Fostul premier conservator bulgar, Boiko Borisov, primeste o noua sansa in fruntea Executivului

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 20:52
1249 citiri
Fostul premier conservator bulgar, Boiko Borisov, primeste o noua sansa in fruntea Executivului
Foto: Antena 3

Fostul premier conservator bulgar, Boiko Borisov, a preluat din nou vineri conducerea executivului de la Sofia si a promis ca va incerca din aceasta pozitie sa tempereze nemultumirea crescanda a cetatenilor care critica tot mai mult instabilitatea, coruptia si saracia din tara lor, comenteaza agentiile internationale de presa pe subiectul investirii guvernului bulgar.

In varsta de 55 de ani, Borisov a fost pe vremea comunismului una din garzile de corp ale dictatorului Todor Jivkov. Ulterior a fost pompier si politist, inainte de a redeveni garda de corp, de data aceasta pentru a asigura protectia regelui Simeon al II-lea, numit prim-ministru in anul 2001. Atunci, Borisov a intrat in viata politica, dupa ce Simeon i-a dat o functie de conducere in Ministerul de Interne. Dar, in 2005, el a intrat in conflict cu ministrul socialist de interne de la acea vreme si a fost nevoit sa renunte la acest post.

Insa, in acelasi an, a devenit primar al Sofiei, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2009, cand a fost numit premier in fruntea unui guvern minoritar, promitand atunci ca va lua masuri pentru ca Bulgaria sa nu mai fie considerata cea mai corupta tara a Uniunii Europene. In februarie 2013 a fost nevoit sa demisioneze sub presiunea amplelor manifestatii impotriva saraciei si coruptie, dupa ce, in contextul crizei economice mondiale, a adoptat masuri de austeritate precum inghetarea salariilor si a pensiilor.

Borisov a fondat partidul GERB in anul 2006, pentru a lupta impotriva a ceea ce el a numit atunci o "elita politica incapabila si corupta". El a reusit sa castige simpatia bulgarilor cu atitudinea sa energica si limbajul direct. Criticii sai il descriu drept impulsiv si imprevizibil si il acuza de o conducere autoritara si discretionara a formatiunii sale de centru-dreapta GERB, plus ca ar fi avut in trecut legaturi cu crima organizata. El se considera in schimb un om onest, comunicativ si muncitor.

Boiko Borisov, cel mai sarac premier din Uniunea Europeana

Acum Borisov se vede din nou in fruntea unui guvern minoritar, alcatuit din partidul GERB, care s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, si Blocul Reformator, tot de centru-dreapta, plus formatiunea social-democrata ABV, care va primi un post de vicepremier.

Pentru alcatuirea acestei coalitii a fost nevoie de o luna de negocieri, timp in care asupra scenei politice a planat riscul unor noi alegeri anticipate, dupa ce Bulgaria a trecut prin doua astfel de scrutinuri in mai putin de doi ani. In final "teama de alegeri s-a dovedit a fi mai puternica decat teama de a guverna", remarca analistul politic local Antony Galabov.

Noul premier a promis vineri ca va conduce "un guvern proeuropean si reformator", care se va lupta pentru o Bulgarie stabila si va reforma administratia si sistemul judiciar pentru a combate coruptia si a atrage investitiile straine.

Dar, provocarile ce-l asteapta vor fi deosebit de grele, in sarcina sa cazand si alte dosare, precum deblocarea fondurilor europene, initierea unor reforme nepopulare in sanatate, educatie si in sistemul de pensii, plus solutionarea crizei financiare provocate de falimentul uneia dintre cele mai importante banci.

Pe de alta parte, Borisov nu a uitat ca sporirea pretului la energie a fost scanteia ce a declansat manifestatiile de anul trecut si promite acum ca va lua masuri pentru a "garanta independenta energetica a tarii", intr-un moment in care Bulgaria se teme ca criza ucraineana ar putea avea ca efect intreruperea fluxului de gaze rusesti in plina iarna.

Aceasta tara este total dependenta de gazele rusesti si a fost nevoie de presiuni intense din partea UE si a SUA pentru ca precedentul guvern de la Sofia sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, prin care Bulgaria va putea primi gaze din Rusia prin conducta ce o va lega direct de teritoriul rus prin Marea Neagra, ocolind Ucraina.

In ce priveste relatiile sale externe, Borisov se declara un apropiat al cancelarului Angela Merkel si al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. In cabinetul sau vor fi patru vicepremieri, printre care se numara si fostul comisar european Meglena Kuneva, care se va ocupa de politicile europene.

Insa lipsa majoritatii in parlament ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea acestui executiv de a rezista pe termen lung. De altfel, analistul politic bulgar Daniel Smilov compara noua constructie guvernamentala de la Sofia cu un "turn din chibrituri".

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Boiko Borisov premier bulgaria, #conducere executiv Sofia, #Boiko Borisov coruptie saracie Bulgaria , #Bulgaria