Ungaria, decizia care ar putea sa o coste apartenenta la UE

Luni, 11 Mai 2015, ora 08:48
6091 citiri
Ungaria, decizia care ar putea sa o coste apartenenta la UE

Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decat iesind din Uniunea Europeana, a declarat fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, reactionand la declaratiile pe acest subiect ale premierului ungar Viktor Orban.

"Daca un stat membru doreste sa reintroduca (pedeapsa cu moartea), o poate face, dar atunci acest stat trebuie sa paraseasca UE", a declarat Barroso, sef al executivului european in perioada 2004-2014, in cadrul unui interviu difuzat duminica de canalul ungar de televiziune ATV, dupa cum relateaza AFP.

"Reintroducerea pedepsei cu moartea este pur si simplu imposibila pentru un stat membru UE. Dezbaterea a fost inchisa cu mult timp in urma. Este o problema reglementata pentru toate statele membre", a adaugat Barroso, care apartine de acelasi partid - Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) - ca si premierul Viktor Orban.

Declaratiile lui Jose Manuel Barroso survin dupa ce seful Guvernului de la Budapesta declara vineri, in interventia sa saptamanala la postul de radio national, ca oportunitatea introducerii pedepsei cu moartea trebuie sa fie la latitudinea fiecarui stat membru al Uniunii Europene.

"Vrem sa intrebam opinia publica in Europa daca introducerea pedepsei cu moartea trebuie sa revina competentei legale a statelor. Daca acest lucru se intampla, atunci putem decide cu privire la introducerea sau nu" a acestei pedepse, afirma Viktor Orban, potrivit MTI.

"Daca ii putem proteja pe cei care respecta legea fara a reveni la pedeapsa cu moartea, atunci sa ii protejam in acest fel, dar daca acest lucru nu poate fi facut, atunci pedeapsa capitala trebuie reintrodusa", adauga premierul ungar.

Orban a fost criticat in tara si peste hotare pentru afirmatiile sale pe aceasta tema dupa uciderea brutala a unui tanar comerciant de tutun in sud-vestul Ungariei.

Succesorul lui Barroso la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara recent ca Viktor Orban trebuie sa se astepte la o "confruntare" daca intentioneaza sa reintroduca pedeapsa capitala.

Luna trecuta, Viktor Orban afirma ca problema reintroducerii pedepsei cu moartea "ar trebui sa fie mentinuta pe agenda", in conditiile in care nici macar legile dure si condamnarile pe viata nu i-au descurajat pe criminali.

UE ii raspunde lui Viktor Orban: Pedeapsa cu moartea nu e niciodata raspunsul

Viktor Orban da inapoi: Nu intentioneaza sa introduca pedeapsa cu moartea

Abolita in Ungaria in 1990, dupa revenirea la democratie, pedeapsa capitala nu poate fi reintrodusa, in virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la care aceasta tara a aderat in 2004.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...