De ce nu va participa presedintele R. Moldova la marsul unionist de pe 16 mai?

Autor:
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 15:28
3982 citiri
De ce nu va participa presedintele R. Moldova la marsul unionist de pe 16 mai?
Foto: Actiunea2012

Saptamana aceasta, jurnalistii i-au solicitat presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, un comentariu pe marginea "furtului secolului", produs in sistemul bancar de peste Prut.

Raspunsul a fost cat se poate de halucinant si demn de un articol cu zeci de mii de accesari pe site-urile de satira: "Eu am problemele mele si ma gandesc in alta parte acum".

Dincolo de incarcatura tragicomica evidenta, cred ca reactia lui Timofti reflecta pe deplin atitudinea detinatorilor de fraie ale puterii la Chisinau fata de cetatenii de rand, tratati ca masa de manevra pentru operatiuni de spalare de bani si manipulari financiare la scara nationala, asa cum s-a intamplat la inceput de 2015.

Furtisaguri de acest gen au loc de peste 20 de ani. De data aceasta, insa, amplitudinea hotiei a intrecut orice limita. Se observa o totala lipsa de empatie si un dezinteres vadit pentru solutionarea problemelor social-economice care ii afecteaza pe cetatenii moldoveni la nivel macro si micro. In Republica Moldova, nu se guverneaza.

In Republica Moldova, se mimeaza guvernarea, urmarindu-se beneficii individuale si de grup, cu increngaturi care sperie de-a dreptul, asa cum am putut vedea, partial doar, in scandalosul Raport Kroll, facut public acum o saptamana.

Consecintele sunt dezastruoase. Am ajuns sa avem un pseudo-stat care intruchipeaza definitia esecului economic, lucru demonstrat de studiul omonim, publicat luna trecuta de catre Fundatia Universitara a Marii Negre, sub egida Academiei Romane: "Republica Moldova - modelul unui esec economic". Nici macar biciul amagitor al integrarii europene, aducator de fonduri generoase, nu mai poate intoarce din drum carul statalitatii moldovenesti care se indreapta spre prapastie.

Numarul celor care nu mai cred in viitorul Republicii Moldova cunoaste o crestere continua si constanta. O parte dintre ei, prea multi, pleaca. Unii, cu gandul de a reveni. Altii, definitiv, ducand la peste 1 milion numarul de cetateni moldoveni fortati sa emigreze de cei care stau cocotati in fotoliile puterii.

O alta parte a intrat intr-o acuta stare de apatie, bucurandu-se din plin de mioritismul amorf ca stare de spirit generala.

Din fericire, sunt si cei pentru care activismul civic nu reprezinta doar o imbinare de cuvinte. Multi dintre acestia au iesit in strada, inclusiv la protestul numeros de pe 3 mai. Fara rezultat, insa, date fiind lipsa de coeziune in randul protestatarilor si incercarea esuata a organizatorilor de a combina grupuri de oameni cu viziuni pestrite din punct de vedere politic si ideologic. Acest lucru a putut fi observat atat in timpul protestului, cat si dupa acesta.

Numarul celor care se conving de faptul ca ReUnirea este singura solutie viabila pentru Republica Moldova cunoaste si el o crestere continua si constanta.

Argumentele tin de domenii diverse. Incepand de la justitie - Directia Nationala Anticoruptie a devenit, volens-nolens, unul dintre cei mai semnificativi promotori ai ReUnirii la Chisinau, acolo unde coruptia nu se mai fereste nici macar de emisarii UE, iar cei carora li se instrumenteaza dosare reusesc sa scape de urmarirea penala de parca s-ar juca de-a v-ati ascunselea cu autoritatile statului.

Terminand cu securitate - nevoie elementara de a fi parte a unui stat-membru NATO, cauzata de frica iscata din dezmatul Rusiei care a transnistrizat Ucraina si ameninta cu transnistrizarea intregului spatiu dintre Prut si Nistru.

Fondatorul psihologiei analitice, Carl Gustav Jung, spunea ca "Orice forma de dependenta este daunatoare, oricare ar fi drogul ce o declanseaza - alcoolul, morfina sau idealismul".

Sustinatorii ideii de reunificare a celor doua state romanesti au fost mereu suspectati sau chiar acuzati de idealism exacerbat si de ancorarea in trecut, dependenti fiind de filele de glorie ale inaintasilor.

Intre timp, acuzatiile si-au pierdut din intensitate si validitate. Unirea nu a pierdut din idealism, ci a capatat tot mai mult pragmatism, simbioza fiind una perfecta. Dependenta unionistilor e una singura - o Romania reintregita, o Romanie prospera, o Romanie frumoasa.

Mars pentru unire

Marsul care va avea loc la Chisinau, sambata, 16 mai, cu incepere de la 14:00, din Piata Marii Adunari Nationale, este si el un exemplu in acest sens.

Pe de o parte, vor fi comemorati 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turca din 16 mai, 1812, pe de alta parte, se va cere ReUnirea ca singura solutie pragmatica pentru iesirea din impasul in care se afla Republica Moldova si cetatenii acesteia, prizonieri ai unei nedreptati istorice.

Intrebarea care da titlul acestui articol este una retorica prin excelenta. Nimeni dintre cei aflati in arcul puterii in Republica Moldova nu isi doreste sa scape din maini parghiile prin care controleaza o masa de oameni adusi la conditia de cetateni iobagi, platitori de taxe si impozite, sustinuti de redeventele celor plecati peste hotarele celui mai sarac stat din Europa.

Realitatile vremii, insa, indica asupra faptului ca aceasta stare de lucruri nu mai poate fi acceptata, iar conducatorii care nu isi pot asuma gesturi decisive pentru destinul unei natiuni trebuie sa ajunga cat mai repede in cosul de gunoi al istoriei.

Constantin Codreanu,

Platforma Unionista Actiunea 2012

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#mars unionist Chisinau, #mars Republica Moldova, #coruptie Moldova Chisinau , #Moldova