Puterea din Georgia cedează în fața protestelor masive. Mesajul președintelui Zelenski pentru oamenii ieșiți în stradă

Joi, 09 Martie 2023, ora 11:00
6416 citiri
Puterea din Georgia cedează în fața protestelor masive. Mesajul președintelui Zelenski pentru oamenii ieșiți în stradă
Georgienii luptă în stradă pentru visul european/ FOTO: CNN

Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat joi, 9 martie, că retrage proiectul de lege controversat privind „agenţii străini”, după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect este de inspiraţie rusă şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism, transmite Reuters.

''În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care îl susţineam'', a declarat partidul Visul Georgian, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Proiectul de lege a fost ''prezentat într-o lumină proastă în mod înşelător'', adaugă formaţiunea politică, menţionând că va lansa consultări publice pentru 'a explica mai bine' scopul acestui text. Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat, într-o postare pe Twitter, anunţul retragerii proiectului de lege şi a adăugat că îi ''încurajează'' pe ''toţi liderii politici din Georgia să reia reformele proeuropene''. Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii", în caz contrar riscând amenzi. Adversarii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.

Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind "agenţii străinătăţii " a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, proteste dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia georgiană a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege. Ministerul de Interne georgian anunţase miercuri că cel puţin 77 de persoane au fost arestate şi 50 de poliţişti răniţi cu o zi înainte.

Parlamentul de la Tbilisi este dominat de partidul de guvernământ "Visul Georgian", fondat de oligarhul Bidzina Ivanișvili, un om de afaceri georgian care a făcut avere în Rusia, în turbulenții ani 1990. Iar legea pe care acum o promovează este inspirată de prevederile extrem de restrictive aplicate de regimul lui Vladimir Putin.

Georgia se află acum într-o situație neclară. A pierdut cursa cu Ucraina și Republica Moldova, cărora Uniunea Europeană le-a recunoscut vocația de state candidate, după declanșarea invaziei rusești.

Micii republici din Caucaz i s-a recunoscut doar "vocația europeană".

Pentru a dobândi statutul de țară candidată, Comisia Europeană i-a cerut implementarea unor reforme, inclusiv în legătură cu rolul societății civile.

Iar sub conducerea "Visului Georgian", țara a urmat cazul tipic al celor care-și declară orientarea europeană dar acționează în sens contrar, înlesnind pătrunderea intereselor rusești și legiferând în sensul menținerii privilegiilor și a controlului politic.

Acum, adoptarea legii de inspirație rusească a crescut și mai mult nemulțumirile liderilor occidentali față de evoluțiile de la Tbilisi.

Bruxellesul a transmis că legea marchează o evoluție foarte proastă pentru Georgia și a avertizat că adoptarea sa finală poate avea repercusiuni grave asupra relațiilor cu UE. În timp ce Ambasada SUA în Georgia a declarat că adoptarea legii, în primă lectură, a însemnat o zi neagră pentru democrația georgiană.

Trebuie spus că georgienii sunt dornici de a se alătura familiei europene. Un sondaj comandat în noiembrie de Institutul Internațional Republican arăta că 85% dintre georgieni susțin, total sau parțial, aderarea țării la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru cei mai mulți dintre georgieni, Rusia este un inamic, mai ales ca urmare a susținerii separatismului în Abhazia și Oseția de Sud și a războiului declanșat de Moscova în 2008.

Georgienii dornici de a se alătura Europei au găsit un aliat în președinta țării, Salome Zurabişvili. Aflată la New York în timpul izbucnirii protestelor, ea și-a exprimat dezaprobarea față de legea restrictivă adoptată de Parlament și și-a manifestat solidaritatea cu cei ieșiți în stradă.

Dar, atribuțiile constituționale nu i-ar permite președintei să blocheze actul normativ.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit demonstranţilor georgieni că au purtat drapelul ucrainean la protestele de la Tbilisi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit miercuri protestatarilor georgieni pentru că au purtat drapelul țării sale în timpul demonstrațiilor care continuă la Tbilisi şi în alte oraşe pentru a doua noapte.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ținut steagurile ucrainene în piețele și pe străzile din Georgia în aceste zile. Vreau să vă mulțumesc pentru imnul nostru național care a fost intonat la Tbilisi. Acesta este un semn de respect pentru Ucraina și vreau să îmi exprim respectul sincer pentru Georgia. Nu există niciun ucrainean care să nu ureze succes Georgiei noastre prietene. Succes democratic. Succes european”, a declarat Volodimir Zelenski.

Georgienii au ieșit în stradă în forță, protestând împotriva unei legi privind înregistrarea agenților străini introdusă de partidul de guvernământ al țării, care este considerată în general ca fiind foarte asemănătoare cu legislația aflată în vigoare în prezent în Rusia. Protestatarii susţin că legea va îndepărta Georgia de aderarea la Uniunea Europeană și la NATO.

„Vrem să fim în Uniunea Europeană și vom fi. Vrem ca Georgia să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi. Vrem ca Republica Moldova să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi. Toate popoarele libere din Europa merită acest lucru”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
#Georgia, #Tbilisi, #proteste, #legea agentului strain, #UE, #Rusia, #visul georgian, #democratie , #Georgia