Incendiu la Ferma Dacilor: două cadavre carbonizate au fost găsite de pompieri, alte șase persoane sunt căutate VIDEO

Marti, 26 Decembrie 2023, ora 09:30
8068 citiri
Incendiu la Ferma Dacilor: două cadavre carbonizate au fost găsite de pompieri, alte șase persoane sunt căutate VIDEO
Incendiu la Ferma Dacilor a izbucnit la primele ore ale dimineții, când turiștii dormeau FOTO Facebook/Prahova Express

Opt persoane, printre care și copii, sunt în continuare căutați de către pompierii care intervin la incendiul izbucnit în dimineața zilei de marți, 26 decembrie, la complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova.

Reprezentanții ISU Prahova au confirmat că au fost găsite cadavrele carbonizate ale unui copil și ale unei persoane cu greutate corporală mai mare: "Nu știm încă dacă este un adult sau un adolescent". Pompierii acționează cu greu pentru că acoperișul pensiunii este complet prăbușit.

Mai mulți turiști cazați aici au suferit arsuri și au fost transportați la spital, o femeie de 42 de ani și fiul ei fiind transportați la spital, alții având răni ușoare.

Focul a fost stins de către pompieri, dar clădirea încă fumegă.

”Este vorba de o pensiune, parter plus mansardă, cu o suprafață de 1000-1200 de metri pătrați. A ars în totalitate. Partea de mansardă în integralitate din lemn. Cei de la partener s-au autoevacuat. Două persoane au avut nevoie de asistență medicală. O femeie cu un copil – mamă și copil, 48 de ani și 16 ani. La partea de mansardă, se pare că erau cazate 8 persoane – cinci adulți și doi copii. Acum, a fost găsită o victimă”, a declarat Virgil Nanu pentru Euronews.

În ziua de Crăciun, la Ferma Dacilor a fost organizată o petrecere care a durat până târziu în noapte. Deocamdată nu este clar care a fost cauza incendiului, pompierii urmând să stabilească ce s-a întâmplat spre dimineață la pensiunea centrală unde flăcările au mistuit tot în câteva zeci de minute.

Focul a izbucnit la primele ore ale dimineții, iar începând cu ora 06:29 a fost activat Planul Roșu de intervenție. La Ferma Dacilor erau cazate aproximativ 30 de persoane.

Pensiunea Ferma Dacilor se află la nici o sută de kilometri de Bucureşti pe Drumul Vinului dinspre Ploiești spre Tohani, clădirile fiind construite integral din lemn.

Conceptul era unic în zonă, turiştii cazați aici fiind îndemnaţi să se simtă şi să trăiască ca pe vremea strămoşilor daci şi să uite pentru câteva zile de agitaţia vieţii de la oraş.

Oaspeții erau cazați în bungalouri din lemn sau în căsuțe contruite în copaci, în complex fiind și o clădire centrală unde la parter funcționa un restaurant de mare capacitate, iar la etaj erau amenajate camere.

Se gătea foarte mult afară, la jar, Adrian Hădean fiind unul dintre bucătarii cunoscuți invitați adesea de proprietarii complexului pentru spectacole culinare.

Căsuţe rotunde cu acoperiş din stuf, care respectă întocmai arhitectura construcţiilor dacice, şi bungalouri suspendate pe buşteni, cu podea din sticlă, făceau parte din atracţia acestui resort turistic. Acestea se pare că nu au fost afectate de flăcări.

Bucătăria tradiţională, cu mâncarea preparată doar în aer liber, la jar, la tuci sau la sobă din piatră era atuul Fermei Dacilor, apreciată de cei mai cunoscuţi bucătari din România.

Spre deosebire de resorturile turistice clasice, la Ferma Dacilor nu există conceptul de meniu à la carte. Administratorii complexului spuneau în interviuri acordate anterior incendiului că nimic nu se cumpără din supermarket. Ceea ce nu producea ferma se cumpără de la ţărani sau din piaţă.

„Totul este preparat afară, la jar şi în soba din piatră. Pur şi simplu, turistul se trezeşte cu tuciul în faţă şi asistă la pregătirea mâncării. Gătim la comanda turiştilor şi după pofta lor, dar cu condiţia să fim anunţaţi cu o zi înainte. Cele mai apreciate preparate de la noi au fost platourile haiduceşti cu produse preparate de noi şi berbecuţ la proţap. Totul se pregăteşte aici, de la dulceţuri şi murături până la delicatesele din carne, pe care le afumăm şi le păstrăm la rece în cămară“ spune Adelina Ilie, administratorul fermei, într-un interviu pentru Adevărul.

Ferma din Tohani era foarte căutată de turiști, mai ales că fusese amenajată și o zonă unde se puteau parca rulotele.

Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Tribunalul Militar Bucureşti este instanţa competentă să soluţioneze cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care reprezentanţii ISU Prahova au făcut...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#incendiu ferma dacilor, #turisti morti, #incendiu Prahova raniti , #incendiu