De ce l-a achitat instanța pe generalul STS care a promovat oameni nepregătiți. Ofițerul ordona: „Aici ești în armată și faci ce ți se spune” MOTIVARE

Miercuri, 16 August 2023, ora 03:00
16105 citiri
De ce l-a achitat instanța pe generalul STS care a promovat oameni nepregătiți. Ofițerul ordona: „Aici ești în armată și faci ce ți se spune” MOTIVARE
Generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore de la STS, șef al Direcției Management Resurse Umane. FOTO: Ziare.com

Generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore și locotenent colonelul Ana Nițu au fost achitați pe fond în legătură cu fraudarea unui concurs de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), deoarece judecătorul cauzei n-a găsit probe din care să rezulte implicarea directă a acestora, în dosar fiind condamnați doar cei din subordine. Singura probă de natură a-i incrimina ar fi fost o convorbire telefonică pe linia internă a STS între cei doi ofițeri de rang înalt, discuție despre care au relatat martorii, însă transcriptul acesteia nu se află la dosar.

Procurorii DNA notau în rechizitoriu că generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS, a instigat-o pe șefa Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică, Ana Nițu, să o ajute pe soția polițistului de frontieră Liviu Berhard să devină ofițer, deși acesta nu îndeplinea criteriile.

Anchetatorii au reținut că la presiunile locotenentui-colonel (r) Ana Niţu, două dintre subordonatele ei – căpitan Adelina Sofia Ștefan și plutonier major Gabriela Racu – au îndeplinit „misiunea” de a o ajuta la examen pe soția lui Berhardt: prima a pus-o să susțină proba separat de ceilalți candidați, iar a doua i-a „șoptit” rezolvarea la telefonul mobil.

În timpul procesului, un singur martor a dat vorbit despre o convorbire telefonică purtată pe lina internă a STS între lt.col. Ana Nițu și gen. Daniel Cosmin Grigore, anume psiholoaga Cezarina Lambă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Or, instanța apreciat că nu poate pronunța o hotărâre de condamnare pe baza unei mărturii.

Altfel, în cuprinsul motivării, instanța reține că la vârful STS conducerea mai închidea ochii uneori atunci când subofițerii nu îndeplineau condițiile de promovare, dar erau înaintați în grad oricum, din „lipsă de personal”.

„Astfel de deficienţe constituie sincope în organizarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care trebuie remediate de către persoanele din conducerea acestei instituţii”, reține judecătorul.

Proba incriminatoare pentru general – o convorbire pe linia internă a STS

Pentru a înțelege argumentele achitării generalului Daniel Cosmin Grigore, mai întâi vom reda audierea din 08.10.2022 a psihologului Cezarina Ștefania Lambă, una dintre examinatoarele Anei Maria Berhardt:

Cezarina Lambă: După momentul intervievării tuturor candidaților, eu împreună cu colega mea Gionea Andra, ne-am îndreptat spre biroul doamnei Nițu, căreia colega mea i-a comunicat rezultatele testărilor. Nu mai rețin dacă doamna Nițu l-a sunat pe domnul Grigore sau invers.

Judecătoarea: După telefon ce s-a întâmplat?

Cezarina Lambă: S-a sunat, s-a discutat, s-a închis telefonul și s-a vorbit despre schimbarea rezultatelor.

Judecătoarea (consemnează): „Așa cum am arătat anterior, discuția dintre inculpații Nițu și Grigore s-a referit la schimbarea rezultatului obținut de Berhardt Ana într-un mod favorabil pentru aceasta, apoi telefonul s-a închis”. Bun, cum era justificată intervenția domnului Grigore?

Cezarina Lambă: Nu știu.

Judecătoarea (consemnează): „Nu știu de ce inculpatul Grigore a solicitat schimbarea avizului”.

Avocat: Când au intrat în biroul doamnei Nițu, acolo mai erau și alte persoane?

Cezarina Lambă: Nu știu…

Avocat: La urmărire penală a spus că doamna Nițu l-a sunat pe domnul Grigore.

Cezarina Lambă: Da.

Judecătoarea (consemnează): „Mențin declarația de la urmărirea penală, inclusiv în ceea ce privește declarația mea potrivit căreia, în timp ce mă aflam în biroul doamnei Nițu Ana aceasta a spus că îl va suna pe domnul Grigore”.

Avocat: A spus: „Am auzit că domnul Grigore i-a comunicat ceva doamnei Nițu, apoi ea mi-a comunicat să îi dăm aviz pozitiv doamnei Berhardt. În nicio situație domnul Grigore nu mi-a cerut să modific rezultatul”. Menține?

Cezarina Lambă: Da.

Avocat: A spus că alte persoane din STS i-au cerut același lucru. Așa a declarat la urmărirea penală!

Cezarina Lambă: În alte situații, persoane din STS au solicitat să fie schimbate…

Judecătoarea (consemnează): „Arăt că în alte situații au existat persoane din STS care au exercitat presiuni asupra mea ca să schimb rezultatele altor candidați”.

Avocat: Ne poate spune nume?

Cezarina Lambă: (nu răspunde).

Judecătoarea: Instanța respinge întrebarea ca nefiind utilă soluționării cauzei și pentru protejarea demnității umane. Îi sugerează domnului avocat să facă plângere penală.

Curtea: Dubiul va fi interpretat în favoarea inculpaților

În motivarea deciziei de achitare a ofițerilor STS Ana Nițu și Daniel Cosmin Grigore, instanța reține că există dubii în implicarea acestora în fraudarea concursului, iar potrivit principiilor de drept, orice îndoială este în favoarea celor acuzați:

  • „Curtea reţine, din cuprinsul interceptărilor telefonice, că discuţiile purtate de inculpaţii (Berhardt Liviu – n.r.) şi (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.) între ei, ca şi cu diferite persoane audiate în calitate de martori, (redate amplu în procesele verbale de transcriere a interceptărilor telefonice) au caracter de indiciu, exprimă opinii ale inculpaţilor (Berhardt Liviu – n.r.) şi (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.) în legătură cu desfăşurarea concursului, cu referiri ale acestor doi inculpaţi în implicarea inculpatului (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) în fraudarea examinării de către inculpata (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.), prin mijlocirea martorului Fugulin (Nicolae – n.r.).
  • Din nicio transcriere a interceptărilor telefonice nu rezultă fără echivoc că inculpatul (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) ar fi fost implicat în activitatea infracţională a inculpaţilor (Berhardt Liviu – n.r.) şi (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.), iar dorinţa inculpatei (Berhardt – n.r.) de a fi promovată în corpul ofiţerilor, prin orice mijloace, nu poate fi asociată şi extinsă asupra inculpaţilor (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) şi (Nițu Ana – n.r.), întrucât s-ar aduce atingere dispoziţiilor art. 4 alin. 2 din Codul de procedură penală.
  • Curtea reţine şi declaraţia inculpatei (Nițu Ana – n.r.), în calitate de suspect în cursul urmăririi penale, în care relatează că a acordat avize de recomandabil unor persoane care aveau valori sub 4 în componenta aptitudinilor intelectuale ca urmare a ordinelor venite din partea șefilor ierarhici (…) menționând că inculpatul g-ral de brigadă (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) i-a spus explicit: „aici ești în armată și faci ce ți se spune” în sensul că trebuie să acorde avize de recomandabil unor persoane care aveau valori sub 4 și care ar fi trebuit să primească aviz de nerecomandabil, cu justificarea că instituția se confruntă cu o lipsă acută de personal, dar fără relevanţă juridică în cazul concret dedus judecăţii, având în vedere caracterul vag al declaraţiei, fără date certe despre situaţia de fapt reţinută în actul de sesizare.
  • Referitor la discuţiile realizate prin intermediul reţelei interne de telecomunicaţii a Serviciului de Telecomunicații Speciale, Curtea constată inexistenţa mijloacelor de probă despre care se face vorbire în rechizitoriu.
  • Chiar dacă s-ar admite că inculpata Nițu Ana a fost sunată de inculpatul (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) în timp ce martora (Lambă Ștefania-Cezarina – n.r.) se afla în biroul primei inculpate, imediat după susţinerea testării psihologice de către inculpata (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.), atâta vreme cât nu se cunoaşte conţinutul discuţiei, această probă nu poate fi avută în vedere, fiind vorba doar despre o suspiciune legată de instigarea exercitată de inculpatul (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) asupra inculpatei (Nițu Ana – n.r.).
  • În egală măsură, Curtea nu reţine nicio probă din care să rezulte împrejurarea că inculpaţii (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) şi (Berhardt Liviu – n.r.) se cunoşteau între ei şi, cu atât mai puţin, că au existat complicități de natură a fi favorizată inculpata (Berhardt Ana Maria Daniela – n.r.), ca urmare a funcţiei deţinute de inculpatul (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, respectiv aceea de șef al Direcției Management Resurse Umane
  • Ca atare, după evaluarea întregului probatoriu, observând suficiente îndoieli în formarea convingerii cu privire la răspunderea penală a (Grigore Daniel Cosmin – n.r.) şi (Nițu Ana – n.r.) pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi, dubiul va fi interpretat de Curte în favoarea acestora.”, se arată în motivare.

Deznodământul pe fond în Dosarul fraudei la concursul STS

Curtea de Apel București l-a achitat în data de 04.08.2023 pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore pentru abuz în serviciu și instigare la fals intelectual în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în legătură cu fraudarea unui concurs de înaintare în grad la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Aceeași soluție de achitare a primit-o și lt.col. Ana Nițu, șefa Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din STS.

În schimb, în urma procesului pe fond, condamnări (cu suspendare) au primit doar subofițerii Adelina Sofia Ștefan și Gabriela Racu, alături de soții Berhardt:

  • Adelina Sofia Ștefan – 1 an de închisoare cu suspendare 1 pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Racu Gabriela – 1 an închisoare cu suspendare pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Ana Berhardt – 2 ani închisoare cu suspendare pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Liviu Berhardt – 3 ani cu suspendare pentru cumpărare de influență.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, fiind deja atacată pe rolul Înaltei Curți.

Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS”.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#general, #achitare, #abuz in serviciu, #fraudare concursuri, #STS, #curtea de apel bucuresti , #justitie