Boc: Foarte multe agentii guvernamentale vor fi desfiintate

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 22:30
2066 citiri

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca foarte multe agentii guvernamentale vor fi desfiintate, iar unele dintre atributiile acestora vor fi preluate de ministere, urmand ca proiectul de act normativ sa fie aprobat de Guvern in luna august.

"Lucram pe trei paliere: desfiintarea lor, trecerea in subordinea ministerelor sau comasarea lor si reducerea numarului de personal. Este o analiza foarte dura, este o masura pe care nimeni nu a avut curajul sa o ia in acesti ani de dupa Revolutie", a declarat Boc. Premierul a spus ca foarte multe agentii vor fi desfiintate, iar unele atributii vor fi preluate de ministere.

Seful Executivului nu a vrut sa mentioneze, la solicitarea ziaristilor, care este numarul total al agentiilor guvernamentale.

Boc a anuntat saptamana trecuta, dupa sedinta de Guvern, ca numarul agentiilor guvernamentale va fi redus la jumatate. Vor face exceptie agentiile si autoritatile care au fost infiintate in urma negocierilor cu Uniunea Europeana. Premierul a evitat sa precizeze care sunt agentiile care vor fi desfiintate sau comasate "pentru a nu introduce in opinia publica un climat de instabilitate".

Reducerea personalului din cabinetele demnitarilor cu 20%, aprobata

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind reducerea personalului din cabinetele demnitarilor cu 20%, urmand ca acesta sa fie dezbatut in Parlament in procedura de urgenta, astfel incat masura sa devina obligatorie intr-un timp mai scurt si pentru demnitarii din administratia locala.

"Proiectul de lege va fi dezbatut in procedura de urgenta pentru a putea fi aplicat si la nivelul structurilor locale, asupra carora nu avem autoritate politica, ci norma de recomandare, dar proiectul de lege, dupa aprobarea lui, va deveni obligatoriu si pentru autoritatile locale", a declarat Boc.

Guvernul a decis de principiu, saptamana trecuta, ca numarul persoanelor angajate la cabinetele demnitarilor sa fie redus cu 20%, astfel incat 417 din cei 2083 de angajati ai cabinetelor ministrilor, secretarilor de stat, presedintilor de CJ, de agentii guvernamentale si primarilor isi vor pierde locurile de munca de la 1 august.

Potrivit premierului, la nivel central sunt 800 de posturi bugetate pentru cabinetele deminitarilor (ministri, secretari de stat, sefi de agentii guvernamentale), iar la nivel local sunt 1283 (la cabinetele presedintilor de consilii judetene, prefectilor si primarilor de municipii si orase). Din cele 2083 de persoane vor pleca 417.

Astfel, un ministru va ramane cu 13 angajati in cabinet din cei 16, un secretar de stat - cu cinci din sase, un sef de agentie guvernamentala, un presedinte de consiliu judetean si un primar al unei resedinte de judet - cu patru din cinci, iar un primar al unui municipiu sau al unui oras - cu doi din trei.

Boc a spus ca ministrii, secretarii de stat si sefii agentiilor guvernamentale care nu respecta decizia luata in sedinta de Guvern "pleaca acasa" si a adaugat ca Executivul conteaza si pe sprijinul autoritatilor locale pentru aplicarea acestei masuri. Prim-ministrul a spus ca, prin reducerea personalului din cabinetele demnitarilor, vor fi economisite "milioane de euro", fara a da o cifra exacta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Emil Boc, #sedinta guvern, #agentii guvernamentale desfiintate, #reducere personal cabinete , #guvern