Incendiu Ferma Dacilor. Procurori: ”Nu excludem niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului”

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 14:19
3535 citiri
Incendiu Ferma Dacilor. Procurori: ”Nu excludem niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului”
Procurorii au anunțat că nu exclud nicio variantă care ar fi putut provoca incendiul de la Ferma Dacilor FOTO ISU Prahova

Cornel Dinicu, patronul de facto al Fermei Dacilor, care a ars a doua zi de Crăciun, a fost scos în cătușe din sediul Poliției Prahova, după a doua rundă de audieri. Acesta va fi dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Potrivit unor surse judiciare, Dinicu a ales să nu facă deocamdată nicio declarație, cel puțin nu înainte de a-și putea studia dosarul.

Judecătoria Ploiești este instanța de fond care va decide în cursul zilei de miercuri, 3 ianuarie 2024, dacă Dinicu va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia acestei instanțe nu este definitivă, dar este executorie.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunțat, miercuri 3 ianuarie, că nu exclude – la acest moment al anchetei – nicio cauză a producerii incendiului, doar că deocamdată nu există elemente care să probeze supoziția că focul la fermă a fost pus intenționat.

În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic

”Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, din data de 03.01.2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei persoane fizice, respectiv față de un administrator statutar și doi administratori în fapt ai societății comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

2. Față de acestea, în cursul zilei de azi, procurorul de caz a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, în sarcina acestora reținându-se, în esență, următoarele:

În perioada 2016 – 26.12.2023, cele trei persoane au desfășurat în mod convergent și sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de ”cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, județul Prahova.

Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire.

Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.

De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, în condițiile în care societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea ”pompă de apă” având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

3. Ancheta penală aflată în desfășurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la inițierea procesului de ardere.

Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului.

Neregulile depistate la Ferma Dacilor

În întreg acest context, s-a reținut în cuprinsul referatului cu propunere de luare a măsurii arestării preventive că, și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, respectiv:

a) imobilul a fost construit fără autorizație de contrucție,

b) mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),

c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,

d) imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova,

e) a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum și

f) cu o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator,

îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condițiile descrise, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente.

Menționăm că, în continuare, sunt în derulare activități de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex.

Cornel Dinicu și partenerii săi de afaceri au fost reținuți marți, pentru 24 de ore, de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, după o serie de percheziții care au avut loc în comuna Gura Vadului, județul Prahova. Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Potrivit unor surse judiciare, Cornel Dinicu, Viorel Olteanu și Vitomir Ristin și-au rezervat dreptul la tăcere, refuzând să răspundă întrebărilor anchetatorilor.

La audierile care au avut loc marți la sediul Inspetoratului Județean de Poliție Prahova au fost aduși inclusiv primarul comunei Gura Vadului, fostul primar, dar și un funcționar public din primărie. Pe numele celor trei nu a fost emisă nicio măsură preventivă.

Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Tribunalul Militar Bucureşti este instanţa competentă să soluţioneze cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care reprezentanţii ISU Prahova au făcut...
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
#ferma dacilor incendiu, #cauza incendiu necunoscuta, #incendiu ferma dacilor, #cornel dinicu , #incendiu Ferma Dacilor