Condamnare cu executare pentru „vioara doi” din STS din ultimul mandat al lui Ion Iliescu. Generalul Florin Mihalache, cu un picior în pușcărie - DECIZIA

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 21:30
7306 citiri
Condamnare cu executare pentru „vioara doi” din STS din ultimul mandat al lui Ion Iliescu. Generalul Florin Mihalache, cu un picior în pușcărie - DECIZIA
Generalul (r.) Florin Mihalache este un apropiat al lui Marian Vanghelie. FOTO: YouTube.com

Generalul (r.) Florin Mihalache, director adjunct al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în ultimul mandat al președintelui Ion Iliescu, a fost condamnat joi, 21 decembrie, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și fals. Florin Mihalache i-a cerut unui om de afaceri 75.000 de euro, cu promisiunea că-i va „stinge” toate litigiile pe care firma lui le avea în instanțele din Capitală.

Generalul Florin Mihalache fost adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în perioada 2001-2005 și este un apropiat al fostului edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie și al fratelui acestuia, Paul Vanghelie.

Inițial, generalul îi solicitase denunțătorului un bolid de lux, dar s-a mulțumit apoi cu contravaloarea acestuia.

Găsit vinovat de Tribunalul București pentru toate capetele de acuzare

Tribunalul București l-a condamnat pe fond pe generalul Florin Mihalache la 3 ani și 8 luni cu executare, însă hotărârea definitivă va fi pronunțată de Curtea de Apel București:

  • „Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (fapta din august 2021 – decembrie 2021).
  • Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor (fapta din 06.01.2022).
  • Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (fapta din 06.01.2022).
  • Constată că faptele ce constituie obiectul judecății au fost săvârșite în concurs.
  • Contopește pedepsele principale concurente, urmând a aplica inculpatului pedeapsa cea mai mare, de 3 ani închisoare, care va fi sporită cu 8 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul pedepselor ce nu se mai execută, inculpatul urmând a executa, în final, pedeapsa de 3 ani și 8 luni închisoare.
  • Obligă pe inculpatul Mihalache Florin la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
  • Cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 20.12.2023, soluția fiind pusă la dispoziţia publicului prin mijlocirea grefei”, se arată în minuta Tribunalului București.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru fostul director adjunct al STS

Pe data de 4 mai 2022, generalul în rezervă Florin Mihalache, fost director adjunct al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în perioada 2001-2005, a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi fost prins în flagrant primind mită 75.000 de euro de la administratorul unei firme, căruia inițial îi ceruse o mașină de lux.

Generalul a fost deferit justiției pentru trafic de influență, spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada august 2021 - ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză), inițial, un autoturism de lux, ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra reprezentantului a două societăți comerciale cu care martorul avea mai multe litigii, în scopul stingerii acestora.

Concret, „intervenția” inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile reprezentate de persoana menționată mai sus către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro.

Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru „serviciile” sale, la data de 06 ianuarie 2022, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut.

În contextul menționat mai sus, la data de 12 ianuarie 2022, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
#general STS, #condamnare inchisoare, #trafic de influenta, #spalare de bani, #fals, #Marian Vanghelie, #DNA, #Tribunalul Bucuresti , #justitie