Cererea slabă de gaze în Europa, semn al unei crize industriale mai profunde. "Nu mai este vorba doar de prețuri, ci de condițiile economice”

Marti, 12 Septembrie 2023, ora 23:46
2097 citiri
Cererea slabă de gaze în Europa, semn al unei crize industriale mai profunde. "Nu mai este vorba doar de prețuri, ci de condițiile economice”
Cererea de gaz a scăzut în Europa FOTO Twitter

Anul trecut, din cauza efectelor crizei energetice din Germania, producătorii din industria chimică până la metalurgie și inginerie mecanică au redus producția. Pe măsură ce reducerile continuă, acesta ar putea fi un semn al unei crize industriale mai profunde, scrie Bloomberg.

Prețurile record, cauzate de reducerile de anul trecut a aprovizionării din Rusia s-au încheiat, dar înrăutățirea condițiilor economice afectează la fel de puternic cererea. Potrivit S&P Global Commodity Insights, se estimează că utilizarea gazelor industriale în Europa va rămâne cu aproximativ 20% sub nivelul din 2021.

"Nu mai este vorba doar de prețuri, ci de condițiile economice. Încă vedem multă slăbiciune și multă incertitudine", a declarat Eris Pascoe, analist la Energy Aspects.

Declinul este evident în parcul chimic Hendorf, situat la est de Munchen. Aproximativ patru mii de oameni lucrează aici pentru companii chimice precum 3M Co., Clariant AG și Westlake Vinnolit GmbH. Parcul se bazează în principal pe gaz pentru a-și satisface nevoile anuale de energie electrică de peste 1 terawatt oră, echivalent cu alimentarea a aproximativ 300.000 de gospodării, dar va avea nevoie de mai puțin în acest an.

„În acest moment, nu există semne că situația se îmbunătățește”, a declarat Tylo Rosenberger-Suess, purtător de cuvânt al operatorului hub InfraServ Gendorf, adăugând că tendința ar putea duce la distrugerea pe termen lung a cererii la instalație.

În ciuda unei scăderi de 80% a prețurilor la gaze comparativ cu anul trecut, care a făcut unele industrii neprofitabile, industriile germane consumatoare de energie se luptă chiar mai mult decât sectorul de producție mai larg. Acest lucru este valabil mai ales pentru industria chimică.

VCI, grupul comercial din industria chimică din țară, se așteaptă ca producția, excluzând produsele farmaceutice, să scadă cu 11% în 2023.

Germania dă tonul

Germania joacă un rol decisiv în slăbiciunea industriei. Economia germană a început al treilea trimestru cu cea mai mare scădere lunară a comenzilor de la pandemia din 2020.

După investiții masive în infrastructura GNL și absorbția mărfurilor pe piața globală, riscurile de penurie în această iarnă sunt limitate. Dar acest lucru a fost înlocuit de preocupările legate de o recesiune profundă, care a făcut companiile germane să ezite să repornească producția.

În condițiile în care economia europeană suferă din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, există temeri că cererea de gaze nu se va recupera niciodată. Acest lucru se poate datora parțial faptului că multe companii trec la surse de energie regenerabilă, dar și altele se închid și se mută în alte regiuni.

Hellma Materials, un producător de cristale și componente optice, a investit 20 de milioane de euro (21 de milioane de dolari) într-o fabrică din Trollhätten, Suedia.

Nu totul este atât de sumbru. Există semne de redresare în rafinarea petrolului, iar unele segmente sunt prea importante pentru a fi oprite pentru mult timp.

Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#Europa, #economie, #Germania, #cerere, #gaz, #chimie, #industrie , #germania