Victimă a două erori judiciare, un român obține cercetarea unui procuror și a unui judecător pe care îi acuză de tortură și lipsire de libertate

Autor: N.G.
Sambata, 30 Septembrie 2023, ora 03:42
11223 citiri
Victimă a două erori judiciare, un român obține cercetarea unui procuror și a unui judecător pe care îi acuză de tortură și lipsire de libertate
Vili Rupa nu renunță la lupta cu statul român FOTO captură video Youtube

Un bărbat din Hunedoara, victimă a unei erori judiciare, a obținut cercetarea penală a unui procuror și a unui judecător, în prezent pensionați, pe care îi acuză de tortură, abuz în serviciu și lipsire de libertate, după ce a fost menținut în arest preventiv timp de mai bine de un an de zile deși nu a comis faptele de care era acuzat.

Bărbatul a obținut în justiția din România daune de 50.000 de euro din partea Statului Român. În solicitarea depusă în 2014, Vili Rupa arăta că a fost condamnat în 1999 şi trimis în închisoare pentru un an şi două luni, într-un dosar de ultraj şi de trafic de mercur. După rejudecarea dosarului, magistrații au hotărât prin sentință definitivă achitarea sa. Rejudecarea cauzei a fost precedată de o condamnare a României la CEDO, în acest caz, bărbatul obținând daune de 30.000 de euro.

A cerut daune susținând că în timpul anchetei, „regimul de degradare la care am fost supus, recluziunea mea forțată fără nici un temei legal, ignorarea vulnerabilității mele datorită stării de sănătate, înrăutățirea stării de sănătate psihică, limitarea posibilităților mele de integrare socială, mi-au produs prejudiciul estimat”.

Acesta a depus mai multe plângeri împotriva unui procuror și a unui judecător din Hunedoara, dar toate au fost respinse. În 20 septembrie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să desființeze o ordonanță a procurorilor și a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi magistrați.

”Petentul susține că intimații au dat ordin polițiștilor să îl aresteze nevinovat în anul 1998, să îi violeze domiciliul, să îl răpească de lângă familie și să îl ducă la închisoare, unde să fie torturat fizic, bătut, legat cu lanțuri la mâini și picioare timp de 81 de zile și să i se interzică accesul la întreținerea igienei personale. Și-a putut proba nevinovăția abia în 2014 după revizuirea hotărârii de condamnare, ca urmare a admiterii plângerii sale la CEDO”, se precizează în hotărârea instanței.

”Ordonanța procurorului, dată generic”

Magistratul a susținut că acuzațiile petentului trebuie să primească un răspuns concret în procedura plângerii împotriva soluției de netrimitere în judecată, ”altfel, în cauza de față, vom fi din nou în situația lipsei unei instrucții efective, susceptibile să atragă o nouă condamnare la CEDO”.

”Este absolut necesar să fie verificate aspectele menționate în hotărârile judecătorești pronunțate după admiterea căilor extraordinare de atac și să se stabilească dacă activitatea magistraților vizați, după administrarea de probe, realizează tipicitatea vreunei infracțiuni, pornind de la constatările instanței europene.

Mai menționăm și că ordonanța procurorului a fost dată generic, nu știm cu exactitate dacă se referă doar la cei doi intimați sau au fost avute în vedere și alte persoane (alți magistrați sau polițiști) menționați în plângerile petentului conexate la acest dosar, aspect care, de asemenea, trebuie clarificat”, a mai precizat judecătorul de la Curtea de Apel.

Vili Rupa a mai fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de moartea unui bărbat. Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, din lipsă de probe, în 2016. În acest dosar, Vili Rupa a fost pus sub învinuire de procurori pentru uciderea, în februarie 1998, a unui tânăr din Hunedoara. Dosarul a fost deschis în 1998, însă a nu a putut fi finalizat la acea vreme de procurori, din lipsă de probe. Ulterior, însă, un condamnat aflat în detenţie l-ar fi denunţat. Și acest dosar s-a dovedit a fi o eroare judiciară.

CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#eroare judiciara, #CEDO condamnare Romania, #barbat judecata , #justitie