De ce ar trebui ca bogații să plătească taxe mai mari? „Meritul individual e doar o parte din rețeta succesului lor”

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 20:38
4180 citiri
De ce ar trebui ca bogații să plătească taxe mai mari? „Meritul individual e doar o parte din rețeta succesului lor”
Cât de mult merităm roadele succesului economic propriu? FOTO Unspalsh

După ce PSD a adus în dezbaterea publică reintroducerea impozitării progresive sub forma unei taxări a persoanelor bogate, în spațiul public românesc s-a reaprins vechea dezbatere stânga-dreapta cu privire la intervenția statului și inegalitățile sociale. Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, arată într-o postare pe pagina ei de Facebook că o astfel de impozitare este întemeiată, pentru că succesul economic nu este rezultatul doar al meritului personal.

„De ce ar trebui ca bogații să plătească taxe mai mari? De ce impozitarea progresivă e o măsură justă din punct de vedere moral?

Pentru că bogații au primit mai mult de la societate. Știu, la noi e dominantă percepția că bogații sunt bogați exclusiv datorită meritelor personale. Bogații au muncit, sunt mai deștepți, mai descurcăreți, etc, prin urmare e corect să se bucure de roadele eforturilor lor. Presupunem că e așa - deși realitatea ne arată că avem destule cazuri când bogăția e rezultatul eludării regulelor și chiar a legilor.

Dar să presupunem că toți cei înstăriți și-au făcut averea în mod cinstit și merituos. Dar meritul individual e doar o parte din rețeta succesului lor economic. Societatea joacă un rol la fel de important în îmbogățirea unora. Cum?

Un exemplu - ei beneficiază de o forță de muncă pe care nu ei au format-o și educat-o, ci statul, din banii noștri, ai tuturor.

Alt exemplu - angajații aceștia trebuie să fie sănătoși, ca să poată munci, drept pentru care avem un sistem de sănătate public care se îngrijește de sănătatea forței de muncă care contribuie la profiturile unor indivizi sau companii.

Un alt exemplu - averea acestor oameni bogați e păzită și e în siguranță datorită unor servicii publice, plătite din bani publici. Nu mai vorbim de infrastructura publică de transport, de comunicații etc.

Cei bogați beneficiază de toate aceste servicii, care fac posibilă acumularea și menținerea averii lor. E corect să plătească pentru asta? E corect să returneze societății, sub formă de taxe, aceste servicii și să plătească mai mult?”, a scris Victoria Stoiciu pe pagina ei de Facebook.

Marcel Ciolacu și taxa pe bogăție

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat joi, 11 noiembrie, într-un editorial pe digi24.ro principiile care stau la baza „taxei pe bogăție” susținută de social-democrați.

„Da, cred că a venit momentul să ne gândim la taxarea mai consistentă a bogăției și a luxului! Și nu spun asta fiindcă mi s-a năzărit peste noapte, ci pentru că este o dezbatere legitimă care se poartă pretutindeni în Europa și în lume.

Realitatea imposibil de negat este că pandemia a adâncit inegalitatea socială. În primul an al crizei, oamenii cu venituri reduse au fost în primejdie să-şi piardă locul de muncă şi salariul. În cel de-al doilea an, ei văd cum - cu veniturile practic înghețate - sunt obligați să reziste în fața unui uragan devastator al scumpirilor. Cei bogaţi, în schimb, au trebuit să se restrângă mult mai puţin. Majoritatea și-au recuperat în 2021 pierderile din anul precedent - iar dacă încă nu s-a întâmplat asta, cu siguranță nu s-au gândit să renunțe la a-și încălzi apa piscinei de teama facturii la energie. Și nici să renunțe la cel mai nou bolid de lux din pricina scumpirii carburantului. O creștere progresivă a impozitului pentru a doua sau a treia casă ori mașină ar fi, în cazul lor, o cheltuială insesizabilă”, a scris Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, Florin Cîțu a declarat că o astfel de măsură ar reprezenta o penalizare suplimentară pentru cei care au muncit și au riscat prin investițiile făcute.

„În România orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a avut în viață, că a muncit și a acumulat active. Dacă vrem să-l penalizăm suplimentar. Mie nu mi se pare normal acest lucru. A, dacă e vorba de evaziunea fiscală, bineînțeles că sunt de acord cu acest lucru.

Nu sunt de acord ca românii care muncesc, își asumă riscuri, investesc, și au plătit impozite pentru că au acumulat active – să venim apoi și să spunem că trebuie să mai plătească ceva pentru că asta e justiție socială.

Cu asta nu suntem de acord. Suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel. Și la nivel mic, și la nivel mare”, a declarat Florin Cîțu.

Eveniment Quarterly Report

”Jos Guvernul!”, mesajul pe care premierul Ciolacu îl primește în fiecare dimineață. ”Eu aşa rezist. Mă simt foarte bine.” VIDEO
”Jos Guvernul!”, mesajul pe care premierul Ciolacu îl primește în fiecare dimineață. ”Eu aşa rezist. Mă simt foarte bine.” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Deva, că are un prieten bun care în fiecare dimineaţă îi scrie "Jos Guvernul!". "Am un prieten foarte bun, decan la o importantă facultate...
USR îl acuză pe ministrul Finanțelor că acoperă o tentativă de furt și îi cere demisia: ”Marcel cu celălalt Marcel nici măcar nu-și pot coordona minciunile”
USR îl acuză pe ministrul Finanțelor că acoperă o tentativă de furt și îi cere demisia: ”Marcel cu celălalt Marcel nici măcar nu-și pot coordona minciunile”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut miercuri, 27 septembrie, demisia ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, acuzându-l că acoperă o tentativă gravă de furt din Pilonul 2 de pensii....
#Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu, #impozitare progresiva, #inegalitate sociala , #PNL