A patra noapte de bombardamente la Kiev. Rușii au parașutat militari în suburbia orașului. Băncile ruse sunt excluse din SWIFT LIVE TEXT

Sambata, 26 Februarie 2022, ora 22:35
102464 citiri
A patra noapte de bombardamente la Kiev. Rușii au parașutat militari în suburbia orașului. Băncile ruse sunt excluse din SWIFT LIVE TEXT
Kievul este supus unui tir continuu de artilerie și mitralieră FOTO Nexta Live

Lupte grele continuă în Ucraina și în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar capitala Kiev este atacată puternic de armata rusă.

UPDATE 00.35 În Kiev este așteptat peste noapte un mare bombardament rusesc. Televiziunea Nexta TV a publicat o fotografie în care apar zeci de parașutiști. Se susține că este vorba despre militari din forțele speciale ruse, parașutați în comuna Sofiyivska Borshchagivka din suburbia Kievului.

”#Kyiv will be attacked. #Russia will hit us with everything they have. The main market of #Bessarabka is the target”, a scris pe Twitter deputata Lesya Vasilenko.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat sâmbătă noapte cele mai dure sancțiuni din istorie pentru Rusia.

UDPATE 22.30 Luptele grele continuă pe străzile capitalei Kiev. Zeci de mii de militari ruşi se află acum în Ucraina, potrivit estimării Pentagonului.

Există acțiuni repetate pe străzile capitalei Ucrainei din manualul de diversiune tradus în ucraineană drept mania "sabotorului" (video jos, cu diversioniști ruși prinși pe o stradă din Kiev).

De regulă, aceștia acționează în grupuri restrânse, atacă cu gloanțe trase la întâmplare, printre altele, și aruncă vină pe inamic pentru victimele produse (video jos):

UPDATE 20.00 Armata rusă a trecut la un atac extrem de puternic în după-amiaza zilei de sâmbâtă, 26 februarie, pentru cucerirea Kievului. Volodimir Kliciko, fratele primarului din Kiev, a lansat un apel disperat către lumea întreagă: ”Interveniți ACUM! Peste o oră ar putea fi prea târziu”.

UPDATE 18.35 Armata rusă ar fi primit ordin să extindă ofensiva asupra Ucrainei, susține ministrul rus al Apărării.

UPDATE 15.50 Serviciile secrete britanice: trupele ruse sunt la 30 de kilometri de centrul Kievului. "Forţele armate ucrainene continuă să opună o rezistenţă îndârjită în toată ţara"

UPDATE 14:15 Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki,care a discutat cu omologul său maghiar Viktor Orban, Ungaria susține sancțiuni dure împotriva Rusiei, inclusiv scoaterea din sistemul SWIFT.

UPDATE 14.00 Fostul președinte Dmitri Medvedev transmite un mesaj radical de la Moscova și încearcă să ardă punțile unei eventuale negocieri: "Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul"

UPDATE 13.40 Autoritățile ucrainene înființează o linie verde numită „Întoarceți-vă în viață din Ucraina” pentru familiile militarilor ruși, a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, citat de Interfax.

„Prin intermediul acestei linii telefonice veți putea afla dacă rudele dvs. sunt încă în viață, dacă au fost luați prizonieri, dacă sunt răniți sau să decideți când și cum veți putea ridica cadavrul rudei dvs. decedate”, a scris Gerascenko pe canalul Telegram.

O declarație oficială a Ministerului Apărării al Ucrainei pe această temă este așteptată mai târziu.

UPDATE 13.00 Funcționarea internetului în Ucraina a fost afectată de invazia rusă, fiind raportate probleme de conectivitate în sudul și estul țării.

Reuters raportează că există temeri că întreruperile ar putea împiedica grupurile de apărare civilă înființate pentru a-și apăra orașele. Probleme cu semnalul au fost raportate la Kiev.

Un presupus atac de cibernetic din Belarus a vizat conturi personale de e-mail aparținând forțelor de la Kiev.

Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică a declarat că hackerii îi vizează nu doar ucrainenii, ci și pe polonezii, rușii și belarușii, precum și mai multe organizații media din Belarus.

UPDATE 12.15 Imagini mediatizate de canalul de Telegram Nexta Live arată soldați ucraineni intrând pentru a securiza o zonă de pe bulevardul Lobanovski, în zona semicentrală a Kievului, grav afectată de o explozii.

Mai multe zone ale bulevardului au fost afectate de explozii:

UDPATE 11.40 Mai multe informații și imagini distribuite de jurnaliști independenți arată că un pod de pe autostrada Kiev-Zhitomir a fost distrus. Calea rutieră face legătura între capitala Ucrainei și vestul țării. Este de presupus c-a fost bombardat de forțele ruse pentru a împiedica trimiterea ajutoarele militare dinspre vestul Europei.

UPDATE 11.10 Doi copii sănătoși s-au născut în adăposturile anti-bombă din orașul ucrainean Herson. Primarul Igor Kolihaev a spus că steagul ucrainean flutură la Herson. "Bună dimineața. Există un steag ucrainean la Herson! La 6:30 primele troleibuze au părăsit linia. Reușim chiar să curățăm puțin orașul", a scris primarul pe Facebook.

UPDATE 11.00 Cresc temerile privind o catastrofă nucleară în Ucraina. Armata rusă bombardează masiv lângă a doua cea mai mare centrală atomică din Europa.

UPDATE 10.15 Forțele armate ucrainene au recucerit hidrocentrala care aprovizionează Kievul. „Noaptea trecută a avut loc un atac asupra hidrocentralei ce aprovizionează capitala“, a anunțat ministrul Energiei German Galușcenko. "Forțele armate ucrainene au recucerit centrala hidroelectrică a Kievului de la ocupanții ruși în timpul unor lungi bătălii în această noapte. Stația este complet sub control", a spus ministrul.

UPDATE 9.35 Corespondentul Reuters în Ucraina transmite că Melitopol, un oraș din regiunea Zaporijjea, în sud-estul țării, ar fi fost capturat de trupele ruse în dimineața zilei de sâmbătă, potrivit declarațiilor ministrului Apărării din Rusia. Informația n-a fost comentată până acum de partea ucraineană. Este un oraș cu aproximativ 150.000 de locuitori, primul centru urban semnificativ care ar fi cucerit de Rusia, dacă informațiile se confirmă, de la declanșarea războiului.

Pe de altă parte, alte informații arată că luptele sunt strânse și că părți ale orașului declarate cucerite de ruși au fost apoi recâștigate de soldații ucraineni.

UPDATE 9.05 Imagini apărute pe rețelele sociale arată un bloc de locuințe lovit de o rachetă. Potrivit informațiilor nu au existat victime, iar locatarii au fost evacuați:

UPDATE 8.45 Un român care a urmărit cu atenție evenimentele petrecute peste noapte în Ucraina a făcut un rezumat succint al stării războiului:

- Kiev: a rezistat. Lupte în est, vest, nord. Rușii au încercat intrarea pe bdul Victoriei (esențială ruta) și au fost blocați. Kievul rezistă. Președintele e viu.

- Odessa e sub atac. Rezistă.

- Harkov e sub asediu. Rezistă.

- 2 ÎL-76 (transportoare gigant rusești) doborâte de forțele ucrainene.

- Luțk și Rivne (vest) sunt survolate de avioane rusești de recunoaștere.

- NATO tocmai a trimis în seara asta armament greu spre Ucraina, inclusiv armament sofisticat anti-aerian.

- Polonia și-a oferit disponibilitatea pentru a transporta echipamentul militar NATO, pentru intrarea în Ucraina prin vest.

- Biden a semnat ajutor de 600 milioane dolari: 250 pentru ajutor umanitar, 350 milioane în armament, inclusiv pentru rezistență aeriană.

- Avioanele de recunoaștere NATO s-au apropiat de spațiul Ucraina (speculez motivul) pentru a verifica ruta de transport a armamentului care va ajunge azi în țară.

- Biden a cerut congresului vot de ajutor de 6,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Asta înseamnă tot bugetul armatei Ucrainei pe un an de zile.

- Rabinul șef al Ucrainei a declarat în dimineața zilei de sâmbătă că susține efortul de război. Presupunerea mea e că Israel se va implică limitat, covert-ops în zona.

- Niciun oraș nu a fost câștigat încă de ruși. Nici Sumy nu e în totalitate sub control.

- Cernobîl este punct strategic de trecere, deci nu e vorba de a folosi centrală pe post de armă, asta ar afecta Belarus and they don't want that.

- Italia și Germania au declarat (într-un final) că nu se opun scoaterii rusiei din SWIFT, ceea ce ar însemna practic înfrângerea economică a rusiei;

- Anonymous a spart ministerul apărării și a dat publicității toate documentele. Se găsesc pe mega nz.

- Tot Anonymous a închis site-ul băncii centrale, Gazprom și Lukoil.

- Rușii au parțial (nu se știe cât) superioritate aeriană, însă sunt departe de supremația aeriană necesară și pe care o așteptau la ora asta.

UPDATE 8.30 Ucrainenii mediatizează filme cu ceea ce ei numesc sabotori, trimiși ai Rusiei antrenați în acțiuni de distrugere a unor obiective strategice din Kiev.

UPDATE 8.05 Autoritățile anunță că una dintre liniile metroului din Kiev, linia roșie, este închisă sâmbătă din cauza luptele care se dau pe bulevardul Pobeda, o arteră de la periferia vestică a capitalei Ucrainei.

UPDATE 8.00 Luptele se desfășoară în estul, vestul și sudul Kievului, potrivit mai multor informații de presă. "Toate acestea se întâmplă acum în interiorul limitelor orașului", a spus Clarissa Ward, corespondent CNN, dar nu pare să fi ajuns în centru.

Nu există încă semnale că zonele rezidențiale ar fi vizate, a afirmat ea, "dar auzim multe explozii din mai multe direcții diferite".

Agenția de știri ucraineană Interfax scrie că forțele rusești au încercat să atace o stație de generare a energiei electrice, în timp ce armata ucraineană a transmis că a respins un atac asupra unei baze militare din Kiev, potrivit Reuters.

Armata ucraineană a anunţat că a respins un atac al forţelor ruse pe o stradă din Kiev.

"Atacul este respins", a anunţat armata ucraineană, într-un mesaj pe Facebook, în care prezintă o fotografie cu un nor mare de fum ridicându-se în mijlocul unei zone urbane.

Potrivit Reuters, este vorba de o bază militară care ar fi fost atacată de forţele ruse.

Armata anunţă că "lupte grele" se duc la Vasilkiv, la 30 de kilometri de Kiev, unde ruşii încearcă să aducă paraşutişti.

Imagine filmată în Kiev în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Înregistrări video transmise de martori oculari arătau explozii în zona de nord-vest a oraşului, unde se află o bază militară.

Echipele CNN din capitala ucraineană au anunţat că au auzit explozii puternice în sudul şi vestul oraşului.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#explozii, #kiev, #armata ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina