Ziare.com

Tramvaie suspendate si transport pe calea ferata in Bucuresti? Doar PR, proiecte sclipicioase, care iau fata. Ce ar rezolva, totusi, traficul de cosmar

de Irina Olteanu
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 08:25

   

Tramvaie suspendate si transport pe calea ferata in Bucuresti? Doar PR, proiecte sclipicioase, care iau fata. Ce ar rezolva, totusi, traficul de cosmar
Bucurestiul este din ce in ce mai sufocat de masini, transportul public este un cosmar, in timp ce strazile sunt din ce in ce mai pline de gropi.

Aceasta este realitatea pe care o traiesc zi de zi bucurestenii. Iar la aceasta realitate, primarul Gabriela Firea vine cu idei cel putin discutabile si cu termene de realizare care ii depasesc poate si un viitor al doilea mandat pentru "rezolvarea" transportului in Capitala. Ultima idee de acest gen - tramvaie suspendate pe ruta Bucuresti-Magurele si in zona de nord a Capitalei, parcari pentru soferii care locuiesc in afara orasului si transport urban pe calea ferata.

Pe langa faptul ca punerea in practica a acestor idei nu ar ajuta foarte mult aglomeratia din Bucuresti, avand in vedere ca nu se adreseaza principalelor cauze - lipsa de parcari de resedinta, starea jalnica a mijloacelor de transport in comun, cresterea de la un an la altul a numarului de masini din Bucuresti sau care tranziteaza Capitala, si sansele de implementare sunt destul de reduse.

Ciprian Ciucu, consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, sustine ca promisiunile facute de Gabriela Firea sunt doar miscari de PR.

Este greu de spus cand va fi pus in aplicare proiectul tramvaielor suspendate pentru ca, afirma Ciprian Ciucu, nici macar nu este inclus in Planul de Mobilitate al Bucurestiului.

Mai mult, desi Gabriela Firea a spus ca a inceput deja pregatirile tehnice, consilierul PNL arata ca acestea sunt doar vorbe. Pentru ca proiectul sa fie realizat, primul pas este studiul de prefezabilitate, care in momentul de fata nu exista.

"Nu se va face (linie de monorail - n.red.). Primarul a tot anuntat diverse lucruri, dar nu se intampla. E doar o miscare de PR. Normal ar fi ca inainte sa fie un studiu de prefezabilitate, care ne-ar spune daca ideea este buna sau nu. Dupa aceea, ar trebui realizat un studiu de fezabilitate, pentru a putea incepe sa faca si un proiect tehnic. Acesta va trebui si bugetat, sa se spuna cat vor costa lucrarile. Apoi, trebuie sa se decida in cat timp vrea sa il finalizeze, pentru ca in functie de acest lucru ii va aloca si bugetul.

Daca vrei sa termini un proiect rapid, ii aloci multi bani, daca vrei sa il intinzi pe 10 ani imparti suma la 10 ani. Apoi, dupa ce ai studiul de fezabilitate, faci proiectul tehnic, scris de ingineri. Cu el, te duci la finantatori, sau la Banca Europeana de Investitii si Dezvoltare, sau poti sa dai bani din bugetul propriu. Asa ceva poti sa anunti dupa ce ai macar studiul de prefezabilitate. Decizia nu poti sa o iei si sa o anunti tu pur si simplu.

Asa spune intotdeauna, ca a facut pregatire tehnica, dar niciodata nu explica ce inseamna pregatire tehnica. Pentru a o crede cat de cat, ar fi trebuit sa publice pe SEAP un anunt de atribuire catre o firma de consultanta care sa faca studiul de prefezabilitate. Iar asa ceva nu exista", ne-a declarat Ciprian Ciucu.

Promisiunile Gabrielei Firea nu au acoperire, sunt doar declaratii politice

Toate acestea sunt doar declaratii politice, promisiuni fara acoperire, facute pentru a distrage atentia de la problemele grave cu care se confrunta Bucurestiul si care ar fi mai usor de realizat, sustine la randul sau Ionut Ciurea, vicepresedinte al Asociatiei Pro Infrastructura.

"Sunt multe lucruri de discutat in legatura cu aceste promisiuni. Primarul probabil ca ce viseaza noaptea spune ziua. Sau vede ce se face prin alte parti si spune ca face si ea. Este usor de spus. Sunt doar declaratii politice, promisiuni fara niciun fel de acoperire in realitate si, din pacate, multe dintre ele sunt date doar pentru a mai avea un subiect de discutat si sa distragem atentia de la alte subiecte importante cum ar fi atatea pasaje care trebuie facute in Bucuresti, mentenanta strazilor si multe alte lucruri care sunt mai aproape de realitate si fezabilitate decat promisiunile acestea. Ce studii tehnice s-au facut? Astea sunt niste fantasmagorii", crede Ionut Ciurea.

El a subliniat ca, pentru implementarea proiectului de tip monorail, cu tramvaie suspendate, trebuie sa se tina cont de foarte multe lucruri. La fel ca si Ciprian Ciucu, Ionut Ciurea spune ca, in primul rand, este necesar un studiu de fezabilitate foarte serios si foarte bine documentat.

Apoi, afirma el, toate lucrarile din Bucuresti trebuie sincronizate.

"Daca vorbim la modul tehnic, trebuie sa vedem in primul rand un studiu de fezabilitate ce ar zice. Ce tehnologie, unde trebuie facute pasaje, pe ce directii. Este simplu de spus ca o sa facem nu stiu cate linii de tramvai. Orice poti sa zici. Si mai e un lucru.

In Bucuresti, aceste proiecte de infrastructura, de orice fel ar fi ele, trebuie sincronizate intre ele. Un exemplu perfect este reabilitarea liniei de tramvai din Pantelimon, care pune cumva bete in roate dezvoltarii metroului in zona respectiva. Pentru ca ne apucam sa facem nu stiu ce linie de tramvai si apoi spune si Metrorex ca voia sa faca nu stiu ce linie de metrou, sau vrem sa facem si nu stiu ce drumuri. Trebuie sincronizate toate aceste lucruri.

Toate lucrurile astea trebuie foarte bine studiate si trebuie realizate printr-un studiu de fezabilitate foarte bun, foarte bine documentat. In functie de cifrele de trafic, in functie de planul de mobilitate urbana durabila, in functie si de ce spune cetateanul simplu. De multe ori facem niste dezbateri publice doar ca sa le bifam. Nici macar nu sunt invitati toti actorii implicati", ne-a mai declarat Ionut Ciurea.

Indiferent ce facem in Bucuresti, trebuie sa demolam

Totodata, afirma vicepresedintele Asociatiei Pro Infrastructura, trebuie luate in calcul si exproprierile. Bucurestiul este foarte aglomerat si, pentru a realiza un proiect de infrastructura, de orice fel, sunt necesare foarte multe demolari.

"Trebuie luat in calcul si aspectul exproprierilor. Indiferent ce facem in Bucuresti, trebuie sa demolam. Sa ne aducem aminte de Pasajul Basarab, unde a fost o intreaga nebunie. Si daca facem un pasaj pentru tramvaie, nu facem si pentru masini pe modelul Pasajul Basarab? Facem doar pentru tramvai? Adica demolam niste cladiri doar sa facem un pasaj pentru tramvai?

Partea de implementare ne omoara in Bucuresti. Trebuie finantate aceste proiecte, trebuie facuta partea birocratica. Ca sa faci infrastructra de orice fel in Bucuresti, trebuie sa demolezi la greu, pentru ca este aglomerat. Trebuie sa faci deranj mare. Uitati-va la linia de metrou M5. Acum este mai bine, dar au fost 5-6 ani de groaza in trafic", a mai spus Ionut Ciurea.

Transport urban pe calea ferata? Un proiect greu de realizat

Gabriela Firea a mai promis si ca se va putea circula cu trenul prin oras: "Transportul urban pe cale ferata este utilizat in marile aglomerari urbane din Europa, in timp ce reteaua de cai ferate din Bucuresti, cat si centura feroviara a Bucurestiului stau neutilizate de 28 de ani".

Ionut Ciurea sustine ca si aceasta promisiune este greu de realizat. In primul rand, inia de cale ferata din Capitala se afla intr-un stadiu avansat de degradare si, in al doilea rand, aceasta apartine CFR.

"Care transport pe calea ferata? Centura feroviara aia e vai si amar de ea, trebuie reabilitata. Doamna primar se pricepe mai nou foarte bine la infrastructura. Probabil ca a vazut ca e un domeniu catchy si a spus ca hai sa nu mai vorbim despre spitale si scoli, sa vorbim despre infrastructura. Dar sunt doar vorbe, nimic la modul concret.

Ar trebui sa inceapa largirea Fabricii de Glucoza, sa termine mai multe pasaje care sunt prin Bucuresti, ar trebui reabilitate liniile de tramvai, ar trebui sa se ocupe de licitatiile pentru tramvaiele noi. Si apoi sa promitem cai verzi pe pereti. In primul rand, ca sunt informatii incomplete. Centura feroviara nici nu tine de primarie, e a CFR-ului. Primarul vrea sa faca lucrari si la Domnesti, si peste tot", adauga vicepresedintele Asociatiei Pro Infrastructura.

Si consilierul Ciprian Ciucu subliniaza ca reteaua de cai ferate din Bucuresti tine de Ministerul Transporturilor. El a precizat insa ca reabilitarea lor apare in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD), doar ca proiectul trebuie realizat de CFR.

"Linia de cale ferata din Bucuresti apartine de Ministerul Transporturilor. Apare insa in PMUD acest proiect si trebuie sa il faca CFR-ul, dar nu imi clar ce o sa faca. Tot acest proces trebuie gandit foarte bine, planificat, trebuie inteles si explicat populatiei. Pentru ca, daca faci bucatele care nu se integreaza una in alta si creezi mai mult probleme, populatia se va intoarce impotriva lor", ne-a spus Ciprian Ciucu.

Cum poate fi rezolvat traficul din Bucuresti. Dezvoltarea metroului, cea mai buna solutie

Pentru rezolvarea problemelor traficului din Bucuresti autoritatile trebuie sa vina cu solutii inteligente, considera Ionut Ciurea.

Cea mai buna solutie este realizarea mai multor linii de metrou. Insa el atrage atentia ca, daca Metrorex va fi preluat de Primaria Capitalei, ne vom lua adio de la noi linii de metrou. Si asta pentru ca, afirma vicepresedintele Asociatiei Pro Infrastructura, constructia lor costa foarte mult, iar Primaria nu investeste in infrastructura.

"Nu este o singura solutie care rezolva traficul din Bucuresti. Trebuie mai multe solutii inteligente si combinate. Partea de transport personal trebuie integrata cu transportul public, iar transportul public are nevoie de solutii integrate. Avem metrou, care este varianta cea mai buna. Partea proasta este ca dureaza foarte multi ani sa fie implementat si costa foarte mult. Niciodata nu o sa poata primaria sa implementeze o structura de metrou in Bucuresti. Se implementeaza centralizat.

Daca metroul va fi preluat de Primarie, ne luam adio de la el. Primaria baga bani in subventii pentru caldura si apa si nu baga bani in infrastructura. Sa ne uitam pe buget si vedem. Tot ce spune Firea sunt promisiuni aiuristice, minciuni gogonate. Asa cum a fost povestea cu autostrada suspendata, erau niste solutii inteligente si utile, s-au facut niste desene frumoase si in rest nimic", a precizat Ciurea.

Si Ciprian Ciucu este de parere ca dezvoltarea liniilor de metrou reprezinta cea mai buna solutie pentru rezolvarea traficului din Bucuresti.

"Toate orasele mari, moderne, se bazeaza pe metrou. Este cel mai rapid si eficient mijloc de transport in comun. In primul rand, Gabriela Firea ar trebui sa profite de puterea politica, pentru ca are o imensa putere politica in propriul partid, si sa se duca peste Guvern pentru a termina mai repede magistrala 5 din Drumul Taberei si sa refaca studiul de fezabilitate ca sa continue magistrala pana in Pantelimon", ne-a declarat Ciprian Ciucu.

Folosim liniile RATB construite de Ceausescu

Apoi, afirma consilierul PNL, trebuie realizata Soseaua de Centura a Capitalei.

"Nu e nevoie de cine stie ce consultanti si experti sa faca Soseaua de Centura. Lucrurile sunt penibile deja. Primarul cauta tramvaie suspendate si nu a facut Soseaua de Centura", a subliniat Ciucu.

Totodata, el spune ca o alta masura pentru ca traficul din Bucuresti sa nu mai fie un cosmar este dezvoltarea transportului in comun, pentru ca bucurestenii circula pe linii RATB construite de Nicolae Ceausescu.

"Trebuie prioritizat cu adevarat transportul in comun. Si asta inseamna noi investitii pentru a deschide noi trasee de linii de tramvai. Pentru ca noi mergem acum pe traseele si statiile facute in anii '70, dupa cutremur, de Ceausescu. Orasul si-a schimbat fluxurile de mobilitate, iar noi folosim fix aceleasi trasee de tramvaie, troleibuze si autobuze ca pe vremea lui Ceausescu. Trebuie investiti bani seriosi pentru a face noi linii de tramvai, pentru a achizitiona tramvaie noi de capacitati mai mari.

Apoi trebuie sa reconfigureze traseele RATB ca sa asigure circulatia pe Nord - Sud - Est - Vest si apoi pe diagonale. Trebuie prioritizat si transportul in comun raportat la transportul cu masinile personale. Adica sa creeze aceste linii de transport, sa puna la dispozitie autobuze noi si curate, tramvaie noi si curate si sa garanteze un program care sa fie afisat pentru ca bucurestenii sa stie la ce ora vine autobuzul in statie si cand ajunge la destinatie.

Apoi, sa introduca benzi individuale pentru transportul public. Si astfel cei care stau, de exemplu, in Snagov, vin pana la parcare, se urca in mijlocul de transport in comun si prefera sa faca 25 de minute decat o ora cu masina. Dar ea alege doar proiecte care iau fata, sclipicioase", a conchis Ciprian Ciucu.

Gabriela Firea promite ca va rezolva problema traficului din Capitala, dar da bani pe targuri, biserici si statui:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6637 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce este de facut

Chiar daca vor fi primari in Bucuresti de la PNL, USR in capitala traficul va fi foarte aglomerat din cateva motive:
bucuresteni, ilfoveni NU vor deloc din comoditate, mandrie, prostie sa foloseasca minim 1 zi pe saptamana transportul in comun, microbuze, tren, se construieste si in locuri unde ar trebui sa fie spatiu liber sau parcuri, bucuresteni si ilfoveni au bani de pierdut pe carburanti si timp aiurea, sunt putine linii de metrou, sunt putine pasaje. Autobuzele, metroul sunt moderne, tramvaiele nu.

 

Nimic nu se poate face !!!

"Ca sa faci infrastructra de orice fel in Bucuresti trebuie sa demolezi la greu, pentru ca este aglomerat."
"Pentru ca noi mergem acum pe traseele si statiile facute in anii '70 dupa cutremur de Ceausescu."
...
Cine are azi curajul sa faca ce a facut Ceausescu?
Nimeni!!!
De 28 dea ani nu sa mai facut nimic in Bucuresti.Exceptie,cate ceva la metrou.

Parisul e un oras modern pentru ca a fost demolat aproape jumatate.Parisul e un oras modern pentru ca a interzisa constructia de zgarie-nori in centrul orasului.

sa demolezi?

pai ceausescu a demolat si au urlat toti la el pe la vocile americii si germaniei si cele ale europei libere si frantei internationale. da acum ce bun e metroul. din banii romaniei ca din bani europeni ciuciu. nu va place suspendatul ca-n america si japonia circulati frate pe jos pana vi se rup papucii.

DACA GABI AR FI AVUT ..o copilarie fericita , jocul cu

trenuletul sau tramvaiul (asta-i drept de autor la olgute) nu ar fi fost acum de risul curcilor ...

Ceea ce este greu de inteles pentru o persoana matura si cu o minima viziune despre viata moderna , de ce nu colaboreaza mdm Firea cu alti primari mai capabili sau cu specialisti in urbanism si in arhitectura si sa inceteze cu aceste orgii ce pot provoca catastrofe in urbanism.

Pentru documentare , si apdatare sa o trimitem pentru inceput in Honolulu , sa nu aiba , altfel , doamne vreun mare shock !

Prea ii crezi pe toti tampiti

"bucuresteni, ilfoveni NU vor deloc din comoditate, mandrie, prostie sa foloseasca minim 1 zi pe saptamana transportul in comun"

Te asigur eu ca daca ar ajunge intr-un timp rezonabil si in conditii omenesti la lucru, ar renunta la masina. Costa si gasirea locurilor de parcare e un chin.

Daca tu crezi ca spun prostii, fa un lucru simplu: caute pe net imagini folosind cautarea "Piata Victoriei metrou". E nodul cel mai important de metrou, de unde se merge spre nordul orasului, spre locurile de munca.

Dupa aia vorbeste de bucurestenii si ilfovenii care refuza "din prostie" sa foloseasca mijloacele de transport in comun.

Oricat s-ar imbunatati transportul in comun,

bucuresteanul nu poate renunta la folosirea masinii personale. Ar renunta si in situatia de acum, dar nu poate dintr-un motiv destul de clar: distantele sunt mari si omul trebuie sa rezolve, in aceeasi zi (sau in aceeasi seara, dupa servici, sau inainte, in drum spre servici), o gramada de probleme. Chiar daca este nevoit sa isi lase masina ceva mai departe de tinta, tot iese mai bine decat sa schimbe si sa astepte mijloacele de transport in comun.
Daca ai de rezolvat probleme la institutii ale statului, cu atat mai mult ai nevoie de masina ca sa te misti in multe locuri. Nu s-a facut nimic in privinta acelui Oficiu Unic de care s-a vorbit inca din anii '90, unitati organizate la nivel de zona (cartier) si la care ceteanul sa faca un singur drum pentru a rezolva orice problema in legatura cu statul. Foarte putine probleme se pot rezolva on-line cu institutiile statului. Daca la bancile comerciale poti vedea conturile prin Internet, conturile de la trezoreriile statului nu le poti vedea. Nici macar a vedea o fisa pasiva, fara a face tranzactii, doar sa stii ce ai de plata sau cati bani s-au acumulat acolo.
Apoi dusul si luatul copiilor de la scoala. La noi nu exista autobuze scolare ca in alte parti. Foarte multi bucuresteni pleaca cu masina de acasa special pentru a face mai multe drumuri si a rezolva problemele membrilor familiei.
In Bucuresti nu se poate renunta la masina personala. Doar daca nu ai familie, serviciul este aproape de casa si nu ai probleme pe la institutiile statului. Sunt si din acestia, dar majoritatea oamenilor activi au nevoie de multe deplasari intr-un oras mare, cu disnta mari si intr-un sistem prost organizat care, de cele mai multe ori, pune oamenii sa faca mai multe drumuri pentru a rezolva o singura problema.
O solutie ar fi sa se faca multe sensuri unice (ca in Viena, de exemplu). In cartiere, toate aleile dintre blocuri ar trebui sa fie cu sensuri unice. Asta in paralel cu solutii de parcare a masinilor pentru ca sa nu mai blocheze sau sa nu mai stramtoreze caile de acces. Nici sa dam amenzi si sa colectam banii in mod civilizat nu suntem in stare. Cu fisa autoturismului pe Internet accsebila proprietarului, poza cu parcarea ilegala, amenzile primite si achitarea lor on-line. Nu achiti amenzile si impozitele, ti se blocheaza intregul rol pe care il ai la Administratia Financiara. Nu mai poti inmatricula o masina noua, nu mai poti vinde o masina, la fel si cu locuinta etc. Se deblocheaza in momentul cand iti platesti toate amenzile si impozitele restante. Cam asa trebuie procedat, altfel nu ne vom civiliza niciodata. Daca s-ar proceda asa, foarte multi cetateni nu ar mai cuteza sa isi lase masinile parcate aiurea.

 

care e problema bucuresteanului?

pana in perioada interbelica si un deceniu dupa nici opinci nu aveau in picioare bietii de ei. b o u l si caruta pe roti de lemn era cel mai uzual mijloc de transport.

 

Bucurestiul a fost "omorat" in ultimii 28 de ani, in principal

din cauza de retrocedari și apoi constructii autorizate pana in buza strazii, dat fiind ca multe sunt practic cu zidurile de rezistentza chiar in buza strazii...
Arhitectii nu au realizat nici un masterPlan de dezvoltare urbana a orasului lui Bucur, drept pentru care au fost autorizate constructii uriase in zone puternic afectate la cutremure,cum e zona Floreasca-Pipera.
Actualele drumuri au fost creionate din ani 70-80 cand daca era un autoturism poate la 10 familii...
Acum cu deschiderea asta, ro au inceput sa-si aduca din occident, rable inca bune cu care au napadit strazile si au facut ca locurile de parcare sa fie un lucru jinduit de oricine.
Sa mai faci acum drumuri, cand mai ieri becali lua pentru 6 mp de langa podul ala de la Orhideea 1,6 milioane de euroi, e practic impozibil !
Si nu in ultimul rand, legislatia existenta nu a facut ca noile constructii, mai ales cele cu destinatie de birouri, sa aiba din proiect, asigurate locurile de parcare, drept pentru care buna parte din drumurile existente sunt folosite in acest scop.
Soselele suspendate, tranvaiele suspendate, ca si trenurile ce circula prin oras (metrourile de suprafata) sunt solutii care necesita administatori seriosi si mai ales constructori capabil. Cum noi nu suntem China si reusim ca dupa mai bine de 7 ani sa nu finalizam ai 5 km de metrou din Dr.Taberii, nu vad sa traiesc, eu ca si multi dintre cei ce posteaza acum, sa vad o inbunatatire a existentei din aceasta capitala care ar trebuie sa fie una europeana... dara acum ca am avut doua saptamani de iarna, drumurile seamana ff mult cu cele ce le vedem din reportazele din Siria... Si nu ma mira caci un constructor garanteaza asfaltul pe care il aplica timp de maxim sase saptamani.. dupa care se poate alege praful de el !

 

Imaginea de mai sus este "deja vu"!

Tovarasa Elena Ceausescu,in noua ei varianta postuma,Firea,
da sfaturi pretioase!
Un mare sociolog francez spunea ca nimic nu omoara mai sigur ca RIDICOLUL!
Daca nu se dormea 30 de ani de la caderea comunismului, acum Bucurestiul avea 10 linii de metrou care ar fi rezolvat in mare problema transportului bucurestean!
Metroul este independent fata de intemperii,mai ales iarna!
Prin vointa politica a lui Ceausescu(nu a facut numai rau!)
in 8 ani s-a construit in Bucuresti actuala retea de metrou,transformand Bucurestiul din oras fara metrou in capitala cu cea mai mare retea de transport subteran dintre tarile "Est Europene"!
Si atentie,totul realizat integral de romani!
Firea bate campii si va continua sa-i bata facand show-ri televizate ,pana cand va fi maturata de la PMB!
Ar trebui sa-i sanctionam pe cei 12% din electoratul bucurestean care au votat ca zombii actuala "primarita"!
Sa speram ca urmatorul Primar General va fi unul competent dedicat binelui public!Teo

 

tovarasa pandelia

pentru zapada aia catstrofala de 10cm am doua idei geniale , sa le promiteti babelor cu fes peste batic 2 pui congelati si trotuare incalzite , sau in caz de asemenea mari calamitati sa iasa fiecare bucurestean cu foen-ul sa topeasca zapada de pe trotuare .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor