Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica

Joi, 24 August 2017, ora 22:24
14782 citiri
Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica
Foto: Administratia Prezidentiala

Sosit in vizita oficiala la Bucuresti, presedintele Frantei Emmanuel Macron a fost primit cu mare entuziasm si nu a avut nicio dificultate in a-si impune punctele de vedere.

Macron si-a atins scopul destul de usor. Cu o zi inainte, la Salzburg, el reusea sa obtina acordul de principiu al cehilor si slovacilor pentru modificarea directivei serviciilor in sensul dorit de francezi.

De semnalat este ca presedintele Macron a primit ajutorul consistent al cancelarului Austriei, Christian Kern, care a indeplinit discret rolul de mediator pe langa premierul Slovaciei, Robert Fico si cel al Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Asa cum reiese dintr-un comunicat al Guvernului slovac, participantii la reuniune au convenit sa modifice directiva muncitorilor detasati destul de rapid, in cursul reuniunii Comisiei din luna octombrie.

Desigur ca discutiile de la Salzburg nu s-au limitat la subiectul "dumpingului social", dupa cum l-a numit cancelarul Austriei in termeni solidari cu presedintele Macron, reuniunea abordand si tematica generala a constructiei europene, ingrijorarea Estului fata de Europa cu doua viteze, migratia, dar si problemele privitoare la apararea europeana.

Presedintele Frantei s-a aratat destul de concesiv fata de preocuparile tipice ale tarilor foste comuniste, de altfel fara sa se angajeze la nimic concret, obtinand in schimb o prima victorie care a functionat ca un ascendent in discutiile de la Bucuresti.

Ezitantul Iohannis

Sau, mai exact, ar fi fost un ascendent in cazul in care presedintele Iohannis ar fi formulat rezerve consistente. Dar el fusese de acord cu modificarea directivei inca de la Paris, iar acum, asa cum s-a inteles din context, el a renuntat si la ultimele sale obiectii.

Presedintelui Macron parea ca nu-i vine sa creada ca lucrurile pot merge atat de usor.

A fost insa deconcertant ca presedintele Klaus Iohannis a evitat cu tot dinadinsul sa vorbeasca despre subiectul lucratorilor detasati, desi era bine cunoscut ca aceasta este principala preocupare franceza, cel putin in perspectiva imediata.

Cu ocazia vizitei sale la Paris, Klaus Iohannis abordase subiectul in treacat, intr-o fraza pe care nici macar nu a dus-o pana la capat, dornic, evident, sa nu dea explicatii. Acum insa o ziarista franceza i-a pus o intrebare directa si apasata pe care nu a mai putut-o ocoli.

I s-a cerut sa spuna clar daca e de acord cu propunerile presedintelui Macron de modificare a directivei. Dar chiar si de data aceasta a amanat raspunsul, invitandu-l pe Macron sa vorbeasca primul, apoi a vorbit disproportionat de mult, intr-o vadita incercare de a incurca pistele si de a acoperi subiectul cu ceturile nuantelor si indoielilor.

In cele din urma, am reusit sa intelegem ca subiectul e foarte complex, ca nu trebuie sa operam simplificari facile si, in cele din urma, ca, desigur, e de acord cu modificarea directivei de vreme ce ea provoaca atata framantare.

Devenise tot mai clar ca sperase sa evite subiectul si, de altfel, intreaga conferinta de presa a fost regizata in asa chip, incat subiectul acesta sa para derizoriu.

Reuniunea cu presa a fost precedata de ceremonia semnarii a trei acorduri prezentate extrem de pompos si dintre care doua nu aveau o legatura directa cu vizita presedintelui Macron, fiind perfectate mult inainte, iar al treilea a parut o cutie goala frumos ambalata. E vorba de o "declaratie de cooperare pe subiecte europene de interes comun", fara ca cineva sa explice ce contine ea.

In fine, cel care repusese subiectul lucratorilor detasati pe agenda conferintei de presa a fost desigur tot presedintele Macron, care nu putea ocoli subiectul macar pentru ca de fata se gasea si presa franceza, care nu l-ar fi lasat sa bata campii cu generalitati gaunoase.

Un viciu logic

Presedintele Frantei este, evident, un om foarte inteligent care incanta intotdeauna prin replica si calitatea argumentatiei. Totusi, sa observam ca pledoaria sa pentru "Europa care protejeaza" ascunde un viciu logic si ca este de fapt partinitoare.

In opinia sa (fraza a fost rostita aproape identic si ieri la Salzburg), regula lucratorilor detasati contrazice "spiritul european", intrucat favorizeaza tarile cu asistenta sociala redusa si salarii mici, ca si pe aceia care profita speculativ de diferentele de dezvoltare dintre tarile membre.

E adevarat, chiar aceste diferente de dezvoltare sunt miezul acestor afaceri cu muncitori detasati, dar la fel se intampla si cu alte domenii cum ar fi marile afaceri de retail de tipul Carrefour sau Auchan, care odata cu intrarea lor pe piata romaneasaca au facut tabula rasa din afacerile comerciale autohtone, obtinand profituri mai mari decat in tara de origine.

Si asta poate fi privita ca o concurenta neloiala, cata vreme Romania abia iesise din comunism si redescoperea cu greu initiativa libera, iar capitalul privat era cvasiinexistent.

Evident, acestea sunt astazi istorie, dar e bine sa evocam aceste lucruri pentru a surprinde caracterul partinitor al pledoariei lui Macron si faptul ca el intelege "spiritul european" intr-un chip unilateral.

Iar, in definitiv, nu sta toata economia lumii pe diferentele de dezvoltare? Nu pleaca toate marile companii occidentale in China, ca sa produca mai ieftin? Nu a fost Dacia un succes de piata tocmai datorita salariilor mici din Romania? Nu acesta este liberalismul economic?

In sfarsit, intelegem prea bine si de ce presedintele Iohannis evita subiectul. El nu are interesul sa atraga atentia asupra unui subiect in care pare mai curand perdant.

Cu Schengen, macar e cinstit

Nici cu Schengen nu sta mai bine. Ce-i drept, Emmanuel Macron a fost mai cinstit decat Francois Hollande, care promisese sa sustina Romania (cel putin asa crezuse Klaus Iohannis) si nu facuse absolut nimic.

Noul presedinte al Frantei nu a mai facut promisiuni, anuntand in schimb exact acel lucru de care oficialii romani initiati se temeau cel mai tare. Si anume ca Romania nu va fi primita in Spatiul Schengen mai inainte ca tratatul sa fie reformat si abia apoi se va pune problema admiterii, cu conditia ca Romania sa participe solidar cu tarile occidentale la efortul de preluare a migrantilor.

Cel putin Emmanuel Macron nu a mai invocat MCV-ul, dar, in noile conditii, asta nu mai inseamna nimic.

Citeste si Macron a vorbit cu Iohannis si Tudose despre reforma Justitiei: Nu corespunde luptei anticoruptie

In concluzie, presedintele Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti si maine se va gasi la Varna in incercarea de a-i convinge si pe bulgari de adevarata natura a "spiritului european".

Horatiu Pepine

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Macron Iohannis muncitori detasati , #presedinte Franta