Cea mai complicata saptamana politica

Luni, 31 August 2009, ora 18:45
2903 citiri
Cea mai complicata saptamana politica
Foto: Theologia

Incepe o saptamana care se anunta una dintre cele mai complicate din acest an. Ar trebui sa fie, in primul rand, saptamana in care premierul, potrivit propriului anunt, ar urma sa asume, pe 2 septembrie, raspunderea guvernului in fata Parlamentului pentru un pachet consistent de legi, intre care cea privind interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat, legea educatiei si cea a salarizarii unice a bugetarilor.

Din nefericire insa, probabilitatea ca Emil Boc sa rateze inca un termen anuntat cu surle si trambite este uriasa. Din pachetul anuntat este gata doar legea cumulului. Cea a salarizarii unice pare sa fi intrat intr-un blocaj oarecum previzibil, cat timp asezarea pe grila unica a diferitelor categorii profesionale naste tensiuni foarte mari.

Dreptate au si medicii care se simt din nou umiliti si asezati pe o treapta mult inferioara importantei lor sociale, dreptate au si profesorii care pierd definitiv majorarea cu care fusesera aburiti in toamna trecuta.

Se pare ca, din nou, cei mai avantajati sunt bugetarii cu arma sau cei care pot bloca intregul sistem, inclusiv electoral, dupa cum magistratii o demonstreaza chiar in aceste zile.

Chiar daca au ajuns la o intelegere privind raportul 1-12 intre cel mai mare si cel mai mic salariu din sistem, un acord de ansamblu asupra legii pare imposibil de realizat in doua zile, timp in care forma finala a legii sa fie si adoptata de Guvern, si inaintata in Parlament pentru asumarea raspunderii.

Sigur, teoretic, Guvernul poate trece peste opozitia sindicatelor si poate adopta legea in forma pe care o considera de cuviinta. Nu cred insa ca vreunul dintre cele doua partide are vointa politica necesara pentru a face asa ceva in an electoral. In primul rand PSD nu ar fi dispus sa-si supere atat de tare aliatii traditionali.

Dar daca in privinta legii unice, teoretic ar mai fi o sansa de adoptare, pana pe 2 septembrie, in privinta legii educatiei, probabilitatea e nula cat timp ministrul Educatiei si premierul nu au cazut de acord asupra principiilor de fond.

Ecaterina Andronescu si sindicatele au o viziune, antireformista, iar Emil Boc impune fundamentarea reglementarii pe principiile "pachetului Miclea" de care d-na Andronescu nici macar nu vrea sa auda.

In aceste conditii, este posibil cel mult ca pe 2 septembrie ministrul Educatiei sa puna pe masa guvernului un proiect inacceptabil pentru premier.

Exista insa voci care spun ca, de fapt, prim-ministrul asta si asteapta pentru a justifica profesional inlocuirea d-nei Andronescu, o inlocuire care, potrivit unor informatii tot mai insistente, ar fi doar inceputul unei remanieri ce i-ar viza in primul rand, daca nu in exclusivitate, pe ministrii PSD. In felul acesta, social democratii fie ar capitula definitiv in fata PD-L, fie ar iesi de la guvernare.

Remanierea, al doilea pilon

Aceasta remaniere, ar putea fi un al doilea pilon important al acestei saptamani.

Si in acest caz insa, socoteala din acasa ar putea sa nu coincida cu cea din Palatul Victoria. Va fi, in orice caz, un test pentru forta premierului.

Daca a dat un termen, acesta nu a fost respectat si totusi nu va avea vointa sa ia masuri drastice, se va descalifica total ca om politic si isi va pune definitiv stampila de premier de paie. Pe de alta parte, ii trebuie destul de multa vana pentru a-si asuma o guvernare minoritara in urmatoarea perioada si chiar o posibila criza politica.

Pe de alta parte, e imposibil sa faci o remaniere credibila fara sa o evacuezi din Guvern pe Elena Udrea, iar pentru asta Emil Boc are nevoie de un curaj si o vointa absolut remarcabile, chiar in raport cu Traian Basescu. Ma indoiesc ca le va avea.

In aceste conditii, este posbil ca marile miscari politice ale saptamanii sa se fasaie, ceea ce, nu ar fi nicio surpriza.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#asumare raspundere Guvern, #pachet legi, #lege unica salarizare, #legi educatie, #remaniere Ecaterina Andronescu , #educatie