Când ajunge Macron în România. Se va întâlni cu Ciucă și Iohannis, dar și cu militarii NATO

Marti, 14 Iunie 2022, ora 12:00
2448 citiri
Când ajunge Macron în România. Se va întâlni cu Ciucă și Iohannis, dar și cu militarii NATO
Klaus Iohannis și Emmanuel Macron FOTO Hepta

Președintele Franței, Emmanuel Macron, are programată zilele acestea o vizită în România. Este pentru prima dată când președintele francez se apropie de războiul din Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă îl întâmpină, marţi seara, 14 iunie, la ora 19,00, pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", din judeţul Constanţa, anunţă Guvernul.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis îl va primi pe Emmanuel Macron la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, anunţă Administraţia Prezidenţială. Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020, se menţionează în comunicat.

Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, spune Adminstraţia Prezidenţială.

O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de...
#Emmanuel Macron, #Macron vizita Romania, #Klaus Iohannis, #militari NATO Romania, #baza Kogalniceanu , #stiri Emmanuel Macron