De ce au respins judecătorii acordul de recunoaștere al „regelui duty-free-urilor” din Otopeni: „Pedeapsa e nejustificat de blândă” - MOTIVARE

Luni, 10 Iulie 2023, ora 03:09
8426 citiri
De ce au respins judecătorii acordul de recunoaștere al „regelui duty-free-urilor” din Otopeni: „Pedeapsa e nejustificat de blândă” - MOTIVARE
Cătălin Lăscuț negociase cu procurorii o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare. FOTO: Ionuț Mureșan

Un judecător de la Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere încheiat de Cătălin Lăscuț cu procurorii DNA pentru o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare pentru trafic de influență și spălare de bani. Magistratul notează că pedeapsa e mult prea blândă în raport de infracțiunile comise de Cătălin Lăscuț și că este necesară „îndepărtarea temporară a sa din societate”.

Patronul SC Millenium Pro Design SRL, Cătălin Lăscuț – cunoscut drept „regele duty-free-urilor din Otopeni – cerea bani de la alți afaceriști pentru a le asigura prelungirea perioadei de închiriere a spațiilor comerciale din aeroport, lăudându-se că are trecere la înalți funcționari publici din ministere, ori la politicieni importanți.

În interceptările din dosar, Cătălin Lăscuț vehiculează prenume precum „Marcel” – cu referire la Macel Ciolacu de la PSD sau „Rareș” – cu privire la Rareș Bogdan de la PNL, dându-le impresia interlocutorilor nu numai că îi cunoaște, dar că ar avea și relații apropiate cu aceștia, din moment ce se referă la ei folosind numele mic.

În schimbul recunoașterii faptelor, Cătălin Lăscuț a negociat cu procurorii DNA o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, pe care Tribunalul București a respins-o pe data de 3 iulie.

  • „Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 18.05.2023, încheiat de procurorul DNA cu inculpatul Lăscuț Cătălin în dosarul nr. 203/P/2023 şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
  • Menține măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul Lăscuț Cătălin prin încheierea nr. 198/CO-DL din data de 25.05.2023 a Curții de Apel București – Secția a II-a penală.
  • Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalului București.

Judecător: „Pedeapsa, nejustificat de blândă în raport cu fapta”

Ziare.com a consultat motivarea deciziei de respingere a acordului de recunoaștere semnat de „regele duty-free-urilor” cu DNA, din care prezintă extrasele relevante:

  • „Instanța apreciază că pedepsele cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat sunt nejustificat de blânde în raport cu gravitatea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.
  • Prin raportare la situația personală a inculpatului (Lăscuț Cătălin – n.r.), instanța apreciază că împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, astfel cum au fost descrise de către procuror și recunoscute de inculpat, nu justifică aplicarea unor pedepse îndreptate către minimul special (în cazul infracțiunii de trafic de influență – 1 an și 6 luni închisoare) sau chiar egale cu minimul special (în cazul infracțiunii de spălare a banilor – 2 ani închisoare), așa cum acestea au fost negociate și reliefate în acordul de recunoaștere a vinovăției.
  • Pentru a aprecia astfel, instanța are în vedere perioada pe care se întinde săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, respectiv între 25.08.2022 (data pretinderii necuantificată valoric) - 23.01.2023 (data primirii sumei cu privire la care s-a ajuns la o înțelegere ulterior, dar și modalitatea insidioasa în care inculpatul a înțeles să acționeze, pretinzând inițial de la martorul Hardan Saadeh, director general al SC Elibex Marketing SRL, foloase (folosință spații) sau bani (chirie spații) într-un cuantum neprecizat, în mod direct, pentru altul, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB și promițând că-i va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu privind prelungirea contractului de asociere în participațiune pentru exploatare comercială spații, pentru ca ulterior să cuantifice suma la 100.000 euro, la 7 zile după aprobarea, în 05.12.2022, de către AGEA a CNAB a prelungirii pe 6 luni a contractelor de asociere în participațiune încheiate de SC Millenium Pro Design SRL și SC Elibex Marketing SRL cu CNAB, iar la o săptămână distanță, în data de 19.12.2022, să fie de acord cu reducerea sumei pretinse, de la suma de 100.000 de euro, la suma de 30.000 de euro.
  • În continuare, 3 zile mai târziu, în data de 22.12.2022, după ce Hardan Saadeh i-a comunicat că poate oferi suma de 50.000 de euro ca urmare a pretinderii sumei de 100.000 de euro, inculpatul (Lăscuț Cătălin – n.r.) a fost de acord, nerespingând „contrapropunerea”, în data de 12.01.2023, cerând suma de 50.000 euro de la martorul Hardan Saadeh (…)
  • În această privință are relevanță și suma mare de bani pretinsă, cuantificată în final la 100.000 euro, dar și împrejurarea că inculpatul a acceptat în final sumele mai mici propuse de martorul Hardan Saadeh.
  • Nu poate fi ignorat nici faptul că inculpatul (Lăscuț Cătălin – n.r.), în discuții repetate cu martorul Hardan Saadeh, a prezentat aspecte care să îi întărească acestuia convingerea că are influență asupra unor funcționari din conducerea Ministerului Transporturilor, pentru a determina prelungirea contractelor SC Millenium Pro Design SRL și SC Dnata Catering SRL cu CNAB.
  • Mai mult decât atât, prezintă importanță sub aspectul individualizării pedepselor și faptul că inculpatul (Lăscuț Cătălin – n.r.) nu s-a limitat doar la pretinderea unei sume de bani, susținând că are influență asupra unor funcționari pentru a obține prelungirea contractelor, ci s-a interesat în mod activ de factorii decizionali de la nivelul Guvernului României, dar și de la nivelul CNAB și de modalitatea în care ar putea să obțină implicarea acestora în vederea realizării obiectivului urmărit, arătându-și disponibilitatea de a remite anumite sume de bani cu titlu de mită în acest scop, indiferent dacă aceasta a fost la nivel pur declarativ sau nu.
  • De altfel, modalitatea în care a acționat inculpatul determină convingerea că, în situația în care nu ar fi intervenit organele de urmărire penală, conduita infracțională s-ar fi repetat cu fiecare ocazie în care s-ar fi pus problema necesității prelungirii contractelor, aspecte antamate deja de către inculpat, astfel cum rezultă din conversațiile interceptate în cauză.
  • Prin urmare, având în vedere circumstanțele concrete de săvârșire a faptelor, astfel cum au fist prezentate anterior, instanța apreciază că gradul de pericol social concret al infracțiunilor săvârșite este unul deosebit de ridicat.
  • Instanța nu neagă că aceste circumstanțe (n.r. – personale) îi sunt favorabile, dar apreciază că tocmai datorită gradului său de educație, acesta a conștientizat natura ilegală și consecințele acțiunilor sale, pe care a înțeles totuși să le desfășoare, iar implicarea sa în mediul de afaceri și conexiunile la nivelul politicului au favorizat săvârșirea infracțiunilor de care este acuzat. Mai mult decât atât, instanța apreciază că lipsa antecedentelor penale reprezintă o stare de normalitate a cetățenilor în cadrul societății și nu poate căpăta valențe deosebite în contextul gravității infracțiunilor de care este acuzat inculpatul.
  • Instanța are în vedere, pe lângă aspectele legate de gravitatea concretă a infracțiunilor săvârșite, astfel cum au fost expuse anterior, și elementele obiective şi subiective ce au condus la săvârşirea infracţiunilor, ce conduc la concluzia rezonabilă că afacerile în care este implicat inculpatul și legăturile personale ale acestuia cu diferite persoane, astfel cum transpar din actele și lucrările dosarului, îi pot conferi oportunitatea de reiterare a conduitei infracționale, impunându-se astfel îndepărtarea temporară a sa din societate, respectiv din mediul în care își desfășoară activitatea”, notează judecătorul.

Cât „costa” prelungirea închirierii spațiilor comerciale pe Otopeni

Din interceptările convorbirilor rezultă că Lăscuț Cătălin i-a spus lui Hardan Saadeh că va face demersuri pe lângă oficiali din Ministerul Transporturilor, astfel încât acesta din urmă să obțină prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale pentru firma lui Saadeh, SC Dnata SRL.

„În 25.08.2022 Lăscuț Cătălin arată că dacă va avea OK-ul va vorbi și pentru SC Dnata SRL întrebând pe Hardan Saadeh dacă poate susține și el financiar. Totodată, în acea dată de 25.08.2022, așa cum s-a detaliat și anterior, Lăscuț Cătălin lasă de înțeles că beneficiile vor ajunge și la directorul general (n.r. – la George Alexandru Ivan, șeful Companiei Naționale Aeroporturi București):

Hardan Saadeh: Dar dă-mi niște hinturi, vo...vor bani, vor...

Lăscuț Cătălin: Nu o să vrea bani, o să vrea ceva spații, la care nu se... sau să-și ia chiria, treaba lor.

Hardan Saadeh: Spațiile respective să le facă pe mâna lui. În contractul nostru directorul general aprobă...spațiile.

Lăscuț Cătălin: Le-aprobă!

Hardan Saadeh: A! ...[neinteligibil]...e pe mâna lui.

Lăscuț Cătălin: ...[neinteligibil]... Da.

Hardan Saadeh: Dăm și lui câte vrea.

Lăscuț Cătălin: Mda!”

Într-o altă convorbire, asociatul lui Cătălin Lăscuț, Radu Alexandru Tănăsescu, îi spune că el a dat 200.000 de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere cu 6 luni, dublul perioadei de care era interesat Hardan Saadeh:

Tănăsescu Radu Alexandru: ...(vorbește în șoaptă)...Ce, am dat până-acuma cre’ că două sute de mii de euro!

Saadeh Hardan: Două sute de mii de euro ai dat până acuma?

Tănăsescu Radu Alexandru: Da! Păi da, da` am obținut 6 luni!

Saadeh Hardan: Și-acuma ai mai zis 30 de mii de euro...tot la ăștia dai?

Tănăsescu Radu Alexandru: ...(vorbește în șoaptă)...Da!

Saadeh Hardan: La comisie?

Tănăsescu Radu Alexandru: La...niște securiști și ăia-i împart între ei! Sunt mai mulți...și nici nu mă interesează!

Cine l-a „turnat” pe Cătălin Lăscuț

Procurorii DNA rețin că pe datele de 19.04.2023 și 11.05.2023, inculpatul Alexandru Radu Tănăsescu (n.r. – director al firmei Millenium Pro Design, al cărei patron era Cătălin Lăscuț) confirmă:

  • Că inculpatul Lăscuț Cătălin într-adevăr prezenta faptul că dă sume de bani pe la ministere și pe la servicii de informații în legătură cu prelungirea contractelor
  • Că acele cheltuieli cu „avocații” invocate de inculpatul Lăscuț Cătălin în data de 12.12.2022 când a individualizat lui Hardan Saadeh cuantumul pretinderii nu erau reale, iar cele reale erau chiar sub plafonul de 50.000 de euro ca sumă acceptată în final de martorul Hardan Saadeh.

„Lăscuț Cătălin cerea aceste sume de bani spunând că are obligații și datorii pentru tot ce întreprinde in legătură cu continuarea activității Millenium în aeroport după 31.12.2022 și alte aspecte, menționând la modul general servicii secrete și oameni politici.

Mă refer la 2 categorii de cheltuieli:

  • Prima categorie de cheltuieli era reprezentată de cheltuielile firmelor din grup și anume de cheltuieli cu avocați, consultanți, arhitecți și altele similare
  • A doua categorie de cheltuieli era reprezentată de acele presupuse datorii și obligații susmenționate către servicii secrete și oameni politici la care făcea referire Lăscuț Cătălin.

Recunosc discuțiile din 12.12.2022 la care se face referire în acuzația adusă. Nu-mi amintesc dacă a avut sau nu loc vreo discuție premergătoare acelei întâlniri între mine și Lăscuț Cătălin.

Confirm discuțiile avute de Lăscuț Cătălin cu Hardan Saadeh la care am participat și eu din datele menționate în procesul verbal de aducere la cunoștință a calității de inculpat.

Îmi amintesc că Lăscuț Cătălin a solicitat de mai multe ori sume de bani de la Hardan Saadeh, dar nu-mi amintesc dacă s-a cerut o sumă de bani și în 12.12.2022.

S-au solicitat de Lăscuț Cătălin în mai multe rânduri sume de bani în legătură cu prelungirea contractului”, se arată în documentele dosarului.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#dosarul otopeni, #duty free aeroport, #Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, #DNA, #trafic de influenta, #spalare de bani, #Ministerul Transporturilor , #justitie