Fermierii, victime ale „crizei agriculturii globalizate”. Sociolog: „Populiștii le oferă soluții false, nu le oferă alternative reale“

Vineri, 02 Februarie 2024, ora 00:12
1972 citiri
Fermierii, victime ale „crizei agriculturii globalizate”. Sociolog: „Populiștii le oferă soluții false, nu le oferă alternative reale“
Fermierii din Belgia protestează Foto: X/PeterSweden

Tractoarele care blochează străzile Europei sunt o reflectare a greutăților cu care se confruntă fermierii care trebuie să facă față contradicțiilor sistemului actual de producție și consum de alimente, a declarat sociologul politic specializat în mediul rural, Natalia Mamonova pentru Euractiv.com.

Din noiembrie, fermierii au ieșit în stradă în multe țări europene. Valuri de demonstrații au lovit străzile Franței, Germaniei și Poloniei și traversează în prezent Spania, Belgia și Italia, Franța fiind principalul hotspot pentru blocajele tractoarelor.

În timp ce în majoritatea cazurilor problemele naționale declanșează protestele, ca în Germania din cauza taxelor pe combustibil și în Polonia din cauza afluxului de mărfuri agricole din Ucraina, „nu ar trebui să pierdem din vedere imaginea de ansamblu, adică o criză sistemică a agriculturii”, a spus Mamonova pentru Euractiv.

Cercul vicios

Sociologul rural de la Institutul Norvegian de Cercetare Rurală și Regională Ruralis consideră că atât în ​​mediul rural european, cât și la nivel global, „fermierii sunt printre cei care suferă cel mai mult din cauza crizei capitalismului globalizat neoliberal” care îi blochează pe fermieri într-un cerc vicios.

Actualul model de dezvoltare economică, susține cercetătorul ucraineano-olandez, "i-a împins pe fermieri să devină antreprenori capitaliști, stimulându-i să se extindă constant și să producă mai mult decât au nevoie pentru a putea răspunde nevoilor pieței, să investească mai mult și, în cele din urmă, să depindă de împrumuturi".

În Franța, de exemplu, nivelurile medii ale datoriei fermelor se ridică la 201.000 euro, aproape de 450.000 euro pentru creșterea porcilor și 370.000 euro pentru animale, conform datelor guvernamentale din 2020.

Acesta este un "cerc vicios", a spus Momonova, deoarece "fie [fermierul] continuă să facă mai multe datorii, mai multe împrumuturi, să cumpere echipamente mai moderne pentru a obține mai mult teren, fie pur și simplu iese din afaceri și nu poate supraviețui".

Decalajele Est-Vest și suveranitatea alimentară

În această logică, derularea Politicii Agricole Comune (PAC), programul UE de subvenții pentru agricultură, „ nu a ținut cont de specificul fostelor state membre socialiste”, a spus Momonova. „Fermierii din Europa de Est simt că sunt tratați incorect”, a continuat ea, adăugând că acest lucru este „destul de paradoxal”, având în vedere beneficiile sprijinului PAC pentru zonele rurale.

Green Deal a adăugat un al treilea nivel de inegalitate percepută, deoarece inițiativa emblematică a Comisiei von der Leyen "a încercat să introducă obiective de mediu prin aceeași logică de piață" și "din nou, agricultorii sunt adesea cei care poartă cea mai grea povară pentru tranziția ecologică".

Pentru a ieși din "cercul vicios" care îi prinde în capcană pe agricultori, spune Mamonova, ar trebui să se apeleze la agroecologie și la mișcările pentru suveranitate alimentară.

Conceptul, introdus în anii 1990 de organizația internațională de fermieri Via Campesina, se referă la puterea fermierilor de a controla ceea ce produc și distribuie, punând accentul pe alimentele locale și pe producția durabilă.

Aceste mișcări, sugerează Mamonova, "se bazează pe principiile agroecologiei și ar putea reprezenta o soluție [la blocajul fermierilor], deoarece nu încearcă să implementeze tranziția verde în această logică capitalistă verde, ci să promulge un sistem total diferit".

Falsa soluție a extremei dreapta

Potrivit Nataliei Mamonova, care a condus cercetarea "Populismul de dreapta în Europa rurală", etichetarea politică a actualei mișcări a fermierilor este dificilă. Cu siguranță, a spus ea, "nu aș numi protestul fermierlor ca fiind o mișcare de extremă dreapta".

Protestele sunt "foarte des cooptate și capitalizate de extrema dreaptă", a spus Mamonova.

Cu toate acestea, "populiștii le oferă fermierilor soluții care sunt la fel de simple și false, nu le oferă alternative reale pentru a fi mai independenți, ci pur și simplu direcționează [furia fermierilor] împotriva unor noi dușmani, cum ar fi cetățeanul din elita urbană sau guvernele de centru-stânga", a conchis Mamonova.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Europa, #Uniunea Europeana, #fermieri, #proteste, #criza, #agriculturia, #populisti , #stiri externe