Mofturile generalului STS Florin Mihalache cu privire la automobilul de lux cerut ca șpagă: „E mașină de gagică, ca de țigani, deci ca să mă înțelegi!” MOTIVARE

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 21:39
15495 citiri
Mofturile generalului STS Florin Mihalache cu privire la automobilul de lux cerut ca șpagă: „E mașină de gagică, ca de țigani, deci ca să mă înțelegi!” MOTIVARE
Generalul (r.) Florin Mihalache este un apropiat al lui Marian Vanghelie. FOTO: YouTube.com

Generalul STS Florin Mihalache – condamnat pe fond la 3 ani și 8 luni pentru trafic de influență – se arăta mofturos în discuțiile cu denunțătoarea cu privire la marca, culoarea și performanțele bolidului de lux pe care l-a cerut de la acesta pentru a-i rezolva problemele firmei. Din motivarea deciziei de condamnare a Tribunalului București rezultă că Florin Mihalache ezita să aleagă între un Audi Q8 și un Mercedes GLC, iar când martora i-a propus să-i dea propria mașină, generalul STS i-a spus că e vișinie, o culoare „de gagică, ca de țigani”.

Generalul (r.) Florin Mihalache, director adjunct al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în ultimul mandat al președintelui Ion Iliescu, a fost condamnat pe 21.12.2023 la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și fals.

Florin Mihalache i-a cerut unei femei de afaceri 75.000 de euro, cu promisiunea că-i va „stinge” toate litigiile pe care firma ei le avea în instanțele din Capitală.

Generalul Florin Mihalache a fost adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în perioada 2001-2005 și este un apropiat al fostului edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie și al fratelui acestuia, Paul Vanghelie.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Interceptări: Ce mofturi făcea generalul pentru traficul de influență

Inițial, generalul îi solicitase denunțătoarei un bolid de lux, dar s-a mulțumit apoi cu contravaloarea acestuia:

Mihalache Florin: (…) Rezolvă-ți treaba! Ți-o rezolvi tu cu mine, nu mie mi-o rezolvi, da? Mie îmi rezolvi cu mașina. Ți-am zis! Îmi rezolvi mașina.

Diaconescu Nicoleta Elena: N-am spus nimic de mașină, că aia e cea mai simplă poveste.

Mihalache Florin: Nu, păi aia se... se rezolvă odată cu tot. Crede-mă! Că altfel nu mă mișc.

Diaconescu Nicoleta Elena: Am înțeles.

Mihalache Florin: Tu ești prietena mea, dar nu mă mișc pentru că... N-ai zis că sunt fraier și mă ...[cuvânt obscen]...toți? Ei, acum de data asta...

(...)

Mihalache Florin: 2.000 jumate … până-n 3… Așa că ce mașină îmi cumperi?

Diaconescu Nicoleta Elena: Ce mașină îți dorești? Da' îți fac leasing întâi, că n-am bani.

Mihalache Florin: Iei pe leasing. Da. Plătești tu leasingul.

Diaconescu Nicoleta Elena: Dacă îți spun.

Mihalache Florin: După aceea îmi ia mașina, că... dup-aia tu nu o să mai plătești leasingul. ...[neinteligibil]... nu cunosc eu marfa!

(...)

Mihalache Florin: Păi care, că până la urmă tot nu înțeleg? Ce-i cu A8-ul ăla?

Diaconescu Nicoleta Elena: Q8 ți-am trimis.

Mihalache Florin: Q8. Da.

Diaconescu Nicoleta Elena: Păi pe ăla. Ți-am zis, hotărăște-te ca să pot să cer oferta.

Mihalache Florin: Păi de când e și câți kilometri are, că nu spune nimic?

Diaconescu Nicoleta Elena: Cum să nu spună? Îți mai trimit o dată, când ajung la birou.

Mihalache Florin: Da. Mi-ar place și un Merțan de ăsta, 350. Dar până în 3.000 motorul... 3,50 GLC-ul, ăla.

Diaconescu Nicoleta Elena: GLC-ul?

Mihalache Florin: 3,30, dar diesel. Îmi place. Tu cum ai bordul, îl ai mare sau?

Diaconescu Nicoleta Elena: Mare. Da.

Mihalache Florin: Ei, așa îmi place cu bordul ...[neinteligibil].... Mai ești cu mașina? Nu.

Diaconescu Nicoleta Elena: Nu. A mea e în service. Nu ți-am zis?! Nu știu cât o mai ține.

Mihalache Florin: Nu o vreau pe a ta, că e prea mare. Vreau mai mic.

Diaconescu Nicoleta Elena: Îți dădeam mașina mea.

Mihalache Florin: Păi ...[neinteligibil]... dacă nu era culoarea vișinie, o luam.

Diaconescu Nicoleta Elena: E vișinie, nici măcar nu e roșie.

Mihalache Florin: Păi tocmai! Este exact cum e mai bine. Este mașină de gagică, ca de țigani, deci ca să mă înțelegi. Nu există altă... Culorile astea... Ia uite ...[neinteligibil]... cum e cu fusta aia, una de asta o s-o vezi la una de asta.

Diaconescu Nicoleta Elena: ...[râde]...

Mihalache Florin: Corect?

Diaconescu Nicoleta Elena: Ei, nu e chiar corect.

Mihalache Florin: Și Mercedesul e mai ieftin decât Q8.

Diaconescu Nicoleta Elena: O să le cer ofertă.

Mihalache Florin: Ăla e 82.000 și ăsta e vreo 50.

Diaconescu Nicoleta Elena: Cer oferta.

Mihalache Florin: Cere ofertă și mi-arăți după aia. Da.

Diaconescu Nicoleta Elena: Da. Păi pe aia de la Q8 am oferta. Ți-o trimit din nou.

Mihalache Florin: Și cum procedezi?

Diaconescu Nicoleta Elena: Fac leasing, că eu nu am bani ca (…).

Mihalache Florin: Păi nu, faci leasing și? Ce ai făcut? Dacă ai făcut leasing, nu-l plătești și după aia...

Diaconescu Nicoleta Elena: Și când vine (…) să-mi plătească terenul, iau de acolo.... Cum, mă, să nu plătesc leasingurile? Ce ai?

Mihalache Florin: Păi de unde plătești, dacă nu ai bani? ...[neinteligibil]...

Diaconescu Nicoleta Elena: Acum produc niște...

Mihalache Florin: ...[neinteligibil]...

Diaconescu Nicoleta Elena: … produc niște bani. Îți dai seama că nu dorm pe mine?!

De ce a scăpat generalul Mihalache cu pedeapsa orientată spre minim

Iată ce a notat judecătorul de la Tribunalul București în motivarea prin care l-a condamnat pe fostul general STS la o pedeapsă orientată spre minimum prevăzut de Codul penal pentru trafic de influență:

  • „Analizând conținutul acestor convorbiri, instanța constată că, în toată perioada cuprinsă între lunile septembrie 2021 – ianuarie 2022, inculpatul (Mihalache Florin – n.r.) a indus martorei denunțătoare ideea că litigiile născute între cele trei societăți nu pot fi rezolvate pe cale judiciară sau vor fi rezolvate extrem de târziu, iar intervenția sa (…) ar fi singura modalitate prin care societatea (denunțătoarei – n.r.) și-ar putea primi o mare parte din valoarea creanței, în urma încheierii unei tranzacții. În raport cu aceste împrejurări, instanța constată că, în cauză, sunt îndeplinite elementele constitutive esențiale ale infracțiunii de trafic de influență.
  • În prezenta cauză, activitatea de disimulare a adevăratei proveniențe a bunurilor (suma de 75.000 euro) a fost realizată prin încheierea, în mod fictiv, a unui contract de împrumut de consumație, prin care inculpatul (Mihalache Florin – n.r.) pretindea că ar fi împrumutat-o pe martora denunțătoare (Diaconescu Nicoleta Elena – n.r.) cu suma de 60.000 de euro, la 10.01.2021, și suma de 15.000 de euro, la 06.01.2022, urmând a i se restitui, la 12.01.2022, suma de 75.000 de euro.
  • Suplimentar argumentelor expuse de instanță la pct. I, al prezentelor considerente, pe care le consideră determinante în dovedirea infracțiunii, va fi avută în vedere și conduita inculpatului la data primirii sumei de bani, când acesta a folosit un aparat cu lumină UV, pentru a verifica dacă bancnotele primite nu poartă mențiunea „mită”.
  • Fiind audiat în cursul cercetării judecătorești, inculpatul a declarat că nu a intenționat să verifice dacă bancnotele primite de la denunțătoare poartă mențiunea „mită”, ci a folosit respectivul aparat pentru a verifica dacă banii primiți nu sunt falși.
  • Inculpatul a început să o suspecteze pe martora denunțătoare, începând cu luna octombrie 2021, de puternice legături cu DNA, intenționând să dea o aparență de legalitate operațiunii de dobândire a sumei de 75.000 de euro (costul traficării influenței), prin întocmirea unui contract de împrumut și prin verificarea ca pretinsa „restituire a împrumutului” să fie o acțiune de prindere a sa în flagrant, coordonată de procurori.
  • Cu privire la criteriile subiective, instanța reține că inculpatul se află la primul conflict cu legea penală și nu a rezultat dincolo de orice dubiu rezonabil, că acesta prezintă o îndeletnicire în obținerea sumelor de bani, pe cale ilicită, pentru a-și suplimenta veniturile. De asemenea, inculpatul a avut calitatea de funcționar public anterior pensionării, îndeplinidu-și atribuțiile de serviciu în mod corespunzător, fără a fi implicat în săvârșirea vreunei fapte ilicite.
  • Astfel, față de cele reținute, instanța îi va aplica, pentru săvârșirea fiecărei infracțiuni o pedeapsă cu închisoarea, orientată spre minim”, se arată în motivarea instanței de fond.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru fostul director adjunct al STS

Pe data de 4 mai 2022, generalul în rezervă Florin Mihalache, fost director adjunct al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în perioada 2001-2005, a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi fost prins în flagrant primind mită 75.000 de euro de la administratorul unei firme, căruia inițial îi ceruse o mașină de lux.

Generalul a fost deferit justiției pentru trafic de influență, spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada august 2021 - ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză), inițial, un autoturism de lux, ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra reprezentantului a două societăți comerciale cu care martorul avea mai multe litigii, în scopul stingerii acestora.

Concret, „intervenția” inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile reprezentate de persoana menționată mai sus către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro.

Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru „serviciile” sale, la data de 06 ianuarie 2022, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut.

În contextul menționat mai sus, la data de 12 ianuarie 2022, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#general STS, #condamnare inchisoare, #trafic de influenta, #motivare instanta, #Tribunalul Bucuresti , #justitie