Societatea civila a dat o palma diplomatiei romane - la Chisinau s-a cerut Unire!

Autor:
Luni, 30 Martie 2015, ora 09:34
6761 citiri
Societatea civila a dat o palma diplomatiei romane - la Chisinau s-a cerut Unire!
Foto: Actiunea 2012

Duminica s-a desfasurat la Chisinau o manifestatie ce a avut drept scop rememorarea marelui eveniment de pe 27 martie 1918, atunci cand Sfatul Tarii din Basarabia a cerut unirea cu Romania.

Despre manifestatie veti gasi suficiente informatii online si nu am sa mai revin asupra acestui lucru.

Dar am sa insist asupra unei probleme pe care o consider extrem de grava, iresponsabilitatea politica si diplomatica fiind acum la nivelul perioadei interbelice, adica acea iresponsabilitate care a dus la destramarea statului roman.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat raspicat ca noul proiect de tara, dupa integrarea europeana si nord-atlantica, este reunirea cu Republica Moldova. Desi surprinzator la acel moment, proiectul definit de presedinte nu reprezinta nimic nou, fiind doar o reafirmare publica a ceea ce sta la baza statului roman modern infiintat in 1859 - un stat romanesc care sa cuprinda pe toti romanii.

Pentru acest lucru s-a murit in trei conflicte majore: Razboiul de Independenta 1877-1878, Primul Razboi Mondial 1916-1919, Al Doilea Razboi Mondial 1940-1945, deci nu mai este nici un secret care este politica pe termen lung a Romaniei.

In mod normal, dupa o astfel de afirmatie, fortele statului ar fi trebuit sa se dezlantuie in a promova acest mesaj pe plan intern si extern.

In schimb, liniste totala, cuvantul unire fiind folosit doar in campania electorala pentru a se castiga voturile unionistilor de pe cele doua maluri ale Prutului, mai ales de cand lupta este atat de stransa, iar numarul celor care si-au luat deja cetatenia romana depaseste jumatate de milion.

Manifestatia de la Chisinau a adus ceva nou: societatea civila a decis sa preia in totalitate fraiele, in conditiile in care, in opinia mea, in aparatul Ministerului de Externe din Romania numirile se fac in functie de gradul de rudenie, si nu in dependenta de competenta necesara.

Vasalitatea fata de Moscova

O problema si mai mare este la Chisinau, acolo unde sansele ca sa vedem o clasa politica unionista sunt practic nule, preferandu-se vasalitatea fata de Moscova, decat mai degraba bunastarea ce poate fi asigurata de integrarea europeana prin reunirea cu Romania.

Oligarhia politica de la Chisinau, cu un premier ce are diploma de facultate, face un doctorat, dar nu a reusit niciodata sa ia BAC-ul, este dependenta de furtul din banul public, in conditiile in care recent reprezentantii Uniunii Europene au semnalat Chisinaului ca este imperativ necesara inceperea reformelor.

Apoi imaginea DNA de la Bucuresti, care practic aduce Romania pe locuri fruntase din punct de vedere al aplicarii statului de drept, da frisoase si insomnii la Chisinau. Nu cred ca exista om politic stapanitor de partid parlamentar, care sa nu aiba averea facuta prin devalizarea statului, dar si mai rau: a persoanelor fizice.

Revenind la titlul articolului, societatea civila, adica poporul, a decis sa ia in propriile maini inclusiv ceea ce ar trebui sa faca cu mult curaj diplomatia romana: deschiderea unui dialog pe acest subiect cu marile puteri occidentale, cu partenerii europeni.

Astfel, manifestantii au adresat scrisori principalelor ambasade acreditate la Chisinau, printre care Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Germaniei si Ambasada Frantei. Prin intermediul acestor scrisori s-a cerut audienta pentru perioada imediat urmatoare, impunandu-se necesitatea unei comunicari directe intre reprezentantii societatii civile si partenerii occidentali.

Aici nu vorbesc de societatea civila platita din bani publici, atat la Bucuresti cat si la Chisinau.

Un dialog este necesar a fi deschis si cu Moscova. Indiferent care este contextul international actual, este nevoie de dialog, chiar daca exista extrem de multe divergente. Nu putem neglija Federatia Rusa, careia nu trebuie sa i se ceara acceptul, dar care trebuie informata si, de ce nu?, consultata cu privire la acest subiect.

Nu sunt un adept al apropierii de Rusia si nu o consider necesara si nicidecum benefica, dar nu cred ca lipsa dialogului poate solutiona ceva.

Apoi, rolul de putere economica regionala si putere mondiala din punct de vedere militar nu poate fi neglijat de o tara precum Romania. Chiar daca acum poate sistemul de aliante ne este favorabil, nu trebuie sa ne permitem ingamfarea de a inchide total comunicarea cu vecinul din Est.

Mesajul a fost lansat, iar fiecare ambasada colindata va trimite, asa cum este cutuma, instiintarea primita prin intermediul acestei manifestatii catre propriul minister de externe. Cel mai probabil, pe cai oficiale vor fi consultate si oficialitatile romane care nu mai pot ocoli astfel acest subiect, desi este cam rusinos ca el a fost impins din strada si nu de cei care ne reprezinta si care ar trebui sa aiba statutul de elita.

Or, in Romania de pe cele doua maluri ale Prutului, elitele nu se afla in Parlament sau Guvern, ci in strada.

Nevoia Europei

Europa are nevoie de securitate in estul Europei, unde pare ca doar Romania mai tine puternic bastionul stabilitatii si respectului fata de valorile europene. Ucraina incearca, dar nu reuseste sa se rupa de Rusia. Cu tot ajutorul occidental acordat, Republica Moldova se afla sub ocupatie militara si politica, Ungaria viseaza la regatul lui Stefan si accepta mana intinsa a Rusiei, Bulgaria este legata ombilical economic si prin gaze de Rusia. Serbia nu poate uita bombardamentele NATO si nici nu are cum, deoarece efectele sunt inca pe cladirile din centrul Belgradului.

Romania poate securiza estul Europei, dar nu poate face acest lucru cu o Republica Moldova infiltrata si care prin permeabilitatea granitei cu Romania reprezinta un pericol poate chiar pentru statul roman.

Solutia este una simpla si la indemana clasei politice de la Bucuresti, care prin corpul diplomatic trebuie sa inceapa un proces energic prin care sa justifice necesitatea pentru spatiul european a reunirii celor doua state romanesti. Asta nu se face cu timiditate, ci punand lucrurile clar si fara de menajamente pe masa.

Manifestantii au fortat lucrurile la Chisinau si ramane sa vedem care va fi reactia nu numai de la Bucuresti, ci si din capitalele europene, unde subiectul unirii este acum in cadrul unor documente oficiale.

Lulea Marius Dorin

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie,

Platforma Unionista Actiunea 2012

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#unire Romania Republica Moldova, #miting unire Basarabia, #manifestatie unire Chisinau , #Moldova