Ziare.com

Presa rusa: Renasterea separatismului etnic in UE - Romania, centrul conflictului

de Anca Serghescu
Marti, 17 August 2010, ora 20:25

   

Presa rusa: Renasterea separatismului etnic in UE - Romania, centrul conflictului
O noua serie de conflicte etnice tinde sa izbucneasca in Europa, in contextul crizei economice globale, inca actuala. Cu radacini adanci in istorie, aceste conflicte apar, in mod surprinzator, intr-o epoca a integrarii europene. Iar Romania este in centrul acestora, chiar scena acestor conflicte, noteaza agentia de presa ruseasca Ria Novosti.

Extinderea NATO si a Uniunii Europene nu a adus nici stabilitate continentului si nici nu are cum sa impedice reaparitia acestui fenomen comun in secolul XIX, dar total neasteptat in Europa unita. Adevarul gol-golut este ca aceste conflicte, aparute mai ales in contextul episodului Kosovo, ameninta coeziunea Uniunii Europene, relateaza Ria Novosti.

Natiunile Unite se gasesc intr-o pozitie oarecum ingrata, 3 asociatii maghiare, aflate in stransa legatura cu Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, inaintand un raport in care acuza Bucurestiul ca incalca drepturile etnicilor maghiari la toate nivelurile. Asociatiile cer un statut legal special in concordanta cu legislatia europeana - o autonomie de facto - pentru regiunile din Romania locuite de etnicii maghiari.

Maghiarii din Romania, discriminati pe toate planurile

Raportul mentioneaza ca cei 1.500.000 de maghiari din Romania nu au intentia de a abandona dreptul la identitatea nationala. Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale din cadrul Natiunilor Unite a pus examinarea cererii pe agenda, intrevazandu-se o dezbatere la un nivel inalt, cel mai probabil in prezenta reprezentantilor din Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia si Croatia.

Conform raportului, maghiarii din Romania sunt tratati ca fiind cetateni de mana a doua. Desi constituie aproape 80% din totalul populatiei in unele regiuni ale tarii, ei au o reprezentare de maximum 20% in administratiile locale.

Raportul mai mentioneaza si discriminarea economica de care au parte regiunile populate de maghiari, care raman in continuare nedezvoltate comparativ cu alte zone. In plus, resursele naturale ale regiunilor in care traiesc, cum ar fi sarea si apa minerala, se afla sub controlul administratiei centrale.

Romania nu urmeaza decat un trend foarte prezent in Europa

Ceea ce ar putea izbucni in Romania nu este decat o parte din trendul actual. Cererea asociatiilor maghiare are la baza ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in comunitatile albaneze din Macedonia, in sudul Serbiei, Muntenegru si nu numai. Efectul de domino nascut din Kosovo risca sa se imprastie in intreaga regiune a Balcanilor.

Totul are o dimensiune geopolitica, conform Ria Novosti. Ungaria si Romania sunt membre ale UE si NATO, doua aliante care urasc sa vada neintelegeri in sanul lor. Chiar si asa, neintelegerile nu se limiteaza la cazul maghiarilor din Romania. Si comunitatile de maghiari din Slovacia, dar si cele de slovaci din Ungaria sunt angajate in dispute similare.

Problema basca destabilizeaza Spania si este raspunzatoare de relatia acesteia cu Franta, care se confrunta, la randul ei, cu problema separatismului in Corsica.

Probleme similare se regasesc si in Italia, unde regiunile nordice - cu reprezentare in guvern prin Liga Nordului - se doresc a fi cuprinse intr-o noua republica, Padania. Peste toate, mai separatistii din Irlanda de Nord si Scotia se bucura de sustinere publica.

In ceea ce priveste sud-estul Europei, aici se pune problema Ciprului, membru al UE, unde nordul tarii, locuit preponderent de catre turci, este recunoscut de catre Turcia, tara membra NATO, ca Republica Turca a Ciprului de Nord.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10639 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bai Tamerlache !

Aici este vorba de Rominia ! si de vointa celor din Europa de a sfarima un stat dupa principiul Kosovo ! Deja semnele se vad .Iredentistul sef din Ardeal ,raspopitul Tokes,imparte cartile la Bruxelles ca vicepresedinte. Nu vi se pare curios ? Sarkozy expulzeaza tiganii din Franta,Berlusconi si nepoata lui Musolini abia asteapta momentul ca sa-l imite.De Germania nici nu mai vorbesc,ei au declarat in "N"ocazii ca Rominia este o tara in care trebue plantati tiganii,pentru ei romin inseamna "tigoine ". E nevoe de un teritoriu in care sa-i reimplanteze.Semne clare ! Ceea ce spune presa rusa are acoperire,chiar daca are si substrat politic.
Si voi ,cei mici, de prin partide zapacite de ciumpalacii ce s-au perindat pe la putere si vor sa o reia,in loc sa reactionati la incercarea de destabilizare a Rominiei,sariti de c..r in sus ,amintindu-va de anii comunismului cind Rusia ne asuprea !
Bai baiatule ! istoria a evoluat,Rusia nu mai e cea de care bunicii vostri vorbeau in soapta,ea este cea prin care puteti ramine un Stat Liber si nefaramitat.Precedentul Yugoslav bate la usa,ni se pregateste un Kosovo de zile mari din partea Eurolacilor,asta e adevarul pe care doar un singur om in Rominia de astazi la prevazut : BASESCU !
O spun cu toata raspunderea si greata pe care mi-o provoca acest om pentru starea in care a adus poporul romin,dar aici are dreptate ! Rominia trebue sa fie impreuna cu Rusia si sa nu recunoasca Kosovo ! Mai mult,trebue sa fie elastica in ce priveste legaturile cu aceasta putere de care tremura pina si USA.
Ciumpalacii care din motive practice si partinice nu vad asta,vor fi catalogati ca TRADATORI DE NEAM daca proectul iredentist va reusi ! Citeodata mai este nevoe si de un Moldovean din tara lui Stefan cel Mare si Sfint, ca sa va trezeasca la realitate. Creerele voastre au fost imbicsite de luptele partinice si nu mai vedeti PERICOLUL ! Ce ve-ti cistiga daca va fi miine la putere PNL s-au PSD ?, cind tara va va fi ciuntita ?
Par hazard, imnul Rominiei invoca TREZIREA DIN SOMNUL CEL DE MO-ARTE,si poate nu chiar din hazard ! Sintem un neam usor de adormit dar foarte greu de trezit !

 

 

Care separatism ?

La voi e mai "BINE" daca unu spune ceva intrati cu tancurile
Ce TUPEU

 

 

INAPOI MOLDOVA RUSA

Hai Stefane, te ridica,
Fiii iti calcara slova,
Vino sa vezi ce mica
Ne-a ramas Moldova.

Ca decand pe lume santem noi
Tara noastra la rascruci e pusa,
Insa astazi cerem inapoi,
Inapoi Moldova rusa.

Fratii mei moldavi din Chisinau
Eu cu lacrimi si cu sange va scriu voua,
Despre tara noastra-mi pare foarte rau
Ca se-mparte astazi in doua.

Eu nu pot dori nici o femeie
Cum mi-e dor de tara mea,
Si deaceea n-accept o idee:
S-o imparta-n doua cineva.

Tara noastra nu e pan' la Prut
Spune al istoriei registru.
Tara noastra, Doamne, in trecut
Era de la Tisa pan' la Nistru.

Ce dovada sa va dam la mana
Cand Soroca, Balti si Cernauti
Vorbesc ca si noi limba romana,
Storojinet, Dorohoi si Radauti.

Vom mai bea o cupa cu venin
Pan' istoria s-o lumina,
Tara noastra-i si-n Cahul, si in Hotin,
Si-n Lapusna, si-n Tighina.

Spune lumii pe unde treci,
Tu soldat si tu civil,
Tara noastra va dura in veci
Si-n Cetatea Alba, si in Izmail.

("Hai sa dam mana cu mana"
Pe hotarul strabunilor.
Nu uitati: Tara romana
E si-n Caliacra, si-n Durostor.)


poezie de Corneliu Calciu

 

 

Razbunarea rusilor

Vad ca URSS este foarte suparata pe Romania pentru ca si-a bagat nasul in Moldova si atata spiritele separatistilor unguri pentru a face un nou Kosovo in Ardeal. Oare de ce autorul acestui articol ne spune ce scriu rusii in ziarele lor? Sa fie tot mana rusilor?

 

 

bate saua sa priceapa......

e clar ca Rusia nu doreste binele Romaniei.dupa ce a fortat Regele Romaniei sa-si paraseasca tara,acum se teme de unirea cu Basarabia.rusii sunt o mare forta si trebuie multa inteligenta pentru a lupta diplomati cu ei.

 

 

m'da, ma mir ca au uitat de SUA

Ca si de astia ziceau ca urmeaza sa se scindeze in 3 sau 4 bucatoaie: vrabia malai viseaza! sa vedem ce vor face cu colosul Chinez in coaste si cu musulmanii din Caucaz. Moarala cu "barna si paiul".

 

 

RENASTEREA ROMANIEI NOASTRE DRAGI

Ar trebui sa stiti, dragii mei romani crestini si nu numai, ca Domnul este cel ce unge peste poporul Sau, un rege. Asa graieste Cuvantul lui Dumnezeu:
"tu vei domni in poporul Domnului si tu il vei mantui din mainile vrajmasilor lui de primprejur. Iata care-ti va fi semnul ca Domnul te-a uns sa fii carmuitor peste mostenirea Lui."
In cazul Romaniei ultimul rege a fost regele Mihai, pe care puterea ruseasca comunista, NKVD-ul si cei cativa comunisti romani ai vremii l-au alungat.

Dupa 1990 Romania a avut o sansa extraordinara, daruita de Dumnezeu, pe care a irosit-o: regele Mihai si Corneliu Coposu.
Intr-o monarhie constitutionala, impreuna cu aceste doua mari valori, unul uns rege de Domnul, iar celalalt sfant al lui Dumnezeu, Romania putea fi una in rugaciune.
Sub conducerea lor luminata de credinta in Hristos, impreuna cu ei, poporul roman putea fi inaltat prin credinta crestina in spiritualitate. Numai asa putea parasi mocirla comunista in care zacu-se timp de 50 de ani.

Singura solutie care a ramas pentru Romania prezentului, este credinta vie in Hristos, pentru ca tara noastra este zidita de la Dumnezeu a fi crestina. In afara crestinatatii, ea se pierde si ajunge exact in desertul in care se afla acum.

Romania are inca sansa renasterii in spiritualitate prin unirea in "biserica lui Hristos a crestinilor vii" cu spiritul celor multi romani anticomunisti morti in Hristos, cazuti in lupta pentru libertate si independenta a romanilor.

In gradina din curtea unei biserici ortodoxe din lemn specifica zonei maramuresene, aflata la Geneva, exista o "HARTA A GULAGULUI ROMANESC". Pe ea sunt inscrise ororile regimului comunist din Romania, instalat prin siluire de catre puterea comunista ruseasca si NKVD. Oroarea criminala insumeaza 2 milioane de romani intemnitati, dintre care 200.000 asasinati, pentru credinta si dragoste de tara.
In acea biserica maramureseana, sunt peste 2 milioane de suflete crestine vii, care se roaga pentru Romania.
Mentalitatea comunista poate fi invinsa numai de spiritualitatea crestinismului.

Tema mea, lansata la adresa de mai jos, nu este o lectie de istorie, pentru ca eu nu sunt istoric. Am lansat-o tocmai in dorinta ca impreuna cu voi sa adunam adevarul, pentru cei care inca nu-l cunosc si mai ales pentru tineri.
Cat despre istoria Romaniei moderne, invatata de la comunisti, ea este in totalitate o minciuna, care ne-a deformat mentalitatea si caracterul pana intr-atat incat, imediat dupa 1990 s-au votat aceiasi comunisti adulatori ai unui sistem criminal.

http://comunitate.ziare.com/utilizatori/ghergheataelis-3919/teme-reflectie/pcr-mileniul-iii-ne-avertizeaza-anticomunistii-vor-avea-o-riposta-cuvenita-4363-pag2#comentarii

 

 

BUCUROSI LE'OM DUCE TOATE ....

Buna Voua!
...... Ca batrana Europa a avut probleme ,razboaie ,impartiri de teritorii se stie desigur cum bunaoara se stie ca ungurii isi doresc autonomia tinutului Secuiesc! O enclava in centrul tarii!? Ardealul este romanesc! Se aude? Romania se intinde pana la Tisa! Se aude? Trebuie sa ne luam inapoi tot ce este al nostru si sa nu mai dam satisfactie omului rosu ,necioplitul din nord!Totul cu diplomatie!Imi este teama ca istoria se repeta iar Ardealul va trece la unguri iar noi vom obtine Basarabia fara Transnistria iar tara se va federaliza.Cititi PAUL GLOBA si vedeti asa ca si chestie...a avut previziuni care s'au indeplnit...Istoria nu le da dreptate ungurilor pentru ca aasa cum scriam ei au venit prin anii 800 in Ardeal si nu l'au gasit gol ,noi fiind parca de o vesnicie acolo..Asa ca.....Toti s'au infruptat din Ardeal: rusii,ungurii,romanii.....si asta pentru ca e bogat....De ce se opun oare deschiderii minei de la Rosia?Stiu ei de ce! Cum am zis: Ardealul va fi romanesc pana dincolo de timp si asta pentru ca suntem corecti!Nu furam de la nimeni nimic!Unde mai punem ca avem judete si la bulgari!Si la sarbi!Punct!
Cu stima,
G.FISCHER.

 

 

sa clarificam ceva Fischer

1. Romania nu a existat pina in 1918.
2. Romanii de azi atit au in comun cu dacii cit am eu tu aztecii!!!.....de ce sustin acest lucru? in 20 de ani romanul nu a facut nimic inafara de a plimba ursul pe cind dacii au fost muncitori, bogati, harnici etc tot ce romanul de azi nu ii.
3. Romanul de azi are mai mult in comun cu Albanezii decit cu dacii.
4. in !918 ati primit de la maghiari Ardealul care a fost o bijuterie, vestul ptr romani si azi saracul de el ii ce ii romanul.......un mare zero!
Deci nici nu ma mira ca vreau sa destrame Romania.....moldovenii sint mai bine condusi de ai insasi decit de Bucuresti, iar Ardealul 100% o va duce mai bine sub unguri decit sub romani!..
Cind romanul v-a ajunge sa faca ceva constructiv atunci poti sa comentezi de istoria, mindria et romana pina atunci.....liniste~!

 

 

pe mine ma bate gandul sa revendic partea mea din Romania

si sa proclam regatul meu acolo. 235.000 km2 impartit la 22 mil de fraieri egal 1,1 ha. Suficient, macar nu o sa mai aud basmele lor.

 

 

MOLDOVENE

rusii au tot interesul sa doresca destabilizarea Romaniei, care este motivul tau ?
Kosovo ar trebui sa va fie lectie TuTuror celor care va distrati atunci cind otraviti un caine,sau celor care "angajeaza" palestinieni buni manuitori de arme.
UE ar trebui sa dea o lege clara: toti cei care savirsesc acte criminale,de orice fel, pe teritoriul unei alte tari ,trebuie sa li se ridice dreptul de calatorie. ucugasii,violatorii,hotii,cersetorii ,ar trebui sa se gindeasca de doua ori inainte de a comite acte criminale... nimic din ceea ce dv. nu stiti deja din America...Romania ar trebui sa repare ceea ce a creat ,prin ignoranta cu care si-a educat populatia in ultimii 20 de ani.
iar cu unirea Moldovelor,la fel... n-ai cum sa unesti doua state corupte si ambele loiale kgb,legionarilor,etc. prima oara ar trebui sa facem curatenie in propria ograda,si doar astfel o unire ar fi sanatoasa. Kosovo sa va fie lectie pentru felul in care alegeti sa tratati aceasta problema,negociere cum propui matale,cu pumnul,nu mai merge...pe rusi ii inteleg ,pe tine ,nu prea...poate decit daca rusii sunt cei care-ti platesc croaziera pe Mediterana...

 

 

"Moldovene" de peste Nistru,

te crezi destept facand-o pe romanu patriot si strecurand otrava ruseasca prin partile esentiale. Du-te nene si comenteaza in "moldova suverana" si lasa-i pe moldovenii nostri din Romania in pace, nu le mai fura numele. Nimeni la ONU nu a facut caz de fleoncaneala ungurilor, ca sa stii! Iar problema asa zis "secesionista" din Romania e cea mai putin importanta din cele mentionate de articolul ala rusesc. De exemplu in Spania avem un secesionism basc si unul catalan 8amandoua puternice), si tot nimic nu se intampla. Asa ca "moldovene", lasa-ne cu "patriotismul" tau bolsevic!

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (2) ... Distrugerea opozitiei democratice - Scenariu elaborat la Moscova

Intreaga activitate a Partidului Comunist Roman a fost comandata de la Moscova si a fost sincronizata cu situatia politica internationala.
Comunistii romani au primit sprijin masiv rusesc, concretizat prin prezenta Armatei Rosii pe teritoriul tarii noastre ca armata de ocupatie.
Comunistii romani majoritar interesati si oportunisti, au fost puternic sutinuti de armata sovietica, eforturile acestora indreptandu-se spre obtinerea controlului asupra intregii tari.
Scenariul a fost elaborat la Moscova si a vizat evident distrugerea opozitiei democratice.
Liderii PCR au trecut la CREAREA DE DISENSIUNI in randul partidelor democratice, cu scopul de a determina slabirea acestora prin desprinderea din randul lor a cat mai multor grupuri, ce urmau a fi atrase la colaborarea cu Frontul National Democratic (FND). Ulterior, aceste grupari urmau a fi folosite drept nuclee la care sa se alature si alti eventuali nemultumiti, arivisti din randurile opozitiei.

Totodata, prin infiintarea unor "partide" cu o titulatura aproape identica, se urmarea si crearea unei confuzii in randul electoratului.
Majoritatea actiunilor lor de distrugere a opozitiei se indreptau spre cel mai bine organizat si puternic partid, PNT, cu un lider de mare popularitate Iuliu Maniu, partid care avea in acea vreme o mare influenta in tara, beneficiind de simpatia majoritatii populatiei.

P.S.
Suna foarte cunoscut, acum la 20 de ani de la lovitura de stat din 1989 si seamana cu articolul din presa ruseasca, acum in 2010!

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (4) ... Mesajele Romaniei catre lumea libera!

In exterior, mesajele regelui si ale principalilor lideri ai opozitiei, Iuliu Maniu si Constantin Bratianu, adresate SUA si Marii Britanii, s-au concretizat la Conferinta de la Londra a ministrilor de Externe ai celor trei mari puteri (11 septembrie – octombrie 1945). Reprezentantii a doua mari puteri au declarat ca statele lor nu vor incheia tratate cu regimurile din Romania si Bulgaria si nu le vor recunoaste, cosiderandu-le a fi impuse de URSS.
La 9 noiembrie 1945 puterile Angliei si SUA, fiind constiente ca fara acordul URSS, nu se putea intreprinde nimic, s-au incercat tratative la Moscova pentru Romania, dar evident acestea au esuat. In raportul depus la 6 decembrie 1945 la Departamentul de Stat, ziaristul american insarcinat cu observarea situatiei din tara, a confirmat nereprezentativitatea Guvernului Petru Groza, care era dominat de comunisti si excludea de la putere principalele forte politice din tara.
In tara, o data cu inceperea misiunilor de observare, partidele democratice, si in mod special PNT, au actionat pentru a demonstra opozitia romanilor fata de Guvernul Petru Groza si sprijinul acestora fata de regale Mihai. La 8 noiembrie 1945, de ziua Sfintilor Mihail si Gavril, in Piata Palatului din Bucuresti a fost organizata o mare manifestatie, in timpul careia zeci de mii de persoane si-au exprimat devotamentul fata de Mihai I si partidele istorice, cerand totodata demisia guvernului.

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (1) ... Cum creste Partidul Comunist din Romania precum "Fat Frumos", intr-o saptamana cat altii intr-un an!

Numarul estimat de membri PCR, pentru data de 23 august 1944, era cuprins intre 794 si 1150.
In august 1944 in Bucuresti erau 80 de membrii, iar in Oradea sapte.
Cu acest numar de membrii, partidul PCdR era cel mai mic partid comunist din Europa. Este foarte limpede ca o grupare atat de mica si fara electorat, nu putea fi capabila sa schimbe o opozitie puternica cu electorat si foarte apreciata in general de societate.

Care a fost mecanismul cresterii unei grupari fara electorat de la aproximativ 1000 de membri, cat numara in 23 august 1944, la 800.000 de membri in septembrie 1945: interesul, imoralitatea, minciuna, oportunismul si manipularea.
Iata cateva din metodele utilizate de Ana Pauker, pentru a mari numarul de PCdR:
"s-a oferit amnistia politica oricarui membru al Garzii de Fier ("fara crime la activ") care se preda de bunavoie. In semn de buna-credinta, i-au eliberat pe "verzii" din lagare chiar inainte de intelegerea cu Patrascu, unul dintre capii Garzii de Fier.

A existat astfel un fel de "pact reciproc avantajos", prin trecerea acestora la comunisti: unii din fostii legionari au gandit sa se protejeze in "vanatoarea" adeptilor dreptei dupa razboi; comunistii care erau simpli muncitori, primul secretar general al PCR a fost plapumarul Gheorghe Cristescu, au adunat oameni cu experienta si aptitudini de militanti.
Grosul masei de partid il formau carieristii si oportunistii dintotdeauna, taranii care primisera carnetul de partid o data cu pamantul la reforma agrara din martie 1945 si oameni care intrezareau pentru prima oara sansa de a reprezenta ceva in viata publica a Romaniei, fara a avea o cariera intelectuala consacrata, obtinuta printr-o viata dedicata studiului sau crearii de valori prin munca. (vezi Lavinia Betea, sursa Jurnalul National)

In martie 1945 s-a infiintat Academia Muncitoreasca a PCR, unde tinerii recrutati sa devina activisti politici cu solda si viitor stralucit invatau vreme de OPT SAPTAMANI, “bazele constructiei de partid" dupa metodele Scolii leniniste de la Moscova.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor