Un expert de la Oxford avertizează: Omul lui Putin din NATO devine periculos

Luni, 19 Iunie 2023, ora 03:30
18736 citiri
Un expert de la Oxford avertizează: Omul lui Putin din NATO devine periculos
NATO nu poate primi Suedia în alianță din cauza opoziției lui Erdogan FOTO: Hurriet

Summitul vital al NATO de la Vilnius de luna viitoare se apropie, acolo unde se va stabili soarta Ucrainei și pașii ca aceasta să poată adera la alianță. În schimb, o altă problemă importantă nu este rezolvată din cauza omului lui Putin, Recep Erdogan, președintele Turciei care nu dă undă verde Suediei pentru a se alătura oraganizației nord-atlantice.

Erdogan distrage atenția occidentală de la războiul brutal din Ucraina, producând o criză pentru admiterea Suediei în alianță. Este o problemă care a început deja să paralizeze securitatea europeană, lăsând un Stockholm vulnerabil și jucând direct în mâinile însângerate ale lui Vladimir Putin, potrivit analizei lui Mark Almond, director al Institutului de cercetare a crizelor de la Oxford, scrie The Telegraph.

Toată lumea – inclusiv oficialii din Ankara – poate vedea că Suedia îndeplinește criteriile pentru aderarea la NATO. Problema este că Erdoğan, încurajat de o a treia victorie electorală fără precedent, este mai intenționat ca niciodată să urmărească politici care provoacă nu numai Occidentul, ci și principiile democratice și ale drepturilor omului pe care alianța este acolo pentru a le apăra.

Putin pierde legătura cu realitatea. Un ultranaționalist rus avertizează: ”Oamenii vinovați vor fi spânzurați în Piața Roșie”

Acum, totuși, el duce acest tip de autoritarism la un nou nivel, cerând ca Suedia să extrădeze adversarii numiți înainte de a se putea alătura. Putem dezbate drepturile și greșelile politicii de azil a Suediei pentru kurzi. Dar poate orice avocat al statului de drept să fie de acord să lase un guvern străin să decidă pe cine ar trebui să expulzeze de pe teritoriul său?

Erdogan profită de locația strategică a Turciei față de Rusia și Iran pentru a manipula apărarea Europei. Pentru Occident, nu este nevoie să-l facă pe Erdoğan un martir în ochii publicului turc sau, și mai rău, să-i facă să simtă că țara lor a fost nerespectată.

Dar ar fi o eroare teribilă să cedeze la cererile guvernului turc, acordându-le un tezaur de sisteme de arme sofisticate sau dizidenți. Se poate spune că SUA au cedat deja prea multe, cum ar fi livrarea de upgrade-uri la avioanele de luptă F-16.

Disperarea lui Putin capătă accente dramatice: Avertizează țările care fac un joc dublu să nu arunce Rusia pe lista neagră

Justificarea lui Erdogan pentru subminarea NATO este că pune interesul național al Turciei pe primul loc și poate că crede cu adevărat acest lucru. Cu toate acestea, NATO nu a fost fondată doar pentru a servi Turcia.

Dacă celelalte țări aliate (inclusiv Ungaria în această problemă) cred că admiterea Suediei este în interesul lor național și Turcia rămâne hotărâtă împotriva acestui lucru, atunci o ciocnire ar trebui salutată. Și în timp ce NATO nu are nicio procedură de expulzare a membrilor, celelalte 30 de state ar putea ocoli Turcia în mod ad-hoc.

Erdogan face un joc dublu cu Rusia asupra Ucrainei, precum și amestecul în Siria și Irak. Desigur, alegerea președintelui Turciei depinde de poporul său, dar atunci când politicile lui Erdogan subminează securitatea Occidentului și promovează interesele lui Vladimir Putin, ar trebui să le respingem puternic și strategic – și să încetăm să numim Ankara un aliat vital, susține expertul de la Oxford.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Erdogan Putin, #Turcia NATO, #opozitie Turcia, #Turcia aderare NATO, #Suedia aderare NATO, #Putin Erdogan, #aderare nato suedia , #Rusia