Macron sare în apărarea actorului Gerard Depardieu acuzat de viol. „Există o prezumţie de nevinovăţie"

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 10:25
1940 citiri
Macron sare în apărarea actorului Gerard Depardieu acuzat de viol. „Există o prezumţie de nevinovăţie"
Președintele Franței, Emmanuel Macron FOTO: Facebook/Elon Musk

Emmanuel Macron, președintele Franței a luat miercuri, 20 decembrie, apărarea vedetei de cinema Gerard Depardieu, denunţând o "vânătoare de oameni", în urma difuzării unui documentar televizat În care actorul este acuzat de viol și agresiune sexuală, informează joi, 21 decembrie, AFP.

Emmanuel Macron a contrazis-o astfel de Rima Abdul Malak, ministrul culturii, care a anunţat vinerea trecută că o "procedură disciplinară" va fi declanşată de Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare la adresa actorului, vizat de două plângeri în Franţa pentru viol şi agresiune sexuală şi pus sub acuzare în cele două cazuri. Actorul respinge acuzaţiile.

"Există un lucru pe care nu-l voi face niciodată, aceasta este vânătoarea de oameni. Detest asta", a răspuns şeful statului francez la canalul de televiziune France5.

Preşedintele Republicii s-a declarat "mare admirator al lui Gerard Depardieu (...), un imens actor". "El a făcut ca Franţa să fie cunoscută, marii noştri actori, marele noastre personaje, în întreaga lume (...) Franţa se mândreşte cu el", a continuat Emmanuel Macron.

În aceeaşi emisiune, Rima Abdul Malak a apreciat că afirmaţiile actorului incluse în reportaj "fac Franţa de ruşine".

În aceste imagini, difuzate pe France 2 la începutul lui decembrie, starul de cinema, cunoscut pentru numeroasele sale roluri, printre care cel al comisarului Maigret sau Cyrano de Bergerac, foloseşte cuvinte misogine şi jignitoare adresându-se unor femei, rostind cuvinte obscene inclusiv unei fetiţe.

Emmanuel Macron a apreciat miercuri că Rima Abdul Malak s-a "hazardat" atunci când a vorbit despre o procedură prin care i-ar putea fi retrasă Legiunea de Onoare actorului.

Macron a adăugat că Legiunea de Onoare (înfiinţată în 1996 de Jacques Chirac) "este un ordin asupra căruia eu sunt de fapt cel care decid şi care nu este aici pentru a face morală". "Prin urmare, nu pe baza unui reportaj sau a vreunui lucru se retrage Legiunea de Onoare unui artist".

"Puteţi să acuzaţi pe cineva, este posibil să existe victime, dar există de asemenea o prezumţie de nevinovăţie", a mai spus Macron, exprimându-şi temerea privind bascularea într-o "eră a suspiciunii".

Declaraţiile lui Emmaneul Macron au fost imediat criticate de lideri politici de stânga şi ecologişti din Franţa. Sophie Bussiere, purtătoarea de cuvânt a ecologiştilor, a descris pe reţelele sociale un preşedinte al Franţei "promotor-şef al culturii violului".

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Preşedintele Emmanuel Macron a rostit joi, 25 aprilie, un discurs la Sorbona despre viziunea sa despre Europa şi, abordând subiectul războiului din Ucraina, a vorbit şi despre soarta Ucrainei...
#Emmanuel Macron presedinte francez, #Gerard Depardieu, #acuzatie viol, #aparare, #prezumtie nevinovatie , #stiri Emmanuel Macron