Boc anunta cuprinsul intelegerii cu FMI si ca in 2010 reabiliteaza 900 de kilometri de drumuri si construieste 4.000 de case ANL. Ce parere au parintii sai despre taierea pensiilor, se intreaba, luni, jurnalistii de la Gandul.
"Am ales raul cel mai mic", a explicat, duminica seara, premierul Emil Boc masurile negociate cu Fondul Monetar. Faptul ca seful statului a iesit public cu solutia anti-faliment a Romaniei, propusa de Executiv delegatiei FMI, nu i se pare deloc deplasat prim-ministrului, ci doar este o dovada suplimentara a parteneriatului dintre Guvern si Presedintie.
Din punct de vedere economic, lucrurile oricum sunt mult mai clare, dupa cum a explicat ministrul Finantelor: pe orice varianta ar fi pariat Guvernul, veniturile bugetarilor tot trebuiau "taiate".
"Deficitul estimat pentru acest an impreuna cu specialistii FMI si ai CE, dar estimat si de noi anterior, trecea de 9%, 9,1% Este evident ca atunci cand trebuie sa faci o ajustare de trei puncte procentuale, aceasta nu se poate face decat in zona in care cheltuielile sunt excesive si aceasta zona este zona cheltuielilor cheltuielilor de personal si cheltuielilor sociale.
Aceasta necesitate de ajustare, care ar fi putut fi compensata prin cresteri de taxe, nu era suficienta fara ajustarea chetuielilor salariale, deci indiferent daca maream sau nu taxele, noi trebuia sa ajustam cheltuielile salariale cu procentul cu care le ajustam in acest moment", a declarat ministrul Finantelor.
Evenimentul Zilei: Boc, in rolul mesagerului cu vesti bune
La trei zile dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat de la Cotroceni vestile proaste pentru bugetari si pensionari, premierul Emil Boc a facut duminica, de la tribuna Palatului Victoria, un inventar optimist a ceea ce urmeaza. Fara a lamuri insa cum vor fi puse in practica reducerile de salarii si pensii.
Dand vina din nou pe greaua mostenire lasata de guvernul Tariceanu dupa scoaterea PDL de la guvernare, Boc a sustinut ca taierile cheltuielilor bugetare decise acum cu FMI vor permite o gura de oxigen pentru firme prin plata datoriiilor pe care statul le are fata de acestea si continuarea programelor de investitii.
Planurile pentru acest an facute la Palatul Victoria includ cofinantarea proiectelor in mediul rural, finalizarea si reabilitarea a sute de kilometri de drumuri judetene si nationale, finalizarea centurilor ocolitoare a mai multor orase, continuarea programelor "Rabla", "Prima Casa" si "Primul siloz", precum si constructia a 4.000 de locuinte ANL si a 1.000 de case pentru specialistii de la tara.
Toate acestea, a precizat Boc, ar fi fost practic imposibil de pus in practica fara programul de austeritate convenit cu FMI.
Premierul a adaugat ca, daca s-ar fi optat pentru varianta majorarii taxelor, in locul reducerii cheltuielilor bugetare, s-ar fi pus "o presiune suplimentara pe sectorul privat, dupa ce acesta a suferit o ajustare in 2009". De asemenea, a spus Boc, ar fi avut loc o crestere a inflatiei si, implicit, o inrautatire a nivelului de trai. "Am consumat mai mult decat am produs. (...) Nu putem accepta sa nu privim realitatile in fata", a mai spus Boc.
Romania Libera: Soarta a 7 milioane de oameni, in pixul ministrilor lui Boc
Presedintele Traian Basescu a spus ca intelege cat de greu trebuie sa fi primit pensionarii si celelalte categorii afectate masurile de austeritate, dar a spus ca "trebuie sa ne obisnuim sa cheltuim atat cat producem" si "ca urmatoarele sase luni o sa fie o perioada de realism pentru politicieni, pentru stat, pentru companii, pentru fiecare roman".
"Inteleg ca liderii sindicali au de dat explicatii membrilor organizatiilor lor", a adaugat Traian Basescu, dar aici "Guvernul are de dat explicatii". La iesirea de la Palatul Cotroceni, liderul Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca presedintele a promis ca va dispune ca miscarile de protest care vor urma in perioada urmatoare "sa nu fie niciodata reprimate cu violenta".
Se pare ca reuniunea de la Presedintie a fost foarte tensionata, Bogdan Hossu de la Cartel Alfa acuzandu-l pe Traian Basescu ca se face complice cu responsabilii guvernamentali, care au angajat cheltuieli ce pot fi considerate exorbitante chiar si in situatii economice
normale.
Reprezentantii sindicatelor sunt nemultumiti si de faptul ca presedintele cere solidaritate la economii tuturor la un loc, dar nu pomeneste deloc de raspunderea membrilor Guvernului pentru actuala situatie extrem de critica. Liderii sindicali preconizeaza miscari de protest de amploare.
Marti urmeaza ca situatia sa fie reanalizata intr-o intalnire Guvern-sindicate-partide politice parlamentare-Presedintie, care va avea loc la Parlament pe baza textului scrisorii de intentie convenit cu FMI. Reprezentantul Fondului, Jeffrey Franks, a anuntat inca de aseara ca s-a ajuns la un acord cu Guvernul. La ora inchiderii editiei, la Palatul Victoria avea loc o intalnire a PDL, UDMR si UNPR, adica a partidelor de guvernamant. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si ministrul de Finante sunt asteptati maine la Senat, pentru audieri.
Cotidianul: Cinism: somajul a scazut in aprilie. Emil Boc a ales Ion Iliescu
Prim-ministrul lui Traian Basescu, Emil Boc a oferit o explicatie anecdotica pentru avalansa de masuri care le vor sfasia buzunarele romanilor:"Am ales raul cel mai mic". In campania electorala din anul 2000, aceeasi explicatie era data pentru alegerea in functia de presedinte al tarii a lui Ion Iliescu in defavoarea poetului si senatorului Corneliu Vadim Tudor:"Am ales raul cel mai mic".Emil Boc are dreptate, acesta e raul cel mai mic. Cel mai mare e el; partidul sau si seful lor suprem.
In declaratia de presa de duminica seara, premierul lui Basescu a declarat ca majorarea taxelor si a impozitelor era alternativa la decizia de taia salariile si pensiile, venind si cu un argument: "Cresterea impozitelor si taxelor in perioada de criza nu reprezinta o solutie".
Boc a spus ca majorarea taxelor ar fi dus la "impovararea excesiva a mediului privat, la cresterea inflatiei, la scaderea puterii de cumparare a oamenilor si la o inrautatire dramatica a nivelului de trai".
"Asemenea masuri sunt dureroase astazi, dar sunt corecte cu ceea ce inseamna viitorul Romaniei", sustine Emil Boc.
Premierului a incercat sa indulceasca pilula amara a saraciei in care vom fi aruncati, spunand ca banii economisiti prin aplicarea masurilor de austeritate vor fi virati catre: datoriile statului catre firme, programul de investitii in economia rurala, in infrastructura de mediu, in construirea a 4.000 de locuinte ANL, a 1.000 de case pentru specialisti si drumuri judetene totalizand 500 de kilometri.
Jurnalul National: Boc spune pensionarilor ca a ales raul cel mai mic
Premierul Boc a declarat duminica ca FMI a cerut, pe langa majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, si reducerea salariilor bugetarilor cu 20%. Boc a insistat ca varianta aleasa de Guvern este "raul cel mai mic", iar acest lucru trebuie sa il priceapa toti pensionarii, inclusiv parintii sai.
Premierul a afirmat ca Guvernul a fost obligat sa recurga la masuri de austeritate ca urmare a cresterii cheltuielilor cu salariile si pensiile in 2007 si 2008, cu mult peste nivelul productivitatii. "Am avut de ales intre alternativa oferita de FMI, de crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerii fondului cu salarii cu 20%, si intre reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile si alte transferuri sociale. Am ales raul cel mai mic", a spus Boc.
Boc sustine ca economiile rezultate din reducerea salariilor si pensiilor vor fi utilizate pentru reabilitarea unui numar limitat la 400 kilometri de drumuri nationale si 500 kilometri de drumuri judetene, precum si la continuarea unor lucrari de infrastructura, precum Autostrada Transilvania, Bucuresti-Ploiesti si Arad-Timisoara.
El a estimat ca datoria publica a Romaniei va creste de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv si greu de finantat, de 62% din PIB in 2012, daca Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile si pensiile.
Adevarul: Basescu: "Avem datorii de zece miliarde de euro"
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are de platit anul acesta datorii de peste zece miliarde de euro, contractate de la bugetul de stat in ultimii ani.
Potrivit lui Basescu, aplicarea masurilor de reducere a pensiilor si salariilor este necesara tocmai pentru evitarea contractarii unui nou imprumut si a "grecizarii tarii".
"Numai in 2010, urmare a creditelor angajate in 2007, 2008 si parte a 2009, trebuie platite dobanzi de peste 1,8 miliarde de euro. Daca nu reducem salariile si pensiile, in 2011 ar fi trebuit sa angajam un nou credit, probabil nu de 20, ci de 30 de miliarde de euro", a spus Basescu dupa discutiile de la Cotroceni cu liderii confederatiilor sindicale.
In opinia sefului statului, prin aplicarea masurilor Guvernului, Romania va trece pe crestere economica. "Daca populatia va fi nemultumita, nu FMI este responsabil, ci institutiile statului roman", a mai comentat presedintele.