grei, dar infinit de satisfacatori - in afara de doctoratul propriu-zis am mai scris doua carti si am pornit o familie".

Despre Andrei se spune ca a revolutionat celebrul limbaj de programare C++.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

"Am inceput sa lucrez in C++ de pe la sfarsitul facultatii; am invatat dintr-o carte piratata care circula pe la colegi. Cand m-am mutat in SUA, m-am trezit ca toti ma considerau expert, desi eu stiam ca sunt doar mediocru. Seful meu din New York, un om deosebit, mi-a zis dupa vreo patru luni de la angajare - 'Vad ca-ti place C++, uite vine o conferinta in iulie, du-te si reprezinta firma'. Am fost foarte surprins! Asa ca m-am trezit in compania celebritatilor din domeniu la numai cateva luni in America, cand nici nu rupeam bine engleza.

Vorbitorii erau foarte abordabili si mereu mergeam in pauze si le puneam un milion de intrebari. Am ramas in contact cu Scott Meyers, unul din celebrii zilei. El m-a incurajat sa scriu. Ce-am facut in Modern C++ Design este de fapt foarte simplu: am combinat doua tehnologii.

De exemplu, ce e masina xerox? Combina fotografia cu tiparirea electrostatica - doua tehnologii care erau bine stiute cand xerografia a fost inventata. Similar, Modern C++ Design combina asa-numitele sabloanele de proiectare ("design patterns") cu anumite tehnici din limbajul C++. Rezultatul este o metoda relativ simpla de a defini biblioteci de programe, care a prins", a explicat Andrei pentru Ziare.com.

Romania vs. SUA

Romanul lucreaza de ceva vreme peste Ocean, asa ca l-am intrebat care ar fi diferentele de mentalitate in ceea ce priveste piata muncii.

"Destul de mari. Bineinteles ca uscaturi sunt peste tot, dar in general etica muncii este un aspect impresionant al Statelor Unite. Sunt mai multe aspecte corelate care vin in minte, si o sa scriu un pic despre fiecare.

In primul rand, americanii admira profesionalismul. Arhetipul de american respectat este unul care face o treaba buna, solida si folositoare celor din jur. Datorita acestei abordari, lucratorul american este cel mai productiv din lume", puncteaza Andrei Alexandrescu.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

Apoi, spune el, "antreprenoriatul a intrat in ADN-ul americanilor, si toate legile si normele sociale sprijina pe cei care vor sa isi asume riscul de a inova.

Unele din cele mai mari firme din lume - Microsoft, Apple, Google, Facebook - s-au nascut in camine studentesti sau garaje din SUA, cu foarte putini bani. De ce nu in alte locuri, ne putem intreba? Doar e plina lumea de camine si garaje. Diferenta este ca in Europa intreaga societate invata pe copii si pe adulti sa nu faca greseli, sa fie cuminti.

In multe tari din Europa falimentul personal este echivalent cu exilul - din cauza stigmatului rusinii, este practic imposibil pentru cineva falit sa-si refaca viata. In SUA oamenii sunt lasati sa incerce, sa inoveze, iar esecul nu e asa rusinos.

In al treilea rand, americanii au o notiune puternica de lucrat in echipa. Inca ma fascineaza sa-i vad cum se organizeaza si colaboreaza spontan spre un tel comun. Informatia circula cu usurinta, iar cine stie ceva tinde sa le explice si celorlalti. '

Definitia de 'company' (companie, mai multi oameni la un loc) este perfect reprezentata. Din nou, ce spun nu este de generalizat 100%; au si ei muraturile lor ca toata lumea. Nu in ultimul rand, remarc rapiditatea: este deseori debusolant cat de repede o idee se misca de la noutati stiintifice de laborator, la produse de masa", ne-a dezvaluit Andrei.

"M-am trezit ca ma uitam dupa locuinte in Bucuresti"

Cel mai mult ii lipseste, de acasa, contactul cu parintii si prietenii vechi, din care multi sunt raspanditi in toata lumea.

"Sotia mea e romanca si ne place sa vorbim romana acasa si sa il invatam si pe copil. Cum am spus la inceput, incercam sa combinam ce-am invatat in cei sapte ani de acasa cu valorile insusite aici, in strainatate. Bineinteles ca e imposibil sa reusim in totalitate, dar cred ca avem niste repere spre care e bine sa tinzi. (...)

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Nu mi-e clar cum ar fi evoluat cariera mea daca ramaneam in Romania. Cert este ca mutarea mi-a priit foarte mult, am fost ca pestele in apa. Din fericire, cred ca lumea IT este mult mai globalizata acum decat acum 15 ani, deci pentru tinerii programatori romani sunt mult mai multe oportunitati sa se realizeze in Romania decat in 1998", puncteaza Andrei.

"Calculatorul, o inventie umana care are consecinte uluitoare"

In final, romanul de la Facebook i-a sfatuit pe tinerii care ies de pe bancile unei facultati de informatica "sa continue sa invete in permanenta si sa invete si pe altii".

"De ce spun asta? Calculatorul este doar o inventie umana, o masinarie, dar cu consecinte uluitoare. Este pentru prima data in istorie ca o masina amplifica nu forta fizica, ci pe cea intelectuala. Cred ca scrisul sau matematica ar fi cele mai apropiate inventii, dar acestea sunt doar agenti pasivi care transporta inteligenta umana, fara a o amplifica.

Odata ce s-a deschis aceasta usa, suntem abia la inceputul unei lungi revolutii. Dar ca sa realizam aceasta revolutie, trebuie ca programarea de tot felul sa devina la fel de comuna si bine inteleasa ca alfabetizarea.

Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Acum programatorii sunt vedete, bine platiti si curtati de firmele progresiste. Sunt convins ca asa erau si primii caligrafi sau tipografi. Sper ca intr-o zi sa ajungem cu totii sa scriem programe cu aceeasi nonsalanta cu care punem poze de pisici pe Facebook", a incheiat Andrei Alexandrescu.

Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla de la Andrei cum a trecut de interviul "de cosmar" de la Facebook si cum arata o zi de munca la celebra retea de socializare.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Andrei Alexandrescu romani lume, #roman Facebook poveste, #Facebook Andrei Alexandrescu , #romani strainatate