Concluzii după finalul Summitului G20. Lavrov afirmă că a fost un succes în timp ce Macron susține că Rusia a fost izolată

Duminica, 10 Septembrie 2023, ora 20:18
2451 citiri
Concluzii după finalul Summitului G20. Lavrov afirmă că a fost un succes în timp ce Macron susține că Rusia a fost izolată
Președintele frances Emmanuel Macron susține că s-a reușit izolarea Rusiei FOTO Twitter / Emmanuel Macron

Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat duminică şi India a predat preşedinţia blocului către Brazilia, în timp ce atât SUA, cât şi Rusia au lăudat consensul la care s-a ajuns pentru a fi adoptată Declaraţia finală, care nu condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, dar cere în schimb membrilor să evite folosirea forţei, relatează Reuters.

Premierul indian Narendra Modi le-a propus liderilor grupului să organizeze încă o reuniune virtuală în noiembrie pentru a analiza progresele înregistrate în ceea ce priveşte sugestiile şi obiectivele politice anunţate în weekend.

"Este responsabilitatea noastră să analizăm sugestiile care au fost făcute pentru a vedea cum pot fi accelerate progresele", a spus el într-o declaraţie.

Sâmbătă, grupul a adoptat Declaraţia reuniunii de la New Delhi, care evită să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar subliniază suferinţa umană pe care conflictul a provocat-o şi cere tuturor statelor să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii.

Consensul a venit ca o surpriză. În săptămânile care au precedat summitul, opiniile foarte divergente privind războiul au ameninţat să deraieze reuniunea, statele occidentale cerând membrilor să condamne Moscova pentru invazie, iar Rusia ameninţând că va bloca orice rezoluţie care nu reflectă poziţia sa.

"Acesta a fost unul dintre cele mai dificile summituri G20 din istoria de aproape douăzeci de ani a forumului. A fost nevoie de aproape 20 de zile pentru a ajunge la un acord asupra declaraţiei înainte de summit şi de cinci zile aici, la faţa locului", a declarat Svetlana Lukaş, negociatorul guvernamental rus pentru G20, citată de agenţia rusă de presă Interfax. "Acest lucru nu s-a datorat numai unor dezacorduri pe tema Ucrainei, ci şi diferenţelor de poziţii pe toate chestiunile cheie, în primul rând pe cele legate de schimbările climatice şi de tranziţia către sisteme energetice cu emisii reduse de carbon", susţine reprezentanta Rusiei.

Un oficial al Uniunii Europene, care nu a dorit să fie numit, a declarat însă că războiul din Ucraina a fost cel mai controversat subiect al negocierilor. "Fără leadership-ul Indiei nu ar fi fost posibil" un consens, a declarat oficialul, adăugând că Brazilia şi Africa de Sud au jucat, de asemenea, un rol crucial în reducerea diferenţelor.

LAVROV CONSIDERĂ CĂ ŢĂRILE EMERGENTE AU ÎNVINS ALIAŢII OCCIDENTALI AI UCRAINEI

Ministrul de externe Serghei Lavrov, şeful delegaţiei ruse, a declarat că summitul a fost un succes pentru India, precum şi pentru Sudul Global, denumire sub care sunt desemnate ţările în curs de dezvoltare ale lumii.

Poziţia Sudului Global în cadrul discuţiilor a ajutat la evitarea unei umbriri a agendei G20 de către Ucraina, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă. "India a consolidat cu adevărat membrii G20 din Sudul Global", a mai afirmat reprezentantul lui Putin.

La rândul său, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că declaraţia summitului "face o treabă foarte bună în ceea ce priveşte apărarea principiului că statele nu pot folosi forţa pentru a căuta să obţină teritorii sau pentru a încălca integritatea teritorială şi suveranitatea sau independenţa politică a altor state".

Germania şi Marea Britanie au lăudat, de asemenea, rezoluţia, dar Ucraina a declarat că "nu are nimic de care să fii mândru".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că G20, un club de ţări care a fost înfiinţat pentru a rezolva problemele economice internaţionale, nu este neapărat locul în care să se aştepte progrese diplomatice în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Cu toate acestea, el consideră că declaraţia G20 nu reprezintă o victorie diplomatică pentru Rusia.

"Acest G20 confirmă încă o dată izolarea Rusiei. Astăzi, o majoritate covârşitoare a membrilor G20 condamnă războiul din Ucraina şi impactul acestuia", a declarat Macron într-o conferinţă de presă după ceremonia de închidere a summitului.

Summitul a admis, de asemenea, Uniunea Africană, care include 55 de state membre, ca membru permanent al G20, subliniind faptul că blocul include mai multe ţări în curs de dezvoltare.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi cel rus Vladimir Putin au fost absenţele notabile de la summit. Nu au vorbit nici măcar prin legătură video.

Casa Albă a declarat că nu ştie ca preşedintele Joe Biden - care de la New Delhi a plecat direct în Vietnam - să fi avut vreo discuţie cu Lavrov sau cu premierul chinez Li Qiang, care au condus delegaţiile ţărilor lor la summit.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Pentru că foarte mulți miliardari au devenit experți în plata unor taxe cât mai mici și în ascunderea banilor în paradisuri fiscale, Brazilia a propus o taxă de 2% asupra celor mai bogați...
#G20, #summit G20, #Emmanuel Macron, #Serghei Lavrov , #India