Primul mare dosar trimis în judecată de Parchetul condus de Codruța Kovesi. Fost acționar la Dinamo, acuzat de o fraudă de 13 milioane de euro

Autor: N.G.
Marti, 12 Septembrie 2023, ora 06:51
3445 citiri
Primul mare dosar trimis în judecată de Parchetul condus de Codruța Kovesi. Fost acționar la Dinamo, acuzat de o fraudă de 13 milioane de euro
Dorin Șerdean FOTO Facebook / FC Dinamo Bucuresti

Un fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București și fost viceprimar în Alba Iulia este primul inculpat important trimis în judecată de Parchetul European în România. Dorin Șerdean este acuzat că a provocat o fraudă de 13 milioane de euro din fonduri europene.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București marți, 5 septembrie 2023. Părți civile în dosar sunt Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cinci societăți comerciale: Sengher Sisteme SRL, Old&New Construct SRL, Wagramer Termo 2000 SRL, Condor Păduraru SRL și Top Decon SRL. Prima își are sediul în Craiova, iar celelalte patru în Slatina. Acestea sunt societăți care ar fi fost păgubite în urma activităților derulate de Șerdean.

Fostul viceprimar din Alba Iulia a fost identificat de procurori ai Parchetului European, condus de Codruța Kovesi, ca făcând parte dintr-o rețea infracțională de furnizare de scrisori de garanție false, către beneficiarii de proiecte din fonduri UE, pentru asigurarea unor eventuale daune.

În luna mai 2023, Parchetul European a efectuat zeci de percheziții în România și Franța, în cadrul unei anchete care implică fonduri europene și naționale. Parchetul European a anunțat că perchezițiile au avut loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Dorin Șerdean, aflat în arest preventiv, ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru câștigătorii unor proiecte finanțate din fonduri UE și naționale, prin care pretindea că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. Anchetatorii arată că Șerdean a desfășurat această activitate în numele unei societăți înregistrate în Spania sub controlul său, folosind documente false și inexacte.

Dorin Șerdean a fost viceprimar în Alba Iulia în perioada iulie 2012 - februarie 2015, el fiind ales consilier local din partea fostului partid PP-DD.

Sume mari de bani în schimbul scrisorilor de garanție

Potrivit Parchetului European, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume de milioane de euro. În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Pentru proiectele care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

Ar fi fost emise, astfel, scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, s-ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu.

În situația în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

În februarie 2023, Dorin Șerdean a vândut pachetul majoritar de acțiuni de la Dinamo către firma Red&White, în spatele căreia se află Eugen Voicu, Andrei Nicolescu și Dorin Iacob. Acesta a înstrăinat cele 72,27% din acțiuni, pentru suma de 500.000 de euro, către firma Red&White.

Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, efectuează joi, 25 aprilie, percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Dorin Serdean, #parchetul european, #Codruta Kovesi , #justitie