Fenomen apocaliptic de 80 de kilometri înălțime: Ar fi cel mai puternic observat vreodată pe Pământ VIDEO

Miercuri, 17 August 2022, ora 00:17
13180 citiri
Fenomen apocaliptic de 80 de kilometri înălțime: Ar fi cel mai puternic observat vreodată pe Pământ VIDEO
Un fulger gigantic s-a observat deasupra orașului Oklahoma FOTO: Live Science

O echipă de oameni de știință de la mai multe Institute de cercetări și universități din Statele Unite, care a publicat un studiu în revista Sciences Advances din 3 august 2022, a observat un fenomen apocaliptic.

Acesta a reprezentat un fulger gigantic care s-a întins pe o înălțime de 80 de kilometri în Oklahoma, fiind probabil cel mai puternic detectat vreodată pe Pământ.

Cerul s-a întunecat, furtuna a dezlănțuit o ploaie puternică, iar un fulger uriaș a străbătut cerul, dar acesta în loc să lovească în jos spre Pământ, el a explodat în mod neobișnuit în sus din vârful norului, spre marginea inferioară a spațiului, potrivit Live Science.

Acest fenomen ciudat sub forma unui șurub, se numește fulger gigantic, el fiind cel mai rar, dar și cel mai puternic tip de fulger, care apare de doar 1.000 de ori pe an în lume. Acesta produce de peste 50 de ori mai multă energie decât un fulger obișnuit ce brăzdează cerul în timpul unei furtuni normale.

Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Structură extraterestră într-o crustă din Australia VIDEO

Oamenii de știință de la Institutul de cercetare tehnologică Georgia, de la Universitățile Huntsville, Lubbock, New Hasmshire, Duke și Oklahoma au analizat un fulger gigantic, care a ieșit în mod neobișnuit dintr-un nor deasupra orașului Oklahoma din Statele Unite.

Echipa a constatat, după multe investigați, că uriașul fulger a dezvoltat o energie de 300 de coulombi (unitatea de măsură a sarcinii electrice) în partea de sus a norului din ionosfera inferioară a Pământului.

”Transferul de încărcare electrică este aproape dublu față de cel mai mare fulger gigantic observat anterior și este comparabil cu cel mai mare înregistrat vreodată pe Pământ”, au spus cercetătorii.

Obiect extraterestru descoperit în ocean: Este primul venit dintr-o lume îndepărtată VIDEO

Un om de ștință din Hawley, Texas, SUA, a filmat acest fulger gigantic cu o cameră video, care a folosit lumina scăzută, pe 14 mai 2018, urmărind cum descărcarea electrică uriașă iese din nor înainte de a se conecta cu particulele din ionosferă, la aproximtiv 96 de kilometri deasupra Pământului (fulgerul s-a întins pe o înalțime de 80 de kiloemtri).

Un alt fulger gigantic a mai fost filmat în 2017 de Observatorul Gemini din Mauna Kea din Hawaii în 24 iulie, care s-a întins până la aproximativ 80 de kilometri deasupra Pământului.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#fulger, #fenomen neobisnuit, #fulgere spatiu, #fulgere vazute spatiu, #descarcari electrice, #Oklahoma , #fenomen