Evaziune fiscală de peste 5 milioane de euro la Brașov. 20 de imobile şi 11 autovehicule, puse sub sechestru de procurori. Cine a provocat prejudiciul

Marti, 24 Octombrie 2023, ora 16:15
3394 citiri
Evaziune fiscală de peste 5 milioane de euro la Brașov. 20 de imobile şi 11 autovehicule, puse sub sechestru de procurori. Cine a provocat prejudiciul
Inculpații au scăpat de amenințarea cătușelor FOTO Pixabay

Un bărbat şi o femeie, administratorii mai multor firme din judeţul Braşov, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, fiind acuzaţi că timp de mai mulţi ani au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, declarând, printre altele, că au consumat carburanţi de milioane de lei anual, pentru a nu plăti taxe şi impozite.

Anchetatorii care instrumentează acest doar au pus sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului, 20 de imobile şi 11 autovehicule care le aparţin celor doi.

Cei doi oameni de afaceri, un bărbat şi o femeie, sunt suspectaţi că, în perioada 2011-2015, au controlat două societăţi comerciale cu obiect de activitate „investigaţie şi protecţie a bunurilor persoanelor” şi au depus declaraţii false pentru a nu plăti taxe.

În plus, femeia a controlat şi activitatea unei firme care a avut ca obiect de activitate principal "activităţi generale de curăţenie a clădirilor", deţinând calitatea de administrator de fapt.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie 2011 – februarie 2015, cei doi au dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale uneia dintre societăţi a unor cheltuieli fictive de carburant/combustibil în valoare totală de 21.392.738,19 lei, în scopul sustragerii de la declararea de către societate a obligaţiilor fiscale reprezentate de impozitul pe profit şi TVA-ul aferente valorii cheltuielilor fictive înregistrate, prejudiciul produs bugetului de stat prin comiterea acestei fapte fiind în sumă totală de 12.612.232 lei.

De asemenea, în perioada septembrie 2012 – februarie 2015, cei doi au dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale celei de-a doua firme a unor cheltuieli fictive de carburant/combustibil în valoare totală de 25.302.560,64, prejudiciul produs bugetului de stat prin comiterea acestei fapte fiind în sumă totală de 12.778.905 lei.

În plus, femeia este suspectată că, în perioada ianuarie 2013 – februarie 2015, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale celei de-a treia societăţi de achizitii de servicii fictive de pază şi protecţie de la prima societate menţionată în valoare totală de 3.614.609,17 lei pentru a eluda plata taxelor datorate bugetului de stat, prejudiciul produs astfel pe cea de-a treia firmă ridicându-se la 2.159.236 lei.

”Începând cu data de 21.05.2015 şi până în prezent, în cauză au fost luate masuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului asupra bunurilor persoanelor cercetate. În prezent, un număr de 20 de bunuri imobile şi 11 autovehicule aparţinând celor doi inculpaţi se află sub sechestru, măsura urmărind să asigure recuperarea unui prejudiciu total de 25.391.137 lei, care a fost stabilit conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Pe parcursul cercetărilor cei doi au fost cercetaţi în stare de reţinere în data de 15.04.2015, în stare de arest la domiciliu în perioada 16.04.2015-11.06.2015, sub control judiciar în perioada 11.06.2015-10.10.2015, iar apoi în stare de libertate începând cu 11.10.2015. Dosarul va fi înscris pe rolul Tribunalului Braşov.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#evaziune fiscala, #administratori brasov, #sechestru avere , #justitie