Italia vrea „să împuște doi iepuri dintr-un foc” investind în Africa: „Este o necesitate”

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 08:27
2131 citiri
Italia vrea „să împuște doi iepuri dintr-un foc” investind în Africa: „Este o necesitate”
Premierul Italiei Giorgia Meloni FOTO Facebook / Giorgia Meloni

Italia este pregătită să investească în Africa atât pentru a obţine energia necesară creşterii economice, cât şi pentru a combate fluxurile de migraţie, a declarat sâmbătă CEO-ul grupului Eni, Claudio Descalz, transmite Reuters.

Grupul Eni, cel mai mare importator de gaze naturale al Italiei, controlat de stat, a compensat anul trecut scăderea livrărilor ruseşti prin transportul unor volume crescute din Africa, unde este prezent de zeci de ani.

Legăturile mai strânse dintre Italia şi continent ar putea aduce beneficii reciproce, a spus Descalzi, menţionând că China a fost prezentă în Africa în ultimii 30 de ani pentru a obţine petrol, gaze şi materiale critice.

”Italia este pregătită să investească în Africa... aceasta este, de asemenea, o necesitate, deoarece energia curge acum de la sud la nord şi trebuie să fim noi cei care ghidăm acest flux de dragul nostru şi de dragul Africii”, a spus Descalzi, vorbind într-un eveniment politic la Roma de partidul prim-ministrului Georgia Meloni.

Guvernul lui Meloni a prezentat planuri pentru a transforma Italia într-o poartă energetică între Europa şi Africa, valorificând cererea vecinilor care doresc să-şi reducă dependenţa de Rusia.

Până acum au fost dezvăluite puţine detalii despre planul diplomatic al guvernului, dar unele iniţiative concrete care se adresează Africii ar putea fi anunţate anul viitor, când Italia deţine preşedinţia rotativă a Grupului celor Şapte.

Descalzi a spus că până acum investiţiile străine în Africa nu au declanşat o dezvoltare autonomă, adăugând că Italia s-ar putea confrunta cu fluxuri de migraţie şi mai mari, populaţia Africii fiind estimată să crească la 1,8 miliarde până în 2030.

Eni a anunţat recent un plan de investiţii multianual în valoare de peste 7 miliarde de dolari în Egipt.

De asemenea, a semnat un acord pentru o investiţie de mai multe miliarde de euro în Libia şi a lansat crearea de centre agricole în mai multe ţări africane, pentru a cultiva seminţe pentru producţia de biocombustibili.

Quarterly Report - Editia 4

Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”
Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”
Pentru două ierni, România ”a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova”, şi a reuşit să facă asta pentru că are un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, 23 mai,...
Surprize mari în lotul campioanei europene pentru Euro 2024
Surprize mari în lotul campioanei europene pentru Euro 2024
Selecţionerul naţionalei de fotbal a Italiei, Luciano Spalletti, a anunţat joi un lot provizoriu de 30 de jucători pentru EURO 2024, pe care figurează nume surprinzătoare, ca Stephan El...
#Georgia Meloni, #Italia, #Africa, #energie, #migranti , #Italia