Furtuna solară ”canibalică” lovește Pământul cu 1,8 milioane de kilometri pe oră: Posibile dezastre majore terestre VIDEO

Joi, 18 August 2022, ora 05:12
14359 citiri
Furtuna solară ”canibalică” lovește Pământul cu 1,8 milioane de kilometri pe oră: Posibile dezastre majore terestre VIDEO
Erupție solară uriașă se îndreaptă spre Pământ FOTO / Weather

Experții de la Administrația Națională de Oceanografie și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite au anunțat că s-au produs două erupții solare ”canibalice” în 14 și 15 august 2022, care au lansat ejecții de masă coronală.

Acestea, care călătoresc cu viteza colosală de 1,8 milioane de kilometri pe oră vor lovi Pământul în cursul zilei de joi, 18 august, și vineri, 19 august, putând perturba rețelele electrice, comunicațiile prin satelit, undele radio, GPS și ducând la formarea de aurore boreale.

Ejecția care se îndreaptă spre Pământ a fost denumită de astronomi ”canibalică” deoarece ea este o combinație a celor două erupți solare, existând 10% șanse să fie încadrată în clasa X, cea mai periculoasă, fiind capabilă de evenimente majore la sol, potrivit Daily Mail.

Acest flux de plasmă, cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME), a scăpat luni, 15 august, de pe suprafața Soarelui, de pe pata AR3078 și apoi a înghițit o ejecție anterioară, care fusese eliberată cu o zi înainte.

Fenomen apocaliptic de 80 de kilometri înălțime: Ar fi cel mai puternic observat vreodată pe Pământ VIDEO

Acum, este o combinație a două erupții uriașe cu câmpuri magnetice încurcate și plasmă comprimată, gaz puternic ionizat, despre care se știe că provoacă furtuni geomagnetice puternice.

Obiect extraterestru descoperit în ocean: Este primul venit dintr-o lume îndepărtată VIDEO

Experții de la NOAA se așteaptă la furtuni geomagnetice de tip G1 (minoră) și G2 (moderată), producând aurore boreale din nordul Statelor Unite până în sud, spre New York și Idaho.

Există și o avertizare de erupție din clasa X (cea mai periculoasă), fiind șanse de 10%, dar prognoza anunță că s-ar putea produce una moderată din clasa M, șanse de 30%.

Trebuie menționat faptul că aceste CME-uri pot ejecta miliarde de tone de material coronal din Soare, format din plasmă și câmp magnetic. Experții de la SpaceWeather și NOAA arată (în acest moment) pe prognozele lor că furtuna geomagnetică va lovi Pământul în cursul zilei de joi, 18 august, și vineri, 19 august, cu o viteză maximă de 507 kilometri pe secundă (1.825.200 de kilometri pe oră).

#furtuna solara, #furtuna solara Pamant, #eruptie solara Pamant, #furtuna solara efecte, #ejectie masa coronala , #fenomen